Optuženi nisu bili duševno bolesni

Prema optužnici Višeg državnog tužilaštva, Selimović i Božović su 26. oktobra prošle godine usmrtili Dragicu Selimović i ukrali 5.000 eura

9794 pregleda 2 komentar(a)
Optužene izvode iz zgrade suda, Foto: Jadranka Ćetković
Optužene izvode iz zgrade suda, Foto: Jadranka Ćetković

U trenutku kada se desilo ubistvo Dragice Selimović u Bijelom Polju, optuženi Damir Selimović i Danko Božović nisu bili duševno bolesti.

To je juče u Višem sudu kazao psihijatar i predsjednik komisije vještaka iz Podgorice dr Željko Golubović, u nastavku suđenja Bjelopoljcima Damiru Selimoviću (24) i Danku Božoviću (24), zbog teškog ubistva iz koristoljublja, kao i Jašaru Selimoviću (29), zbog neprijavljivanja počinilaca krivičnog djela i nedozvoljenog držanja oružja.

Branjenica optuženog Božovića, advokatica Gordana Femić, podsjetila je na nalaz vještaka psihijatra Mirjane Varagić, sačinjen 28. oktobra oko 14.45 časova, odnosno dva dana nakon događaja.

“Prilikom pregleda kod Selimovića je utvđeno da je nekoliko sati poslije počinjenog djela primijećena zloupotreba opojnih droga, te da je bio pozitivan na heroin, morfin, kodein, hašiš i marihuanu”, stoji u nalazu dr Varagić.

Advokatica Femić je ukazala da se komisija vještaka iz Podgorice izjanila suprotno nespornoj medicinskoj dokumentaciji koja se nalazi u predmetu, i pokušala da opovrgne izvještaj vještaka Mirjane Varagić, koja je nakon izvršenog pregleda, po privođenja Božovića, konstatovala “jaku apstinencijalnu krizu”.

suđenje Selimović
foto: Jadranka Ćetković

Dr Golubović je kazao da se komisija rukovodila medicinskom dokumentacijom, te da po njihovom stručnom mišljenju Božović, kao ni Selimović, nisu bili u apstinencijalnoj krizi.

“U nalazima od 6. i 26. novembra (greškom u nalazu je stajalo 6. i 26. februara)”, navodi se da Božović, kao i Selimović imaju “ mentalni poremećaj i poremećaj ličnosti uzrokovan opijatima i granični nivo inteligencije”, kazao je dr Golubović.

On je, odgovarajući na pitanja odbrane, kazao da Danko Božović, koji se ranije zvao Miloš Selimović, na području oko laktova ima ožiljke, što indirektno upućuje na zaključak da je konzumirao psihoaktivne supstance i venskim putem, što je juče utvrdio i neposrednim pregledom na rukama optuženog. Na sledeće ročište, koje je zakazano za 13. oktobar, u cilju razjašnjenja svojih izvještaja, biće saslušani dr Miloš Šaponjić i dr Mirjana Varagić.

Optuženi su ranije negirali da su počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Prema optužnici Višeg državnog tužilaštva, Selimović i Božović su 26. oktobra prošle godine usmrtili Dragicu Selimović i ukrali 5.000 eura.

Bonus video: