Katnića planirali da ubiju na Daljmu, za Čađenovića spremali eksploziv

Prema do sada prikupljenim podacima, Kotoranin Jovan Vukotić osnovano je sumnjiv da je organizator kriminalne grupe koja je planirala ubistvo Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kazao je specijalni tužilac Saša Čađenović

127045 pregleda 255 reakcija 117 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.08.2021. 18:58h

Iz ukrajinskog zatvora Stefan Đukić, Emil Tuzović i još jedna za sada nepoznata osoba formirali su kriminalnu grupu čiji zadatak je bio da ubiju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, njegovog saradnika Sašu Čađenovića, policajce Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokovića, kao i da pretuku sutkinju Višeg suda Biljanu Uskoković.

To je danas na konferenciji za medije saopštio specijalni tužilac Miroslav Turković, objasnivši da je Specijalno državno tužilaštvo u saradnji sa policijom osujetili plan te kriminalne grupe.

Na zajedničkoj konferenciji za medije SDT-a i Uprave policije (UP), Turković je rekao da su osim likvidacija nosilaca pravosudne funkcije pripadnici te kriminalne organizacije planirali da "uhapse" i ubiju i tri građanina:

"Kako bi zastrašili svjedoke u postupcima koji vode se protiv članova te kriminalne grupe".

Specijalni tužilac Turković objasnio je da su radeći na tom predmetu došli do dokaza da je po Đukićevom nalogu jedan od pripadnika te krimi-grupe Zoran Perović, 9. decembra prošle godine stupio u kontakt sa tadašnjim generalnim sekretarom Vlade Božom Milonjićem - kako bi uticao na što brže rasformiranje SDT-a.

"Namjera kriminalne organizacije bila je da djeluju tako da se njeni pripadnici oslobode bilo koje krivične odgovornosti pred sudovima Crne Gore kroz nezakoniti uticaj na izvršnu vlast , a kroz prethodnu smjenu tužilaca koji ih optužuju i gone za krivična djela", rekao je specijalni tužilac Turković.

Pojasnio je da su pripadnici ove kriminalne organizacije u vršenju svojih aktivnosti koristili aplikaciju SKY koja je služila za prikrivenu komunikaciju između njih, a koja je, kako je istakao, bila od izuzetnog značaja za funkcionisanje te kriminalne organizacije.

"Ispostavilo se da su presretanjem tih komunikacija nadležni državni organi došli do odgovarajućih dokaza koji upućuju na osnovanu sumnju da su izvršena predmetna krivična djela“, kazao je Turković.

Da bi Đukića i Tuzovića oslobodili odgovornosti za krivična djela koja su učinili, a čiji postupci su u toku pred nadležnim pravosudnim organima u Crnoj Gori, prvo su "aktivnosti kriminalne organizacije bile usmjerene na preduzimanje radnji u cillju davanja mita istaknutim državnim funkcionerima".

"I vršenje protivzakonitog uticaja na istaknute državne funkcionere kako bi se ubrzala smjena specijalnih tužilaca i postupak rasformiranja Specijalnog državnog tužilaštva kao jedinog organa koji je nadležan za gonjenje ovih krivičnih djela, a koji su ova lica vidjeli kao jednu od glavnih prepreka za njihovo oslobađanja u ovim postupcima“, rekao je Turković.

Kazao je da je radi ostvarivanja zadatog cilja, a to je oslobađanje organizatora kriminalne organizacije u postupku za djela koja su ranije učinili na teritoriji Crne Gore, planirali su i vršenje napada na preedstavnike sudske vlasti, odnosno na sudiju koja je postupala u predmetu protiv ovih lica.

„Cilj je bio da se napadom na sudiju, ista onemogući da postupa u tom predmetu i da se izdejstvuje da predmet zaduži neki drugi sudija koji bi prema očekivanjima kriminalne organizacije za njih donio povoljniju odluku. Osim toga, plan kriminalne organizacije je obuhvatao i niz aktivnosti u pravcu lišenja sloboda određenog broja građana. Radi se o tri građanima, čije lišenje života je planirao u odvojenim akcijama, a čiji identitet nam je poznat“, rekao je Turković.

Turković
Turkovićfoto: Luka Zeković

Istakao je da dokazi upućuju na postojanje osnovane sumnje da su lišenja života nekih od ovih građana bila usmjerena na to da se na taj način zastraše lica koja se javljaju kao svjedoci u ovim predmetima koji se vode protiv organizatora te kriminalne organizacije u Crnoj Gori za krivična djela koja su učinjena na teritoriji Crne Gore. "U tu svrhu organizator okrivljeni Đ.S je samo za predmet koji se vodi protiv njega obezbijedio milion eura koje prema stanju stvari treba dati nosiocima izvršne vlasti – sudijama i tužiocima koji bi preuzeli vođenje predmeta, a nakon smjene tužioca koji su ih optužili za najteža krivična djela, te upravo je u tom dijelu imajući u vidu poznanstva koja proističu iz komunikacija organizatora Đ.S, jasno uočeno da ovaj osumnjičeni kao i pripadnici njegove kriminalne organizacije ostvaruju uticaj na političku elitu u Crnoj Gori, a što je obilježe i biće krivičnog djela iz čl. 401a Krivičnog zakonika Crne Gore".

Specijalni tužilac kazao je da su članovi te kriminalne grupe pokušali da stupe u kontakt sa bivšim generalnim sekretarom Vlade Božom Milonjićem, kako bi sa pozicije koju je tada pokrivao ubrzao rasformiranje SDT.

On je pročitao i poruke koje su članovi te grupe razmjenjivali, među kojima je i "da treba stisnuti Čađenovića" jer "nije lud da se zamjera kada zna da odlazi i ostaje bez podrške".

Rekao je i da je Đukić podstrekavao članove te kriminalne grupe preko kriptovanih poruka da ubiju Katnića i Čađenovića.

"Treba ošegati i njega (Čađenovića) i glavnog specijalnog tužioca i sve policajce", piše u jednoj od poruka.

Turković je rekao da je Đukić poručivao i da su Katnić i Čađenović "gotovi čim ih smijene", te da će Čađenovića ubiti i "zalivaditi".

Upravo Đukić je, kazao je Turković, tražio da se sutkinja Uskoković "pošalje na oporavak", odnosno, da joj slome noge i ruke.

Prikazane su fotografije iz kojih se vidi da su pratili glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića, te da su pratili i njegove javne istupe.

Eksploziv
Eksplozivfoto: SDT

Prvobitno su planirali da ga ubiju u mjestu Busovnik, a potom na Daljmu, dokle bi došli iz Bera, preko brda.

"Jer su utvrdili da na tim lokacijama nema kamera", rekao je Turković.

Kazao je i da su organizatori na Starom Aerodromu pronašli stan u kom bi boravili prije i poslije ubistva Katnića, ali i da je za Čađenovića spreman eksploziv.

Pojasnio je da su tog specijalnog tužioca planirali da ubiju kada izađe iz zgrade u kojoj stanuje.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić objasnio je i da su on, specijalni tužilac Saša Čađenović i bivši pomoćnik direktora policije Zoran Lazović trebali biti ubijeni u februaru.

Katnić je rekao i da je Osnovnom državnom tužilaštvu dostavljena krivična prijava koju je premijer Zdravko Krivokapić podnio protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, jer je krivično djelo za koje je prijavljen iz njihove nadležnosti.

Više o tome šta je Katnić rekao OVDJE

"Vukotić podstrekavao članove kriminalne grupe da ubiju Zvicera i Kašćelana"

Od 1. oktobra 2020. godine do 2. jula 2021. godine službenici Filijale za građanska stanja i lične isprave u Budvi nezakonito su izdali sedam dozvola za nošenje oružja osobama koje su bliske jednoj kriminalnoj grupi, rekao je specijalni tužilac Saša Čađenović

Čađenović je rekao da je Kotoranin Jovan Vukotić prema do sada prikupljenim podacima osnovano sumnjiv da je organizator kriminalne grupe protiv koje je već podignuta optužnica zbog planiranja ubistva Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Čađenović
Čađenovićfoto: Luka Zeković

Tereta ga i da je krajem prošle godine podstrekavao članove te kriminalne grupe da ubiju Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana.

Čađenović je objasnio da su Jovan Vukotić i drugi organizator Janko Vukadinović podijelili uloge odnosno, da je jedan bio zadužen za nabavljanje štek stanova, oružja...a drugi da vrbuje članove, nalazi direktne izvršioce...

Rekao je i da su imali posebne grupe koje su bile zadužene za pravljenje eksploziva, obuku, nalazak štek stanova, pračenje meta...

eksploziv SDT
foto: SDT

Specijalni tužilac rekao je da su u drugom predmetu došli do dokaza da su Belivuk i Miljković ubili Damira Hodžića i Adisa Spahića.

SDT prezentacija
foto: SDT

Prezentacije SDT-a o danas predstavljenim predmetima dostupne su na sajtu tog tužilaštva: LINK 1, LINK 2.

Bonus video: