Vujanović: Medenica isključivi krivac za loše rezultate u istrazi o ubistvu Jovanovića, znala za priznanje Mandića

Kako se kasnije ispostavilo, to je bila ključna stvar koja je uticala da se ubistvo Jovanovića nikada potpuno ne rasvijetli

29126 pregleda 109 reakcija 46 komentar(a)
Medenica, Foto: Luka Zeković
Medenica, Foto: Luka Zeković

Vesna Medenica je isključivi krivac za loše rezultate u istrazi o ubistvu Duška Jovanovića. Ona je došla na taj sastanak u kancelariji Mića Orlandića. Dva sastanka smo održali u dva dana, ali prvi je bio bitan, gdje je sve prezentirano do u najsitnije detalje, a rezultat je bio nula. Prekrižena nula – kazao je Milan Vujanović, bivši načelnik Centra bezbjednosti Podgorica, a prenosi Dan.

Milan Vujanović tvrdi da je Vesna Medenica kao vrhovni državni tužilac opstruirala istragu o ubistvu glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića.

Prema njegovim riječima, Medenica je od početka znala za službenu zabilješku sa priznanjem danas jedinog osuđenog za to ubistvo Damira Mandića, ali nije reagovala i odmah uputila tužioca u CB Podgorica.

Kako se kasnije ispostavilo, dodaje, to je bila ključna stvar koja je uticala da se ubistvo Jovanovića nikada potpuno ne rasvijetli.

Službena zabilješka sačinjena je u CB Podgorica 5. juna 2004. godine, svega nekoliko dana nakon ubistva urednika "Dana". U njoj je Mandić detaljno opisao i ulogu Vuka Vulevića u tom zločinu, ali taj Beranac nikada zbog toga nije procesuiran.

Medenica: Pokorna sam profesionalizmu

Vesna Medenica je odbila da govori o slučaju ubistva Duška Jovanovića.

"Hvala na ponudi, ali profesionalizam kome sam pokorna ograničava me na ovaj vid saradnje. Ukoliko nadležni državni organi procijene da bi im moj iskaz bio od koristi, rado ću se odazvati", kazala je Medenica.

Pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević istakao je da je neophodno da se utvrdi ko su nalogodavci i organizatori zločina.

"Upravo formirani tim Uprave policije prikuplja nove eventualne dokaze, nova saznanja, ali ujedno i analiziramo postupanje ili nepostupanje državnih organa u prethodnom periodu. Mogu da kažem da do sada nismo prepoznali da je neko od državnih organa ili institucija prikrivao tragove ili ometao istragu. U slučaju da se utvrdi da je neko to radio, sa zadovoljstvom ćemo ga procesuirati u skladu sa zakonom", rekao je Knežević.

Vujanović je kazao da je spreman da o opstrukcijama istrage o ubistvu Jovanovića svjedoči pred nadležnim državnim organima.

"Imamo privedeno lice koje sumnjičimo za učešće u krivičnom djelu. Ono je privedeno negdje oko ponoći. Po zakonu smo imali mogućnost da uzmemo kvalitetnu izjavu, koja bi bila dokaz u krivičnom postupku, a uslov za to je da tu izjavu uzme državni tužilac, uz prisustvo službenog lica iz policije i advokata osumnjičenog. To se nije desilo iz razloga što su nadležni tužioci došli da to rade 13 sati poslije poziva, odnosno lišenja slobode osumnjičenog", rekao je Vujanović za Mrežu za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA.

On je pojasnio da je službena zabilješka neslužbeni akt koji se koristi u policiji da se zabilježe određeni događaj i okolnosti koje su mu prethodile.

"Službena zabilješka o saslušanju Damira Mandića sačinjena je od strane ovlašćenih službenih lica, ne mogu sada da saopštim imena – sve je to već poznato i sve je u sudskim dokumentima, koja su je predala meni kao načelniku. Ja sam odmah o tome obavijestio sve koje je trebalo da obavijestim – direktora policije, Orlandića i sve ostale, a nakon veoma kratkog vremena tu informaciju, odnosnu tu famoznu službenu zabilješku, dobio je i nadležni državni tužilac", kazao je Vujanović.

Sagovornik LUPE povodom ovog nerasvijetljenog zločina bio je i advokat Budimir Budo Darmanović, koji je nedavno preminuo. On je ukazao da službena zabilješka o saslušanju Damira Mandića nikada nije ovjerena.

"Ta službena zabilješka nije zavedena. Da je sve to urađeno, ona bi imala snagu dokaznog materijala i vjerovatno bi bila putokaz da se procesuira postupak i protiv svih lica koja je Damir Mandić označio kao lica koja su učestvovala u ubistvu Duška Jovanovića", rekao je Darmanović.

Vujanović je ispričao da su prvo imali sastanak sa tadašnjim vrhovnim državnim tužiocem Vesnom Medenicom, koja je kasnije postala predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore.

Vulevića amnestirali dva puta – uoči ubistava Raspopovića i Jovanovića

Prema podacima koje je Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA dobila iz Ministarstva pravde, Vuk Vulević je prije isteka zatvorske kazne pušten iz zatvora u Spužu nekoliko mjeseci uoči ubistva Duška Jovanovića.

Tadašnji direktor spuškog zatvora Željko Jočić, koji je kasnije bio advokat Damira Mandića, 31. oktobra 2003. godine donio je rješenje da se Vulević uslovno otpusti sa izdržavanja zatvorske kazne.

Uslovni otpust trajao je do 7. decembra 2003. godine, ali se Vulević tada nije vratio na izdržavanje zatvorske kazne. U dokumentaciji ZIKS-a navodi se da je dobio amnestiju kako ne bi morao da odleži još 27 dana u zatvoru.

On je amnestiran i 21. decembra 2000. godine rješenjem Ministarstva pravde, na osnovu tadašnjeg Zakona o amnestiji.

Interesantno je da je svega 17 dana nakon puštanja Vulevića u centru Podgorice ubijen visoki funkcioner tajne policije Darko Beli Raspopović.

Uprkos tome što se sumnjalo da bi baš Vulević mogao da bude odgovoran, on nikada zvanično nije optužen za ta ubistva i eventualni dokazi o njegovoj umiješanosti nisu prikupljeni.

"Prvo smo imali sastanak sa tadašnjim vrhovnim državnim tužiocem Vesnom Medenicom i njenim saradnicima u kancelariji Mića Orlandića. Tada smo im prezentirali sve što imamo, do u najsitnije detalje. Znajući koji nas posao čeka, ja sam tada tražio od Medenice da nadležni tužilac bude neko ko je malo iskusniji, jači u komunikaciji sa policijom i neko ko može bolje da razumije koji sve tu problemi mogu da budu i koje su to kriminalne grupe protiv kojih treba sve to da radimo, itd. Nisam, naravno, to dobio, a poslije se čak dešavalo da ja na sudu svjedočim i da me pitaju o službenoj zabilješci, a ona je istu noć predata tužilaštvu. Tužioca u tom predmetu nije bilo – osim slikom, bez tona, bez učešća, bez usmjeravanja policije, zahtjeva, naloga, bez igdje išta", tvrdi Vujanović.

Istražni sudija Radomir Raco Ivanović rekao je da bi otišao u CB Podgorica da je bio tužilac.

"Ja bih pošao do policije da sam bio tužilac. Kao sudija nikada ne bih ušao u zgradu policije jer ja nemam ništa sa policijom. Zašto tužilac to veče nije pošao u policiju ne znam", kazao je Ivanović.

Pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević smatra da je neblagovremena reakcija tužilaštva, odnosno odlaganje saslušavanja osumnjičenog lica, odredila dalji tok istrage.

"Da je Damir Mandić u datom momentu pravovremeno saslušan i da su prikupljena potrebna obavještenja, mislim da bi ovo krivično djelo bilo rasvijetljeno u cjelosti", rekao je Knežević.

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović, koji je sada savjetnik za odbranu i bezbjednost predsjednika države, tvrdio je da nema službene zabilješke o saslušanju Damira Mandića sačinjene 5. juna 2004. godine. Iako je on to tvrdio i na sudu, ispostavilo se da je u pitanju netačna informacija.

Milan Vujanović je istakao da u državnom tužilaštvu Crne Gore i dan-danas ima dosta profesionalaca i poštenih ljudi.

"Zašto mi tada nismo dobili nikoga od tih tužilaca koji imaju sve moguće ljudske kvalitete, plus vrhunske profesionalne kvalitete? Mi takve nismo dobili. Neću da pričam o angažovanju Novaka Ražnatovića (koji više nije tužilac), jer mu ja nisam bio šef. Zna se ko je njemu bio šef. Taj ko mu je bio šef trebalo je da ga pošalje u policiju u roku od pola sata od prijema naše informacije, da vidi šta se tamo događa, a nije se događalo nešto nebitno, već bitno. Tadašnji vrhovni državni tužilac Vesna Medenica je isključivi krivac za loše rezultate u istrazi o ubistvu Duška Jovanovića. Ja samo znam da sam kao šef policije i član tima tražio hitan sastanak i dobio ga. Vesna Medenica je došla na taj sastanak u kancelariji Mića Orlandića. Dva sastanka smo održali u dva dana, ali prvi je bio bitan, gdje je sve prezentirano do u najsitnije detalje, a rezultat je bio nula. Prekrižena nula", rekao je Vujanović.

Bonus video: