Banane za Srbiju, kokain za Crnu Goru

Detalji iz istrage o švercu gotovo tone i po kokaina iz Ekvadora u Crnu Goru

67771 pregleda 483 reakcija 68 komentar(a)
Zaplijenjeni kokain u Mojanovićim, Foto: Uprava policije
Zaplijenjeni kokain u Mojanovićim, Foto: Uprava policije

Jedan od tri kontejnera koje je Budimir Krstović kupio u Ekvadoru, odmah nakon dolaska u Crnu Goru otpremljen je za Srbiju, ali u njemu su bile samo banane.

Jedan od preostala dva, bio je pun kokaina i završio je u hangaru Krstovićeve firme u Zeti.

To se navodi u rješenju sudskog vijeća podgoričkog Višeg suda, kojim su preinačili odluku sudije za istragu - da ne odredi pritvor Budimiru i njegovoj kćerci Marini, osumnjičenima za šverc 1.400 kilograma kokaina.

Dodaje se da se osnovano žalbom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici konstatuje da je sudija za istragu Radomir Ivanović nepravilno postupio, kada je odbio njihov predlog da odredi pritvor okrivljenima za krijumčarenje droge.

U obrazloženju te odluke navodi se da je Budimir Krstović tokom jula i avgusta u Ekvadoru nabavio kokain, a da je njegova kćerka Marina doprinijela izvršenju krivičnog djela...

Navodi se da je Budimir od kompanije “COEXFRUIT S.A” kupio tri kontejnera banana, a potom od nepoznate osobe i 1.400 kilograma droge, koja je utovarena u kontejner pa u brod “MSC Charlotte”, u luci Puerto Bolivar u Ekvadoru.

”Brod je zatim 23.08.2020. godine uplovio u Luku Bar, nakon čega je, a poslije carinjenja, opojna droga kokain prebačena u magacin u Mojanovićima, gdje je uskladištena... Dok je okrivljena Marina Krstović učestvovala u nabavljanju i realizaciji transporta pošiljke u kojoj su se nalazile banane i kokain, tako što je sve detalje dogovarala na engleskom jeziku sa prodavcem banana Karlosom Falkezijem.... a potom pratila kretanje pošiljke... te nakon toga pratila prijem i organizovala uskladištenje tovara u magacin u Mojanovićima”, piše u odluci.

Podsjeća se da su pripadnici Uprave policije drogu oduzeli 26. avgusta.

”Osnovana sumnja da je Budimir Krstović počinio krivično djelo... proizlazi iz činjenice da je okrivljeni predmetne kontejnere lično kupio, te da su od tri kontejnera koji su stigli u Luku Bar, jedan otpremljen za Srbiju, a u kojem su bile samo banane, da bi druga dva, od kojih se u jednom nalazila opojna droga kokain, usmjerio u mjesto Mojanovići gdje se nalazi njegovo skladište, što ukazuje na osnovanu sumnju da je kontrolisao kretanje ovog kontejnera... jer je po ocjeni ovog suda, nelogično da bi bilo koje osobe bez znanja okrivljenog, količinu od 1.400 kilograma opojne droge kokain, spakovale u navedene kontejnere sa bananama koje su stigle u njegov magacin i pod potpunom kontrolom okrivljenog”, stoji u rješenju suda.

Piše da osnovana sumnja da je Marina Krstović počinila krivično djelo proizlazi iz činjenice da je ona lično naručila pošiljku od firme “COEXFRUIT S.A” u kojoj se nalazio i kokain, da je pratila transport, organizovala carinjenje pošiljke, te pratila dolazak droge u zetsko selo Mojanovići.

”Ukazuje na osnovanju sumnju da ista ima potpunu kontrolu nad tovarom, iz čega proizlazi i osnovana sumnja da je okrivljena znala da se u predmetnom tovaru, nalazi i opojna droga”.

Tuzanina traže zbog učešća u švercu?

Crnogorska policija još ne može saopštavati detalje akcije u kojoj je zaplijenjeno 1.400 kilograma kokaina, pa ni to da li zbog tog stotinu miliona eura vrijednog tovara traže stanovnika Tuzi, registrovanog u policiji kao bezbjednosno interesantno lice.

Ta osoba, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, napustila je državu nakon zapljene droge u Mojanovićima.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin rekao je juče novinarima da imaju obavještajne podatke o umješanosti jedne kriminalne grupe u taj, međunarodni šverc kokaina, i da taj klan djeluje u Evropi.

On i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović objasnili su predstavnicima medija, da su podatke o sumnjivoj pošiljci dobili od međunarodnih partnera.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Zoran Miljanić, Sekulović i Brđanin
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Zoran Miljanić, Sekulović i Brđaninfoto: Vlada Crne Gore

”Banane su utovarene u Ekvadoru, a u Bar su stigle brodom MSC ‘Charlotte’... Špediter je firma Top logistik, a krajnja adresa bila je firma ‘San Francisko’ d.o.o. čiji magacin je u Mojanovićima”, rekao je Sekulović.

Objasnio je da su iste noći kada je kokain pronađen u magacinu sada uhapšenih Marine i Budimira Krstovića, policajci priveli i saslušali više osoba.

Brđanin je kazao da su akciju “187” u kojoj je pao tovar od 1.400 kilograma kokaina, skupa realizovali policija, Više tužilaštvo i Viši sud.

Sekulović je novinarima ekskluzivno otkrio da je crnogorska policija i posljednjeg dana avgusta učestvovala u još jednoj velikoj globalnoj akciji kojom je rukovodila američka DEA.

Međutim, ni on ni Brđanin nijesu precizirali o kojoj akciji se radi, niti da li je i koliko kokaina zaplijenjeno.

Direktor policije istakao je da su u toj akciji sprovodili mjere za jednu osobu koja ima veze sa organizovanjem međunarodnog transporta kokaina.

”Uskoro ćete i o tome dobiti više informacija. Ne mogu da kažem da li je ta osoba državljanin Crne Gore, ali to što mi sprovodimo ovdje, možda ima odjek negdje na drugom kraju svijeta”, kazao je Brđanin.

Kazao je i da policija ima informacije čijih su trideset i nešto kilograma kokaina zaplijenjenih prije par godina u luci Bar, takođe u kontejneru banana.

”Možda je neko i uhapšen zbog toga”, rekao je Brđanin.

Đukanović zaboravio da čestita?

Ni nakon pet dana od zaplijene čak 1.400 kilograma kokaina, koja je najveća u istoriji Crne Gore, aktuelni predsjednik Crne Gore, kao ni jedan funkcioner iz prethodne vlasti, nije čestitao ovako veliku akciju službenicima Uprave policije i Uprave prihoda i carina, saopštili su juče iz SNP-a.

Podsjećaju da je taj događaj bio udarna vijest u crnim hronikama u Evropi.

“U svojim čestitkama koje je ranije Milo Đukanović, kao predsjednik Crne Gore upućivao tadašnjem ministru Mevludinu Nuhodžiću i bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću, znao je da naglasi da ‘sve zapaženiji rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i

prepoznatljiva kooperativnost naših službi bezbjednosti sa inopartnerima, potvrđuju da uspješno sprovodimo reforme kako u normativnom, tako i institucionalnom dijelu i da nudimo efikasne i kvalitetne odgovore na aktuelne bezbjednosne prijetnje, po uzoru na savremene demokratske sisteme i pravne tekovine’. Postavlja se pitanje zašto onda predsjednik Đukanović nije čestitao službenicima Uprave policije i Uprave prihoda i carina na rekordnoj zaplijeni narkotika, već je sve svoje djelovanje posljednjih dana usmjerio na podizanje tenzija i prizivanja sukoba koji bi se mogli dogoditi prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija”, navode iz Medijskog centra SNP CG.

Bonus video: