Crnogorska mafija u Hrvatskoj - škaljarski i kavački klan imaju razgranate mreže

Iako od ranije nema dosije i nudio je 50.000 eura da se brani sa slobode, državljaninu Crne Gore je određen zatvor jer je iz svega navedenog očito da nije obični turist kojem se "omakla" pošiljka "bijelog", piše hrvatski list

34860 pregleda 10 komentar(a)
Kokain pronađen u vozilu kojim je upravljao državljanin Crne Gore, Foto: splitsko-dalmatinska-policija.gov.hr
Kokain pronađen u vozilu kojim je upravljao državljanin Crne Gore, Foto: splitsko-dalmatinska-policija.gov.hr

Državljanin Crne Gore Nemanja R. (28) iz Podgorice smješten je u zatvor u Splitu kako bi se izbjegla opasnost od bjekstva pošto je strani državljanin.

Uhapšen je na Dalmatini, na odmorištu Sitno, početkom sedmice, kada su ga zaustavili inspektori za narkotike i Stanice granične policije Trilj PU splitsko-dalmatinske.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, u posebno izrađenoj pregradi u automobilu pronađeno je 2,2 kilograma kokaina. Zanimljivo je što mjesto u kojem je bio smješten kokaina nije bilo samo puko pregrađeni dio kontrolne ploče vozila već se radilo o detaljno izrađenoj ladici koja se otvara kliznom pregradom uz pomoć daljinskih komandi.

Nemanja R. je u automobilu, piše hrvatski list, imao daljinski upravljač, magnetom pričvršćen sa donje strane kontrolne table kojim se jednostavno otvarao pregradu za drogu. Od krijumčarske opreme je imao i kriptovani mobilni telefon. Sve opisano upućuje da se Nemanja nije prvi put upustio u prevoz droge.

Za sada odredište dva paketa kokaina nije poznato, jasno je da je prošao Split, ali je pitanje da li je išao u Zadar ili dalje prema Zagrebu. U svakom slučaju, Nemanja R. nije rekao ni riječ. Branio se ćutanjem pošto je angažovao jednog od advokata iz prve klase koji se bavi krivičniom pravom.

I taj podatak, piše Slobodna Dalmacija, ukazuje da je Nemanja, ili njegov nalogodavac, dobro upućen u dešavanja na hrvatskoj kriminalnoj sceni pa tako i koga treba angažovati za branioca.

Iako od ranije nema dosije i nudio je 50.000 eura da se brani sa slobode, državljaninu Crne Gore je određen zatvor jer je iz svega navedenog očito da nije obični turist kojem se "omakla" pošiljka "bijelog".

Upoređivanjem količine nađene kod Nemanje R. i nekih puno većih zapljena pokazuje da trgovci kokaina pokušavaju prodor na svim nivoima i sa svim količinama. U martu je u Pločama zaplijenjeno 575 kilograma kokaina na tržištu vrijednog oko 65 miliona eura, podsjeća Slobodna Dalmacija.

Droga je bila skrivena u kontejneru sa bananama, a stigla je iz Južne Amerike. Pitanje je koliko je ilegalne robe uspjelo da prođe jer je dva mjeseca kasnije PU dubrovačko-neretvanska saopštila da je u jednom trgovačkom centru u Pločama pronađeno 16 paketa u kojima je bruto mjerenjem izvagano 18,2 kilograma kokaina.

U maju ove godine je na Kosovu zaplijenjeno 400 kilograma kokaina u saradnji tamošnje policije sa kolegama iz Albanije i Italije. Vrijednost te pošiljke procijenjena je na 20 miliona eura.

Upravo kokain je omiljena droga i crnogorske mafije koja snabdijeva zemlje u okruženju, piše Slobodna Dalmacija. Količine sa kojima oni barataju jasno pokazuje posljednja zapljena crnogorske policija koja je u petak Podgorici otkrila više od tonu kokaina. Droga je pronađena u Zeti gdje je stigla preko Luke Bar.

Oba klana, škaljarski i kavački, ali i kriminalci koji blisko sarađuju sa njima su međunarodnim švercom zaradili milione eura vrijednu imovinu. Povoljna okolnost za oba klana je činjenica da su potekli iz Kotora, a ime su dobili po zaseocima Škaljari i Kavač u predgrađu.

Slobodna Dalmacija piše i da u Kotoru Viša škola za pomorce "čije polaznike regrutuju oba klana kao članove posada prekookeanskih brodova voljne da za dobar novac sarađuju s njima".

Tako kriminalne grupe, osim luke preko koje lako organizuju transport kokaina iz Južne Amerike u Evropu, imaju i široku mrežu jataka. Prema operativnim podacima. pripadnici ovih klanova, osim dobre zarade, koriste i druge metode poput prijetnji i ucjena pomorcima i njihovim porodicama kako bi osigurali saradnju, navodi hrvatski list.

Među klanovima je kokainski rat buknuo 2014. godine kada je iz stana pokojnog Gorana Radomana u Valensiji nestala pošiljka od 200 kilograma kokaina koja je pripadala kavačkom klanu. Nakon toga krenula je serija atentata Crnoj Gori, a najbrutalniji obračuni su bili u Budvi i Kotoru.

Likvidacije su se ubrzo proširile i na područje Srbije, Bosne i Hercegovine i Ukrajine. U Novom Sadu je 26. juna 2016. ranjen jedan od navodnih vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan. U toj pucnjavi povrijeđen je i njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković.

Početkom prošle godine u Atini su pred svojim porodicama i djecom ubijena dvojica članova škaljarskog klana - Stevan Stamatović i Igor Dedović, kod kojeg su tada pronađeni hrvatski dokumenti. Kao odgovor je u maju u Ukrajini pokušan atentat na jednog od vođa kavačkog klana Radoja Zvicera, koji je ranjen dok je džogirao.

Kasnije je otkriveno da je osoba koja je pucala na njega imala makedonskui pasoš. Zvicer je svoj uticaj proširio na mafiju u Srbiji kada je Veljku Belivuku, zvanom Velja Nevolja, pomogao da preuzme vođstvo nakon ubistva Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, vođe navijača Partizana, piše Slobodna Dalmacija.

Jedna od njihovih najpoznatijih žrtva je Milan Ljepoje, član najpoznatije bande lopova Pink Pantera. Navodno je Zvicer platio Veljku Belivuku 150.000 za ubistvo Ljepoje jer je dobio informaciju da je upravo on naručio njegovu neuspješnu likvidaciju u Ukrajini.

Bonus video: