Zlostavljanje Roganovića još u tužilaštvu

Cetinjsko tužilaštvo još nije donijelo odluku da li će zbog zlostavljanja Ivana Roganovića na optuženičku klupu poslati policajca koji je 28. jula nezakonito upotrijebio prinudu prema tom Cetinjaninu

23103 pregleda 4 komentar(a)

Cetinjsko tužilaštvo još nije donijelo odluku da li će zbog zlostavljanja Ivana Roganovića na optuženičku klupu poslati policajca V. V. koji je 28. jula nezakonito upotrijebio prinudu prema tom Cetinjaninu.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju tužilac Duško Milanović kazao je “Vijestima” da je taj predmet u fazi izviđaja.

Prethodno, postupanje policijskog službenika provjeravalo je i Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije (OUK), koje je utvrdilo da je taj specijalac nezakonito upotrijebio prinudu prema Roganoviću.

Taj Cetinjanin iste noći podnio je prijavu policiji, a inspektorima je dostavio i snimak policijske racije u svom kafiću, na kojem se vidi kako ga policajac s fantomkom na glavi ruši na pod, gazi po glavi, a zatim i šutira u stomak.

Inspektori OUK-a su ranije “Vijestima” odgovorili da su, na osnovu činjenica i dokaza utvrdili da je V. V. počinio težu povredu službene dužnosti:

”Usljed čega je Izvještaj o izvršenoj kontroli (sa spisima predmeta) dostavljen direktoru Uprave policije na dalje postupanje - preduzimanje zakonom utvrđenih mjera u cilju pokretanja postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti imenovanog policijskog službenika, zbog načina postupanja u predmetnom slučaju.”

Objasnili su i da su, uzimajući u obzir činjenično stanje utvrđeno u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole, Izvještaj o izvršenoj kontroli i spise predmeta dostavili i Osnovnom državnom tužilaštvu Cetinje na dalji postupak.

Roganović je ranije “Vijestima” dostavio pismo u kom je pozvao policiju da obznane ime njihovog službenika koji ga je zlostavljao 28. jula, nešto prije 22 sata.

Te noći policijski specijalci napravili su raciju u cetinjskom lokalu “La Martina”. Kamere postavljene u tom lokalu zabilježile su da je Roganović imao “poseban” tretman tokom racije - jedan od maskiranih policajaca prisilno ga spušta na zemlju, a potom gazi nogom po glavi i udara. Dalje maltretiranje sprečava drugi policajac, koji je odgurnuo kolegu.

Cetinjanin je iste noći podnio krivičnu prijavu protiv tog policijskog službenika, a njegovi nadređeni sjutradan su saopštili da su pokrenuli interne procedure, obavijestili Unutrašnju kontrolu...

Najavili su i da će, ukoliko se utvrdi da je došlo do prekoračenja ovlašćenja, protiv službenika koji su učestvovali u predmetnoj aktivnosti, biti inicirano pokretanje odgovarajućih postupaka s ciljem utvrđivanja njihove odgovornosti.

Bonus video: