Jevrejskoj porodici prijetio gasom, metkom i razapinjanjem

Danilovgrađanin tvrdi da je poruku dobio 16. avgusta, a da je istog dana stigla još jedna prijeteća, antisemitska poruka: “Hitler je dobro počeo, pa mi ne smeta da počistim poslednja sra*a koja je on propustio”

75433 pregleda 38 reakcija 31 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Planiranje zabave nacističkog preporoda, donesi svoj benzin koji ću koristiti samo za tvoju porodicu i imaću puno zahvaljujući donatorima koji znaju da je jedini dobar Jevrejin, Jevrejin u gas - jedna je od poruka zbog koje je Danilovgrađanin I. L. podnio krivičnu prijavu protiv britanskog državljanina M. E. A. nastanjenog u Budvi.

Danilovgrađanin tvrdi da je poruku dobio 16. avgusta, a da je istog dana stigla još jedna prijeteća, antisemitska poruka: “Hitler je dobro počeo, pa mi ne smeta da počistim poslednja sra*a koja je on propustio”.

Zbog proganjanja, prijetnji, rasne diskriminacije i ugrožavanja njegove i sigurnosti njegove porodice I. L. je, preko svog pravnog zastupnika, advokata Zorana Piperovića, protiv Britanca podnio krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.

Portparolka tužilaštva, tužiteljka Ana Marinović, odgovorila je “Vijestima” da su prijavu zaprimili 26. avgusta.

U prijavi, u koju “Vijesti” imaju uvid, piše da je britanski državljanin sa oštećenim I. L. i njegovom suprugom M. L. izvjestan period bio u prijateljskim odnosima, kao i da je živio kod njih:

Piperović
Piperovićfoto: Savo Prelevic

”Koji su o njemu vodili brigu, njegovali ga i čuvali. Nakon izvjesnog perioda, prijavljeni je iskazao nezadovoljstvo nekom transakcijom oko automobila marke ‘rendž rover’, napustio oštećenu porodicu i preselio se... Od tada počinje maltretiranje oštećene porodice... jevrejskog porijekla koja živi u Danilovgradu. Imaju dvoje maloljetne ženske djece, od kojih je jedno dijete sa posebnim potrebama. Prijavljeni počinje porukama i mejlovima da se obraća podnosiocu prijave i njegovoj supruzi u kojima uglavnom navodi da je - ‘Hitler radio prave stvari protiv Jevreja, da treba ponovo uvesti gasne komore, da će im on to i prirediti’. On uporno proganja imenovane na način koji može osjetno da ugrozi njihov život, zdravlje, tijelo ili način života”, piše u prijavi.

Advokat je uz prijavu dostavio i poruke koje je njegov klijent dobijao od Biritanca nastanjenog u Budvi i navodi da on sve to radi zbog njihove nacionalne i etničke pripadnosti.

Među tim porukama je i jedna od 11. avgusta, kojom se prijeti kćerkama Danilovgrađana.

Tog dana, prema prijavi, Britanac je napisao: “...Moji novi prijatelji Turci zainteresovani su za školske rute vaših kćerki… pronašao sam to na google”.

Šest dana ranije, Danilovgrađanin je od nekadašnjeg prijatelja dobio sms u kom ga obavještava da je “rekao nekim Arapima gdje da nađu Jevreje”.

”...Očekujete li da ćete uživati u novoj godini sa mrtvom porodicom, pozdravljam Hitlera”, dio je poruka poslatih tog dana.

I. L. tvrdi da je prijetnje dobio i 15. avgusta, kada ga je Britanac obavijestio da će “Turci potrošiti metak” na njega, a pominjao je i “razapinjanje Jevreja za Božić”.

”Dao sam vašu adresu nekim Turcima i oni će potrošiti metak za prljavog Jevreja. Pitam se da li se mogu vratiti neke tradicije i razapeti Jevreji za Božić”.

U prijavi podnijetoj kotorskim tužiocima advokat Piperović napisao je da će oštećeni i njegova supruga dostaviti još bezbroj poruka prevedenih sa engleskog jezika.

”Ovakva zlokobnost i odnos prema Jevrejima nikada nije zabilježen u Crnoj Gori. Danas u Crnoj Gori prijavljeni bestidnik, bez ikakvog zazora prijeti porodici koju čine i maloljetna dva djeteta od kojih je jedno, kako sam rekao, bolesno. Sve ovo je kod oštećenih izazvalo strahovitu ugroženost, bojazan za život. Oštećeni do sada nisu to prijavljivali policiji, jer su kazali da se boje odmazde”, piše u prijavi.

Bonus video: