Uviđaj obavljen nakon četiri dana?

Iz policije danima ne odgovaraju na pitanje - istražuju li da li je i ko pucao iz vatrenog oružja na automobile kojima su njihovi službenici prolazili pored učesnika protestnog skupa na Cetinju

47475 pregleda 255 reakcija 26 komentar(a)
Detalj s protesta na Cetinju, Foto: SAVO PRELEVIC
Detalj s protesta na Cetinju, Foto: SAVO PRELEVIC

Osnovno državno tužilaštvo Cetinje formiralo je predmet povodom moguće upotrebe vatrenog oružja na Cetinju 5. septembra, kazao je “Vijestima” rukovodilac tog tužilaštva Duško Milanović.

Iz policije su juče, tim povodom, obavili uviđaj na Belvederu - iz institucije kojom rukovodi Zoran Brđanin nije odgovoreno na pitanja zbog čega je to tek juče učinjeno, odnosno, da li su i na kojoj sve lokaciji i ranije tražili tragove.

Danima iz te institucije ne odgovaraju na pitanje - istražuju li da li je i ko pucao iz vatrenog oružja na automobile kojima su njihovi službenici prolazili pored učesnika protestnog skupa na Cetinju.

Prethodna dva dana na više društvenih mreža i portala pojavili su se snimci na kojima se čuju rafali, ali i vidi probijanje barikada postavljenih na magistralnom putu.

Neki su zloupotrebljavali snimke, objavljujući samo dio iz kog bi se moglo zaključiti da su policajci “prvi napali”, dok su drugi izvještavali da je pucano u konvoj kojim je prolazio jedan od pomoćnika direktora Uprave policije.

Na snimku dostavljenom “Vijestima”, a čiji dio su pojedini mediji objavili, zabilježena su dva minuta probijanja barikada na magistralnom putu Budva - Cetinje, a što je kamerom zabilježio jedan od službenika Uprave policije.

Na tom snimku vidi se kako policajci u kordonu, za kojima ide konvoj službenih automobila, pokušavaju da prođu ka Cetinju i ispred njih demonstranti, mnogo dima, zapaljene gume... Čuju se i rafali...

Taj snimak počinje riječima - “Sačekajte ga tu”, koje se čuju preko policijske radio veze.

Nakon toga, preko istog kanala komunikacije, čuje se - “Morača jedan za jedanaest”, a potom se čuje nešto nerazgovjetno...

”Imamo jako veliki pritisak i napad na Taru 6 i 7 ovdje na punktu, da znate”, čuje se preko motorole, a onda i iz automobila iz kog snimaju jedan službenik govori: “Mi nemamo što dalje ići”.

Preko veze se čuje: “U redu, čuli smo, samo laganije, bez panike ako je moguće”.

A potom i odgovor: “U redu, u redu, nego se slabo čujemo, pa zbog toga”.

Gotovo istovremeno čuje se šenlučenje, a potom i kako neko preko motorole javlja: “Imamo šenlučenje dolje u Poljima, čulo se sad”.

Odmah potom - rafal, a onda kako neko preko veze izdaje komandu da se ljudi sklone da nisu izloženi, nakon čega se u daljini čuju pucnji.

Potom pitanje postavljeno dvjema jedinicama - mogu li još naprijed, a onda i komanda:

”Morača 3, kreni odmah potiskivanje te mase. Sektor 3, kreni odmah u potiskivanje te mase, bolje mi njih nego oni nas, a potom i “Odmah kreni, da oni nas ne napadnu, možda nešto spremaju. Rumija 7 i ti s te strane stisni kad Sektor 3 krene”...

Cetinje, centar na dan protesta
Cetinje, centar na dan protestafoto: Luka Zeković

Na portalu RTCG juče je objavljen audio snimak na kojem se čuje komunikacija šefa Centra bezbjednosti Podgorica Gorana Jokića, koji preko radio veze upozorava pripadnike policije da se čuju rafali na barikadi na Belvederu, tokom protesta na Cetinju i govori im da pristupe proceduri zaštite u situacijama kada se na njih otvara vatra.

”Vijestima” je potvrđeno da se radi o autentičnom policijskom audio-snimku dokumentovanom u Tehnici Uprave policije.

Snimak navodno svjedoči o drami u tjesnacu magistralnog puta kod Auto-moto društva na blokadi demonstranata iz pravca Budve, gdje se tog jutra dogodio i najžešći otpor pokušaju raščišćavanja barikada.

Na audio-snimku nema podatka o tome kada se pucnjava dogodila, ali prema podacima UP, sve se odigralo petnaestak minuta prije 8 časova, u nedjelju ujutro.

Reporteri “Vijesti”, ali i novinari drugih medija su u tom periodu svjedočili da se nekoliko puta pucalo.

Na snimku se prvo čuje nekoliko pucnjeva, a potom preko policijske veze glas kako obavještava kolege riječima: “Na našoj poziciji imamo upotrebu da li vatrenog oružja ili pirotehnike na vozilo, ne možemo da procijenimo”.

Nakon toga se u razgovor uključuje rukovodilac Operativnog štaba UP Goran Jokić, koji kaže: “Povucite prvo ljudstvo”, a onda se na snimku razaznaje i neki glas, koji konstatuje - “Ovo je puška”.

Nakon toga se ponovo čuje Jokić, koji pita: “Je li primljeno?”, nakon čega je uslijedio i odgovor - “Jeste!”

Na snimku se ponovo, ovaj put na kratko, javlja Jokić i kaže “evidentirajte”, a onda se u pozadini ponovo prolamaju pucnji, zbog čega neko od starješina preko motorole konstatuje: “Još traju rafali”...

Odmah nakon toga, Jokić mirnim tonom naređuje: “Samo zaštiti ljudstvo”.

Na snimku UP, ponovo se razaznaje glas starješine koji obavještava kolege: “Cijenimo da se moramo povući”, a onda se na snimku nerazgovjetno čuje: “Ovdje je više vatrenog oružja”... a potom se u razgovor uključuje Jokić, koji naređuje: “Samo zauzmi pozicije i ne kreći nigdje”.

S druge strane stiže kratko: “U redu”.

Na audio zapisu čuje se pojašnjenje šefa Operativnog štaba koji savjetuje: “U slučaju da pucaju na vas, zaštitite sve. Znate kako ide upotreba oružja”.

Ponovo se oglašava starješina i kaže kratko: “U redu”.

Reporter “Vijesti” je u nedjelju oko 7,45 u dva navrata čuo pucnjavu dok se nalazio u Mojkovačkoj ulici blizu “Eko pumpe” na samom ulazu u Prijestonicu.

”Vijesti” su u ponedjeljak objavile nezvanični podatak iz vrha bezbjednosnog sektora da je pucano prilikom ulaska jedinice kriminalističke policije, koju je predvodio jedan od pomoćnika direktora UP, a koja se iz pravca Budve kretala ka Cetinjskom manastiru, kao i da policija traga za dokazima.

”Vijestima” je juče nezvanično saopšteno da oni još uvijek nemaju precizne podatke da li je na policiju pucano iz vatrenog oružja niti dokaze da li je i iz kojeg oružja tog jutra izvršen napad na službenike UP.

Da li policija istražuje da li je i ko pucao na automobile i službenike UP, “Vijesti” su u nekoliko navrata pitale Upravu policije, ali zvaničan odgovor još nije stigao.

”Vijesti” su i od Specijalnog državnog tužilaštva tražile podatke da li provjerava informaciju da je grupa učesnika protesta protiv ustoličenja mitropolita Joanikija tog dana iz vatrenog oružja pucala u automobile, kojima su pored njih prolazili pripadnici Uprave policije. Ni taj odgovor iz SDT-a nije stigao.

Dio građana, koji se protivio ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru, je 4. septembra formirao barikadu na Belvederu, na putu Podgorica - Cetinje. Prilaze Prijestonici, iz pravca Podgorice i Budve, okupljeni su blokirali kako bi onemogućili dolazak patrijarha Porfirija i sveštenstva SPC u Prijestonicu.

PCNN juče je objavio osvrt novinara Vuka Vujisića koji je minulog vikenda izvještavao s Cetinja.

Novinar prenosi da su se začuli pucnji dok je prenosio uživo dešavanja s Dvorskog trga na Cetinju, gdje su okupljeni, na čelu s Veljovićem, nešto ranije pokušali da probiju policijski kordon koji je osiguravao Cetinjski manastir.

”Više paljbi odjeknulo je Cetinjem u tom trenutku, što se moglo čuti i u našem prenosu uživo. Jasno je bilo da se radi o rafalnoj paljbi iz oružja koje policija na toj poziciji nije posjedovala već je bila opremljena suzavcima i šok bombama, tako da me obuzela jeza i strah da je došlo do oružanih sukoba na barikadama. O pucnjavi se, nakon toga, nije puno znalo, ali ih je svaki građanin Cetinja i policajac mogao čuti”, objašnjava novinar.

Bonus video: