Službenica banke osumnjičena da je neovlašćeno uzela više od 200.000 eura

"Utvrđeno je da je prijavljena prekoračenjem granica svog položaja i zloupotrebom povjerenja u pogledu raspolaganja tuđom imovinom koja joj je povjerena na radnom mjestu navedeni novčani iznos protivpravno prisvojila na način što je bez zahtjeva, znanja i prisustva klijenta realizovala isplatne naloge na ime klijenta - državljanina Francuske, na kojima se kao inicijator isplatnog naloga prijavljena potpisivala imenom klijenta, odnosno falsifikovala njegov potpis"

17447 pregleda 185 reakcija 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Policija je podnijela krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom protiv Z.V. (44) iz Herceg Novog zbog sumnje da je izvršila krivično djelo "zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u produženom trajanju", saopšteno je danas iz Uprave policije.

U saopštenju se dodaje da se sumnja da je Z.V. kao zaposlena u filijali jedne banke na radnom mjestu "komercijalista V", u namjeri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist, u periodu od 2018. godine do kraja 2020. godine, zloupotrebom položaja i povjerenih sredstava na radu, sa A – Vista (transakcioni račun) klijenta banke, realizovala veći broj transakcija podizanja novca, te da je na taj način neovlašćeno podigla i prisvojila 214.050 eura.

"Utvrđeno je da je prijavljena prekoračenjem granica svog položaja i zloupotrebom povjerenja u pogledu raspolaganja tuđom imovinom koja joj je povjerena na radnom mjestu navedeni novčani iznos protivpravno prisvojila na način što je bez zahtjeva, znanja i prisustva klijenta realizovala isplatne naloge na ime klijenta - državljanina Francuske, na kojima se kao inicijator isplatnog naloga prijavljena potpisivala imenom klijenta, odnosno falsifikovala njegov potpis", piše u saopštenju.

Iz Uprave policije su kazali da je daljim sprovođenjem izviđajnog postupka, policija došla do sumnje da je Z.V. na isti način zloupotrebom svog položaja i povjerenih sredstava na radu, bez zahtjeva, znanja i prisustva klijenata realizovala isplatne naloge na ime još dva klijenta iste banke i to sa deviznog računa jednog klijenta u periodu od 27. januara do 5. februara 2021. godine u iznosu od 3.150 eura, kao i sa "štednog računa" drugog klijenta 31. jula 2021. godine novac u iznosu 11.800 eura.

"Takođe je utvrđeno da su navedene transakcije u ukupnom iznosu od 229.300 eura sprovedene kroz informacioni sistem banke upotrebom pristupne šifre kojom je bila zadužena i koju je isključivo koristila i mogla koristiti Z.V. S obzirom na to da je ova banka klijentima izdala garancije za sredstva na računima i da je dostavila dokaze da su izvršeni povrati sredstava na računima gore navedenih klijenata, Z.V. je na opisani način nanijela štetu pomenutoj banci u ukupnom iznosu od 229.300 eura", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: