PUNE RUKE POSLA ZA UNUTRAŠNJU KONTROLU RADA UPRAVE POLICIJE

Na adresu MUP-a stiglo 17 pritužbi

Inspektori provjeravaju ponašanje policije tokom protesta na Cetinju 4. i 5. septembra

47764 pregleda 162 reakcija 34 komentar(a)
Sa protesta na Cetinju 5. septembra, Foto: BORIS PEJOVIC
Sa protesta na Cetinju 5. septembra, Foto: BORIS PEJOVIC

Odjeljenje unutrašnje kontrole rada Uprave policije imaće pune ruke posla kako bi ispitali zakonitost postupanja policijskih službenika tokom akcije na Cetinju, ali i pritužbe građana, koje su u proteklih nekoliko dana stigle na adresu Ministarstva unutrašnjih poslova.

MUP je u odgovoru “Vijestima” naveo da je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije do sada dostavljeno 17 pritužbi građana u vezi s postupanjem policijskih službenika tokom događaja na Cetinju.

Paralelno, službenici Unutrašnje kontrole su po službenoj dužnosti, nakon operacije u Prijestonici 4. i 5. septembra ove godine, otvorili još dva predmeta kontrole zakonitosti postupanja policijskih službenika.

”Osim navedenog, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije preduzima mjere i radnje iz nadležnosti i povodom zahtjeva za prikupljanje potrebnih obavještenja koje je, u vezi s primjenom policijskih ovlašćenja u predmetnom događaju, dostavilo Osnovno državno tužilaštvo Cetinje”, piše u odgovoru MUP-a dostavljenom “Vijestima” krajem protekle sedmice.

Prema podacima “Vijesti”, pritužbe su stizale od građana, koji su tokom dešavanja na Cetinju, zadobili lakše povrede ili od Cetinjana, koji su imali primjedbe da je policija u nedjelju upotrijebila previše suzavaca u gradu, zbog čega su im bila ugrožena ljudska prava u porodičnim kućama i stanovima...

Osim toga, u nekim pritužbama građani su naveli da su imali povrede jer je policija, navodno, upotrebljavala gumene metke tokom postupanja na Cetinju.

Kontrole...

Odjeljenje unutrašnje kontrole rada Uprave policije, nakon dostavljenih dopisa i fotografija, otvorilo je i dva predmeta - kontrole tokom kojih će donijeti odluku da li se ponašanje dvojice policijskih službenika, koji su imali važne uloge tokom akcije, možda kosi s pravilima službe.

U medijima i na brojnim društvenim mrežama pojavilo se nekoliko spornih snimaka koji bi mogli da upućuju na sumnju da su se službenici UP u visokorizičnoj akciji, pod punom interventnom opremom i oružjem, ponašali mimo policijskih pravila...

ODT tražilo obavještenja

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju otvorilo je izviđaj u nekoliko predmeta, nakon akcije policije na Cetinju, tokom brojnih nemira, ali i akcije obezbjeđenja vjerskog čina - ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

ODT Cetinje otvorilo je i izviđaj nakon što su se u medijima pojavili snimci kako tokom nemira u centru grada službenik policije baca topovski udar koji je pao tik ispred mladića, koji se zalijetao ka kordonu, a kojeg je djevojka pokušavala da zaustavi...

Zbog tog slučaja tužilaštvo s Cetinja tražilo je od MUP-a potrebna obavještenja, kako bi im pomogli da otkriju ko je službenik UP koji je iz blizine bacio pirotehničko sredstvo na demonstranta.

Nakon operacije na Cetinju stigle su brojne optužbe na račun policije da je tog dana ispalila previše suzavaca i pirotehničkih sredstava, te da su koristili i gumene metke kako bi rastjerali građane, koji su se protivili da Joanikije dođe na tron Svetog Petra Cetinjskog.

Pomoćnik direktora Uprave policije Dragan Gorović kazao je “Vijestima” da nije tačna tvrdnja da je policija tog dana prekomjerno koristila hemijska sredstva, a tvrdio je i da nijesu korišćeni gumeni meci jer ih UP godinama nema.

Gorović je pojasnio da se hemijska sredstva i šok bombe nalaze u određenim kutijama - cilindričnog oblika, a kada dođe do ispaljenja, pirotehničko sredstvo inicira eksploziju i dolazi do oslobađanja gasa. Usljed eskplozije dolazi do “parčadnog dejstva” plastičnih čepova i aluminijumskog tijela, koje čine tijelo šok ili fleš bombe, te da ti djelovi mogu da izazovu samo lakše povrede.

On je pojasio i da se “subjektivan osjećaj da je korišćeno previše hemije stekao iz više razloga”.

”Na osjećaj o količini prisustva suzavca utiče više uslova - konfiguracija terena, a Cetinje je grad u dolini, meteo-uslovi - nije bilo vjetra koji bi rastjerao dim, ali i dužina trajanja korišćenja tih sredstava. Sve je trajalo nekoliko sati, pa sve to zajedno utiče na subjektivni osjećaj da je ispaljeno previše hemijskih sredstava, što nije tačno.”

Preporučujemo za Vas