Odloženo suđenje Mariću i Deliću za ubistvo kanadske državljanke

Optužnicom je predstavljeno da su 3. septembra 2020. godine, nakon 14:46 časova u selu Mokrine kod Herceg Novog, zajedničkim učestvovanjem u radnji izvršenja na podmukao način i iz koristoljublja ubili oštećenu – pokojnu Ljiljanu Simić

5516 pregleda 1 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević

U Višem sudu u Podgorici danas je za 3. novembar odloženo suđenje okrivljenima Zoranu Mariću i Radomiru Deliću, okrivljenim za ubistvo kanadske državljanke Ljiljane Simić (54).

Ročište je odloženo zbog opravdanog odsustva člana vijeća.

Ljiljana Simić je bila kanadska državljanka, a njen nestanak prijavljen je policiji 6. septembra, dok je njeno beživotno tijelo pronađeno 18. septembra 2020. godine u selu Mokrine kod Herceg Novog.

Optužnicom je predstavljeno da su 3. septembra 2020. godine, nakon 14:46 časova u selu Mokrine kod Herceg Novog, zajedničkim učestvovanjem u radnji izvršenja na podmukao način i iz koristoljublja ubili oštećenu – pokojnu Ljiljanu Simić.

Na način što su istog dana po dogovoru zajedno došli iz Herceg Novog, do stambene zgrade u naselju Dobrota u Kotoru u kojoj je stanovala oštećena.

Da bi okrivljeni Marić pod izgovorom da će da je povede u Herceg Novi i da joj pokaže prirodu i zalazak sunca, namamio oštećenu da sa njim i okrivljenim Delićem, koji ga je za to vrijeme ispred zgrade čekao u vozilu vlasništvo oštećene marke "nissan rogue", uđe i sjedne na mjesto suvozača navedenog vozila.

Nakon čega su se obojica okrivljenih i oštećena istim vozilom kojim je upravljao okrivljeni Marić, odvezli iz Kotora u pravcu Herceg Novog gdje se okrivljeni Marić uključio na magistralni put, a zatim i na makadamski šumski put do sela Mokrine.

Nakon čega je na makadamskom putu zaustavio vozilo, da bi se obojica okrivljenih i oštećena Simić uputili pješačkom stazom preko obližnje livade, na čijem je dijelu okrivljeni Marić dao uputstva okrivljenom Deliću da na tom mjestu ostane i osmatra prema makadamskom putu i pazi da neko ne naiđe i tako ih primijeti, što je okrivljeni Delić i prihvatio.

Kako se navodi u optužnici, okrivljeni Marić je otpočeo raspravu sa oštećenom Simić, potom je oborio je na zemljanu podlogu, nogama pritisnuo na grudni koš, a zatim obijema rukama stezao za vrat i zadao joj više udaraca pesnicama ili drugim za to pogodnim mehaničkim oruđem u predjelu lica, nanoseći joj teške i po život opasne tjelesne povrede, od kojih povreda je kod oštećene nastupila smrt.

Nakon toga je okrivljenom Deliću obećao novčanu nagradu u iznosu između četiri i pet hiljada eura, koju bi mu isplatio po prodaji stana oštećene Simić Ljiljane, a da okrivljeni Delić zauzvrat ćuti o izvršenom krivičnom djelu i ne prijavljuje ga nadležnim organima, koju obećanu imovinsku korist je okrivljeni Delić i prihvatio.

Nakon čega su se vozilom oštećene, kojim je upravljao okrivljeni Marić, udaljili sa lica mjesta. Pri čemu su okrivljeni bili svjesni svog djela i htjeli njegovo izvršenje - čime su kao saizvršioci izvršili krivično djelo - teško ubistvo iz člana 144 tačka 1 i 4, navodi se u optužnici državnog tužioca Zorana Vučinića u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Bonus video: