"ostao muk bivše vlast"

Krivokapić: Akcija zapljene droge dokaz da kada izaberete kompetentne i profesionalne ljude da nećete pogriješiti

Krivokapić je rekao da je zbog realizacije akcije "187" Vlada na današnjoj sjednici donijela odluku da tri rukovodioca nagradi dvostrukom platom, sedam policajaca i dvojicu carinika sa po jednom platom.

91132 pregleda 511 reakcija 182 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Danas je dvostruki istorijski događaj. Prvo zato što se tačno prije godinu desila prva smjena vlasti u Crnoj Gori. Drugi, da je prije nekoliko dana napravljena najveća akcija, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je to rekao na konferenciji za medije organizovanoj povodom realizacije akcije "187" u kojoj je 26. avgusta zaplijenjeno 1.400 kilograma kokaina.

U toj akciji uhapšeni su Marina (27) i Budumir Krstović (66), koje je sudija za istragu Višeg suda Radomir Ivanović pustio da se brane sa slobode.

On je rekao da je ovo dokaz da kada izaberete kompetentne i profesionalne ljude na pravim pozicijama da nećete pogriješiti.

Krivokapić je rekao da je zbog realizacije akcije "187" Vlada na današnjoj sjednici donijela odluku da tri rukovodioca nagradi dvostrukom platom, sedam policajaca i dvojicu carinika sa po jednom platom.

Kazao je i da to jeste simbolično, ali da pokazuje da će se brinuti o uslovima u kojima rade pilicajci.

Zahvalio se svima koji su čestitali na akciji, ali da je ostao muk bivše vlasti.

"Idoli u Crnoj Gori trebaju da budu naučnici, sportisti, kulturni radnici, inovatori, kreatori, a ne, kao što se vrlo često dešava - da su idoli kriminalci. Moramo da promjenimo ono da ne možete da razlikujete ko je kriminalac, ko biznismen, ko političar", rekao je premijer.

Krivokapić je kazao da nije imao nikakva saznanja o akciji dok nije završena.

"Htjeli su da me obavjeste, rekao sam im ne trebaju mi saznanja nego dijela", kazao je on.

Premijer je rekao da će, ako se u narednim danima koji treba da budu radosni, nešto desi, biti odgovorne male grupe koje su nezadovoljne rezultatima i u ovoj akciji.

"Istorijski rezultat na kom bi pozavidjele i SAD"

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da je ovo istorijski rezultat, na kom bi im pozavidjele i Sjedinjene Američke Države.

"I sve veće države koje imaju veće kapacitete od nas... Ali mala Crna Gora ima veliki volju", rekao je on.

Abazović
Abazovićfoto: Luka Zeković

Kazao je da je to što sudske i tužulačke vlasti nemaju volju da prate volju Vlade u borbi protiv organizovanog kriminala, dobra poruka međunarodnoj javnosti.

"Šverc narkotika je trajao godinama, decenijama. Vjerovatno ga ni ova Vlada neće u potpunosti suzbiti... Ali ću vam reći jedno, vrijednost zapliienjenog kokaina je vrijednost pet bolnica, ili deset fabrika na sjeveru. Mi djecu liječimo SMS porukama...", rekao je Abazović.

On je dodao da tvrdi da iza svih nacionalističkih i ekstremiatičkih grupa stoje organizovane kriminalne grupe, koje vide da više nemaju zaštitu države.

Abazović je istakao da zapljena 1.400 kilograma kokaina nije samo evropski bitna informacija, već globalno bitna.

"Informacije koje su došle do nas nisu nigdje procurele"

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da će detalje istrage saopštiti na sastanku sa novinarima 1. septembra.

"Ono što mogu da kažem je da je ova akcija dio globalne akcije... Informacije koje su došle do nas nisu nigdje procurele", rekao je on.

Sekulović
Sekulovićfoto: Luka Zeković

Dodao je da novi menadžment UP opravdava povjerenje koje su im dali, i zahvalio im se.

Sekulović je kazao da će nakon odluke vijeća Višeg suda Sudskom savjetu uputiti inicijativu za ispitivanje postupanja sudije za istragu Višeg suda.

"Ivanović se trebao izuzeti"

Abazović je rekao da misli da se sudija Ivanović trebao izuzeti,.a ako se nije zuzeo neka mu služi na čast to što je uradio.

"Ljudi zbog vožnje u alkoholisanom stanju završe u pritvoru 30 dana. A 1.400 kilograma kokaina? Time šaljemo poruku da se institucije nijesu oslobodile", rekao je Abazović.

On je rekao da sudstvo nije nezavisno, već zavisno.

"Sigurno su bile slične akcije u nekom periodu prije nas, ali nije bilo dovoljno volje da se to uradi"

Godinu dana od izbora, ali ne nikako ni godinu od rada Vlade, je godina slobode, kazao je Krivokapić.

Zdravko Krivokapić
foto: Luka Zeković

"Vi svi dobro znate da je u jednom TV duelu, blaženopočivši Momir Bulatović postavio pitanje o 50 miliona koje idu za banane... Sigurno su bile slične akcije u nekom periodu prije nas, ali nije bilo dovoljno volje da se to uradi", rekao je Krivokapić.

"Stara zgrada Vlade biće ponuđena tužilaštvu kao potencijalno rješenje"

Premijer je rekao i da će stara zgrada Vlade biti ponuđena tužilaštvu kao potencijalno rješenje.

Kazao je i da tužilaštvo to ne mora prihvatiti, ali da misle da je to dobro rješenje i da zadovoljava sve standardne.

"Danas smo na sjednici donijeli odluku da pokažemo da nema više privilegovanih. Ako jedna partija kao što je URA može da zakupi poslovni prostor, zašto to ne bi mogao DPS, SDP i drugi", kazao je Krivokapić.

Preporučujemo za Vas