Cetinjsko ODT će saslušati građane o brutalnosti policije

Cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo ispituje postupanje službenika UP tokom nemira u Prijestonici 5. septembra

13745 pregleda 173 reakcija 19 komentar(a)
Detalj sa Cetinja 5. septembra, Foto: Luka Zekovic
Detalj sa Cetinja 5. septembra, Foto: Luka Zekovic

Cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) narednih dana saslušaće sve osobe koje tvrde da su povrijeđene u Prijestonici 5. septembra, tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita Joanikija.

To je “Vijestima” odgovorio rukovodilac tog ODT, državni tužilac Duško Milanović.

”U narednom periodu će biti saslušana sva lica koja su u protestima 5. septembra 2021. godine zadobila tjelesne povrede, te da će se sprovesti medicinska vještačenja povreda koje su isti zadobili”, objasnio je Milanović.

Više učesnika protesta tvrdilo je tog dana da su povrijeđeni tokom policijske akcije u kojoj su, prilikom potiskivanja demonstranata ili razbijanja barikada u masu ispaljivani suzavci.

Koliko je suzavca ispaljeno na Cetinju
Koliko je suzavca ispaljeno na Cetinju foto: Luka Zeković

Na policiju su osim uvreda “ispaljivane” i kamenice i Molotovljev koktel, a “kornjače” su odgovarale hemijskim sredstvima - u međusobnom obračunu povrijeđeno je više policajaca i više demonstranata.

Na osjećaj o količini prisustva suzavca utiče više uslova - konfiguracija terena, a Cetinje je grad u dolini, meteo-uslovi - nije bilo vjetra koji bi rastjerao dim, ali i dužina trajanja korišćenja tih sredstava. Sve je trajalo nekoliko sati, pa sve to zajedno utiče na subjektivni osjećaj da je ispaljeno previše hemijskih sredstava, što nije tačno", kazao je ranije "Vijestima" pomoćnik direktora policije

Građani su tvrdili da su pogođeni gumenim mecima, ali je to iz policije demantovano, sa obrazloženjem da ta municija već šest godina nije u upotrebi.

”Vijesti” su juče objavile da je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije do sada dostavljeno 17 pritužbi građana u vezi s postupanjem policijskih službenika tokom događaja na Cetinju.

Paralelno, službenici Unutrašnje kontrole su po službenoj dužnosti, nakon operacije u Prijestonici 4. i 5. septembra ove godine, otvorili još dva predmeta kontrole zakonitosti postupanja policijskih službenika.

”Osim navedenog, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije preduzima mjere i radnje iz nadležnosti i povodom zahtjeva za prikupljanje potrebnih obavještenja koje je, u vezi s primjenom policijskih ovlašćenja u predmetnom događaju, dostavilo Osnovno državno tužilaštvo Cetinje”, piše u odgovoru MUP-a dostavljenom “Vijestima” krajem protekle sedmice.

Prema podacima “Vijesti”, pritužbe su stizale od građana, koji su tokom dešavanja na Cetinju, zadobili lakše povrede ili od Cetinjana, koji su imali primjedbe da je policija u nedjelju upotrijebila previše suzavaca u gradu, zbog čega su im bila ugrožena ljudska prava u porodičnim kućama i stanovima...

Cetinjsko ODT je osim u tom, otvorilo izviđaj u još nekoliko predmeta, a ispituju i slučaj zabilježen kamerom - kako tokom nemira u centru grada službenik policije baca topovski udar koji je pao tik ispred mladića, koji se zalijetao ka kordonu, a kojeg je djevojka pokušavala da zaustavi...

Zbog tog slučaja tužilaštvo s Cetinja tražilo je od MUP-a potrebna obavještenja, kako bi im pomogli da otkriju ko je službenik UP koji je iz blizine bacio pirotehničko sredstvo na demonstranta.

Nakon operacije na Cetinju stigle su brojne optužbe na račun policije da je tog dana ispalila previše suzavaca kako bi rastjerali građane, koji su se protivili dolasku Joanikija na tron Svetog Petra Cetinjskog.

17 pritužbi građana do prekjuče stiglo je na adresu Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada policije, u vezi s postupanjem policijskih službenika tokom događaja na Cetinju 4. i 5. septembra

Pomoćnik direktora Uprave policije Dragan Gorović, nedavno je kazao “Vijestima” da nije tačna tvrdnja da je policija tog dana prekomjerno koristila hemijska sredstva i naglasio da nijesu korišćeni gumeni meci, jer ih UP godinama nema.

Gorović je pojasnio da se hemijska sredstva i šok bombe nalaze u određenim kutijama - cilindričnog oblika, a kada dođe do ispaljenja, pirotehničko sredstvo inicira eksploziju i dolazi do oslobađanja gasa.

Usljed eskplozije dolazi do “parčadnog dejstva” plastičnih čepova i aluminijumskog tijela, koje čine tijelo šok ili fleš bombe, te da ti djelovi mogu da izazovu samo lakše povrede.

On je pojasio i da se “subjektivan osjećaj da je korišćeno previše hemije stekao iz više razloga”.

”Na osjećaj o količini prisustva suzavca utiče više uslova - konfiguracija terena, a Cetinje je grad u dolini, meteo-uslovi - nije bilo vjetra koji bi rastjerao dim, ali i dužina trajanja korišćenja tih sredstava. Sve je trajalo nekoliko sati, pa sve to zajedno utiče na subjektivni osjećaj da je ispaljeno previše hemijskih sredstava, što nije tačno.”

Istog dana kada su završeni protesti Savjet za građansku kontrolu rada policije održao je vanrednu sjednicu, a prije toga ocijenili su da je prilikom intervencija policije, na različitim lokacijama, došlo do prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava.

Oni su konstatovali da se prekomjerna upotreba hemijskih sredstava odrazila na zdravlje i redovan život i onih građana Cetinja koji nijesu uzeli učešća u javnim okupljanjima.

Konstatovali su i da su na osnovu kontakta sa povrijeđenim građanima, dostupne medicinske dokumentacije, fotografija i neposrednog pregleda povrijeđenog građanina od strane člana Savjeta dr Aleksandra Mugoše, “nesporno utvrdili” da su određene povrede uzrokovane dejstvom gumenih metaka.

Mitropolit Joanikije 5. septembra ustoličen je u manastiru Svetog Petra Cetinjskog, koji je bio opasan policijskim kordonima.

Već dan ranije protivnici ustoličenja blokirali su prilaze gradu, zbog čega su crkveni poglavari do Cetinjskog manastira dovezeni helikopterom.

Bonus video: