Plan akcije dogovoren u zoru

”Policija je pokušavala do krajnje mjere da ostane tolerantna i ne bi reagovali da nisu počeli napadi na službenike Uprave policije", kazao je sagovornik "Vijesti" iz bezbjednosnog sektora

52721 pregleda 1027 reakcija 79 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Plan da policija probije barikade postavljene na više mjesta tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, a potom gotovo istovremeno iz vazduha u manastir spuste crkvene velikodostojnike, donijet je pred zoru, u noći između subote i nedelje.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da su koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović, njegovi savjetnici, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin iz kabineta potpredsjednika komandovali akcijom.

Na terenu su bili pomoćnici Brđanina - Dejan Knežević, Miloš Rakonjac i Dragan Gorović, kao i načelnik Centra bezbjednosti Goran Jokić sa saradnicima.

”Policija je pokušavala do krajnje mjere da ostane tolerantna i ne bi reagovali da nisu počeli napadi na službenike Uprave policije. I dan ranije, gotovo 30 sati policajci su trpjeli uvrede, kamenovanje, guranje, psovke. Imali su naređenje da budu tolerantni i tako su se i ponašali”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz bezbjednosnog sektora.

On je objasnio da je rukovodstvo UP moglo da donese odluku da barikade na magistralnim putevima “razbije” još tokom prvog dana, kao i da rastjera okupljene demonstrante, ali da taktički nijesu to uradili.

”Da smo razbili proteste i barikade već prvog dana oni bi se vrlo brzo konsolidovali i ponovo okupili. Ciljano to nismo radili do momenta kada je mitropolitu Joanikuju i patrijarhu srpskom Porfiriju trebalo obezbijediti nesmetan prolaz do manastira”, rekao je isti sagovornik.

On je kazao da je jučerašnja akcija pokazala jedinstvo bezbjednosnog sistema.

Bonus video: