Kontrola optužnice za Ilinčić odložena za 22. oktobar

Osim Iličić, optuženo je i šest članova grupe bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji su preko kompanije "Properti investmens“ nezakonito stekli vrijednu imovinu nadomak Svetog Stafana

9453 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Ročište za kontrolu optužnice podignuta protiv Olivere Ilinčić i ostalih okrivljenih, koje je danas bilo zakazano u Višem sudu u Podgorici odloženo je za 22. oktobar.

Samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Aida Muzurović rekla je "Vijestima" da je ročište odloženo jer nijesu ispunjene procesne pretpostavke usljed nedolaska advokata okrivljenih.

Optužnica je podignuta prije dvije godine, u avgustu 2019., da bi nakon kontrole optužnice, Viši sud u Podgorici u novembru 2019. godine optužnicu vratio specijalnom državnom tužilaštvu na dopunu istrage.

Osim Iličić, optuženo je i šest članova grupe bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji su preko kompanije "Properti investmens“ nezakonito stekli vrijednu imovinu nadomak Svetog Stafana.

Osim Ilinčić i kompanije "Properti investments“, optuženi su Stevica Dragović, Katarina Pekić, te službenici budvanske opštine Novka Baćević, Milo Klisić, Marko Vujović i Vesna Blagojević.

Prema navodima optužnice, Ilinčić i ostali optuženi su u novembru 2007. godine postali članovi kriminalne grupe koju je formirao Marović radi sticanja nezakonite moći i dobiti. Ova grupa je, kako se osnovano sumnja, djelovala do decembra 2010. godine.

Nekadašnja savjetnica Svetozara Marovića je prihvatila nalog šefa kriminalne grupe da u Crnoj Gori osnuje kompaniju „Properti investments“, preko koje se zaduživala kod banaka i kupovala nekretnine od mještana nadomak Svetog Stefana.

"Okrivljena Ilinčić, po uputstvima Svetozara Marovića je u toku 2007. godine, angažovala Jelenu Stojović da u njeno ime i za njen račun na teritoriji Crne Gore osnuje preduzeće „Property investment“ i za izvršnog direktora postavi Katarinu Pekić. Nakon toga je Marović vrbovao Stevicu Dragovića čija je uloga bila da pronalazi prodavce nepokretosti na teritoriji Budve i o tome obavještava Ilinčić – navodi se u optužnici.Okrivljena Ilinčić je 10. aprila 2007. godine naložila Pekić da zaključi ugovore o kreditima i kupoprodaji 21.382 metra kvadratna u vrijednosti od 7.483.700 eura na Svetom Stefanu. Pekić je potpisala ugovore o kupoprodaji zemljišta a potom ovjerila pred Osnovnim sudom u Cetinju, dok su istovremeno Svetozar Marović i Ilinčić dali uputstva Stevici Dragoviću da pregovara o kupoprodaji - piše u optužnici. Prema navodima optužnice okrivljeni Baćović, Klisić, Vujović i Blagojević prihvatili su da suprotno interesima opštine Budva i protivpravnim iskorišćavanjem svojih službenih ovlašćenja, donose odluke o izboru najboljeg ponuđača za izvođenje radova u Budvi i da na tenderima prihvataju ponude „Properti investmenta“ iako su one bile neispravne. Odluke su bile u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama, a okrivljena Pekić je kao izvršni direktor preduzeća „Properti investment“ prihvatila da zaključuje kupoprodajne ugovore, navodi se u optužnici.

Bonus video: