Foto: Twitter/PolicijaCG

"Charlotte" dopremila kokain Krstovićima

Brod na kom je bio kokain u barsku luku uplovio 24. avgusta, tri sata poslije ponoći - kontejner utovaren u Italiji. Crna Gora bilježi istorijsku zapljenu kokaina - 1.400 kilograma te droge oduzeto zahvaljujući strategiji policije, tužilaštva i carinika

126514 pregleda 849 reakcija 95 komentar(a)
Foto: Twitter/PolicijaCG
Foto: Twitter/PolicijaCG

Kontejner s bananama u kojem je bio kokain vrijedan oko stotinu miliona eura u barsku luku stigao je 24. avgusta, tri sata poslije ponoći, brodom MSC Charlotte koji je prethodno svraćao u luku Kopar.

MSC Charlotte je mali - fider brod, koji iz italijanske luke Đoja Tauro preuzima kontejnere pristigle s dalekih destinacija i razvozi ih Jadranskim i Egejskim morem.

Droga
foto: Uprava prihoda i carina

Kada je pod zastavom Liberije uplovio u Bar, crnogorski policajci i carinici već su imali operativnu informaciju da u paketima banana nije samo voće, ali su ovog puta odlučili da teret prate do kraja.

Teretnjak u kojem su smještene banane odveo ih je do zetskog sela Mojanovići gdje je 26. avgusta uveče uhapšena Marina Krstović (27), a sjutradan i njen otac Budimir Krstović (66), u čijem magacinu su istovarene banane i kokain.

Budimir Krstović
Budimir Krstovićfoto: Luka Zeković

Na teret im se stavlja da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Oboje su pred policijom negirali umiješanost u šverc kokaina. Nakon saslušanja u VDT-u Krstovićima je određeno zadržavanje do 72 časa. Za ostalim osumnjičenim policija traga.

Marina Krstović
Marina Krstovićfoto: Luka Zeković

U akciji koja je rezultirala istorijskom zapljenom kokaina učestvovali su službenici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK), barskog i podgoričkog Centra bezbjednosti, Uprave prihoda i carina i Više tužilaštvo u Podgorici.

Sagovornik “Vijesti” uključen u istragu ispričao je da su inspektori SBPK s kolegama iz Uprave prihoda i carina podijelili operativna saznanja dobijena putem međunarodnih izvora - da će u Luku Bar stići kontejner banana u kom je sakriven tovar kokaina i da su nakon toga zajedno napravili strategiju.

Nakon što je kontejner istovaren u Baru, carinici su po nalogu pretpostavljenih “zažmurili”, iako je skener pokazao da u nekoliko redova paketa nijesu banane, a sistemi analize rizika izdvajali pošiljku za detaljnu kontrolu.

Skener pokazao da u nekoliko redova paketa nijesu banane
Skener pokazao da u nekoliko redova paketa nijesu bananefoto: Uprava prihoda i carina

Pošiljka je “propuštena” i prilikom skeniranja u Podgorici, a carinici u dogovoru s policijom nijesu detaljno pregledali i istovarili robu smještenu u hladnjači registarskih oznaka PG-353GA.

Mojanovići, kokain Zeta, magacin Mojanovići
foto: Luka Zeković

Šverceri su upali u zamku - vozač kamiona drogu je odvezao u magacin Krstovića, u zetskom selu Mojanovići, gdje je i oduzeta.

Iz Uprave policije juče su saopštili da je u toj akciji, kodnog naziva “187” zaplijenjeno 1.205 pakovanja kokaina, ukupne težine preko tone.

Portparolka Višeg tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica kazala je “Vijestima” da je zaplijenjeno 1.400 kilograma kokaina.

Medenica je objasnila da im je Uprava policije juče podnijela krivičnu prijavu protiv Krstovića - zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

”Po nalogu ovog tužilaštva lica su lišena slobode, a nakon koordiniranih aktivnosti tužilaštva s Upravom policije, kojom prilikom je u isporuci banana pronađeno oko 1.400 kilograma opojne droge kokain. Saslušanje osumnjičenih će se danas obaviti u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, nakon čega će tužilaštvo preduzeti zakonom propisane mjere i radnje”, kazala je tužiteljka.

Prah od 100 miliona

Prema podacima iz istrage, krijumčari droge kilogram kokaina “na veliko” prodaju oko 30.000 eura, a na ulici dostiže vrijednost do 100.000 eura po kilogramu, u zavisnosti od čistoće.

Ovom zapljenom policija je narko-tržište ostavila bez zarade veće od stotinu miliona eura.

Inspektori u saradnji s međunarodnim partnerima utvrđuju gdje je kokain utovaren i ko je naručiocima iz Crne Gore spakovao skupocijeni bijeli prah s bananama.

Kamion
foto: Uprava policije

Zbog tog tovara juče i u noći između četvrtka i petka saslušano je više osoba, ali su lisice na ruke stavljene samo Krstovićima.

Budimir Krstović, u čijem magacinu je zaplijenjena droga, decenijama je u poslu uvoza južnog voća. Njegova firma “San Francisco”, koja je poslovala u Crnoj Gori, od 2019. godine je u stečaju.

Biznis s uvozom voća razvio je tokom devedesetih godina, a 2001. godine njegov brat Dušan otet je ispred novosadskog hotela “Džet-set”, a kidnaperi su tražili otkup od 3,5 miliona tadašnjih njemačkih maraka. Otmičari su uhapšeni, a Dušan je oslobođen nakon što je četiri dana proveo vezan.

Policajci
foto: Uprava policije

Prema saznanjima “Vijesti”, Budimir i Marina Krstović istovremeno su i državljani Srbije, a i u toj državi njihove firme bave se uvozom južnog voća.

Podvig

Državni zvaničnici pohvalili su policiju, carinike i tužilaštvo, a najavljeno je da se slične akcije mogu očekivati i ubuduće.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić saopštio je da je ovo najveći udarac za trgovce narkoticima u istoriji Crne Gore.

”Ponosan na svoj tim koji izvodi ovu zahtjevnu akciju. Naša djeca i naši građani neće biti taoci organizovanog kriminala. Tek smo počeli”, napisao je premijer.

Krivokapić i Abazović
Krivokapić i Abazovićfoto: Gov.me

Potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović čestitao je policajcima i carinicima na istorijskoj zapljeni kokaina, poručujući da Crna Gora neće biti zemlja kriminala.

On je juče rekao i da sve priče o tome da sektor bezbjednosti ne funkcioniše ili da nije na nivou, demantuju rezultati.

”Nema mafije koju SBPK nije napao u proteklih šest mjeseci”, rekao je on dodajući da je akcija u kojoj je zaplijenjeno 1.400 kilograma kokaina “nevjerovatan podvig crnogorske policije” i najveća zapljena kokaina ikada u regionu.

Abazović je rekao i da je kokain došao putem kojim “dolazi decenijama”.

”Ovo su stvari koje građani od nas očekuju, ta droga je u vrijednosti preko sto miliona eura, jedna desetina auto-puta. To građani treba da razumiju. Kad god razmišljaju o temama svađalicama, treba da znaju da iza svega toga stoji neki kokain, neki šverc cigara ili neka zloupotreba državnih resursa”, kazao je Abazović i dodao da su podstrekači mržnje najčešći finansijeri kriminalnih grupa.

Magacin u zetskom selu Mojanovići
Magacin u zetskom selu Mojanovićifoto: Luka Zeković

Poručio je i da u Crnoj Gori više neće biti uporišta za kriminal:

”Jesu li oni imali zaštitu države ranije, procijenite sami, sada je ‘gejm over’. Isto važi za švercere kokaina.”

Nema kočnica za obračun s kriminalom

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je, komentatišući rekordnu zapljenu kokaina, rekao da rezultatima odgovaraju na kritizerstvo.

”Kad smo na istom zadatku Vlada Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava prihoda i carina, Uprava policije i Ministarstvo finansija, nema kočnica za obračun s kriminalom i korupcijom! Dokazujemo zašto je bilo važno objedinjavanje Poreske i Uprave carina. Vladavina prava je osnov zdrave ekonomije”, poručio je Spajić.

I direktor te Uprave, Aleksandar Damjanović čestitao je Upravi policije i svojim kolegama na “briljantno odrađenoj akciji koja postavlja nove standarde u radu i saradnji” kadrovski i, kako je rekao, nada se, suštinski reformisanih Uprave policije i Uprave prihoda i carina.

Damjanović
Damjanovićfoto: Savo Prelević

Rekao je da je i ova akcija pokazala da je pravi potez odluka Ministarstva finansija i socijalnog staranja - o spajanju bivše poreske i uprave carina.

”Uz političku podršku nove Vlade i punu operativnu podršku naših međunarodnih prijatelja, treći segment za ovakve uspjehe jeste upravo iskrena i kontinuirana saradnja ove dvije Uprave. To konačno imamo na djelu i to će dati još mnogo ovakvih rezultata”, kazao je Damjanović.

Najavio je da će u narednim danima javnost detaljno biti informisana o dosadašnjim rezultatima ove i prethodnih akcija od kojih su neke zapljena cigareta u Botunu, zapljena 300 kilograma skanka, suzbijanje šverca cigareta u Luci Bar.

Nema više centara moći

Slične akcije i rezultate najavio je i Abazovićev savjetnik za nacionalnu bezbjednost, dugogodišnji policajac Miodrag Laković.

“Stvaramo ambijent u kojem Policija i Tužilaštvo mogu da sprovode svoje aktivnosti na principima zakonitosti i profesionalizma, bez uticaja centara moći povezanih s politikom, sumnjivim biznisom ili organizovanim kriminalom, tako da ovakve i slične policijske akcije možemo očekivati i ubuduće”, kazao je Laković.

Laković
Lakovićfoto: Kabinet potpredsjednika Vlade

On je dodao da Abazovićev kabinet ulaže napore da podstakne i ohrabri sve službe za sprovođenje zakona da, u skladu sa zakonskim normama i profesionalnim standardima, sistematski i efikasno preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti, koje su usmjerene ka svim oblicima kriminala, a naročito onih s elementima korupcije i organizovanog kriminala.

“U tom smislu, u narednom periodu ćemo raditi na jačanju ovih institucija, kroz organizaciono, tehničko, metodološko i kadrovsko unapređivanje, kao i izmjene u zakonskoj regulativi, što će dovesti do višeg nivoa efikasnosti, postizanja boljih rezultata, i u krajnjem, ispunjenja mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24 kao ključnog preduslova za napredak u pregovorima sa EU, zaključio je Laković.

Kokain decenijama prolazio

Iako barska luka decenijama slovi za jedno od čvorišta distribucije kokaina, tačnije tačku kroz koju ta droga prolazi, u prethodnom periodu ukupno nije zaplijenjeno 1,4 tone koliko u posljednoj akciji Uprave policije, Uprave prihoda i carina i Višeg tužilaštva u Podgorici.

Tokom prošle decenije, za nepune četiri godine u Luci Bar zaplijenjeno je oko 350 kilograma kokaina u više odvojenih akcija, ali niko od crnogorskih državljana nije uhapšen zbog toga, niti je utvrđeno kome je droga bila namijenjena.

Luka Bar
foto: Anto Baković

Prije posljednje akcije, koja je rekordna i na Balkanu, najskupocjeniji tovar bio je onaj od 250 kilograma kokaina, koji je pronađen 4. juna 2014. godine.

Godinu i po nakon zapljene 250 kilograma kokaina, u Bar je, u kontejneru punom džakova kafe dopremljenom iz Brazila, stiglo 33,4 kilograma kokaina. I tu pošiljku otkrili su carinici, a istražitelji su nezvanično rekli da sumnjaju da je mnogo veći tovar droge istovaren negdje na putu između Brazila i Crne Gore. Tada su nezvanično kazali da je kokain pronađen na vrhu džakova kafe i da nije bio sakriven.

Sredinom juna 2018. godine, u kontejneru s bananama carinici su otkrili 32 pakovanja kokaina u kontejnerskom dijelu barske luke. Slična količina zaplijenjena je i u martu 2019. godine.

Bonus video: