Detalji iz istrage o ubistvu Hodžića i Spahića: Renoviranjem kuće krili tragove ubistava

Kuća u kojoj su prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije, 14. oktobra prošle godine prvo namamljeni pa ubijeni Hodžić i Spahić, nalazi se u spuškom zaseoku Stanjevića rupa

48995 pregleda 36 reakcija 19 komentar(a)
Ubijeni Damir Hodžić, Foto: Privatna arhiva
Ubijeni Damir Hodžić, Foto: Privatna arhiva

Kuća Ratka Živkovića u kojoj su ubijeni škaljarac Damir Hodžić i njegov zet Adis Spahić gotovo u potpunosti je demolirana nakon tog zločina, a potom su zidovi iznova gletovani, krečeni, mijenjane su pločice, parket, vrata, namještaj...

To je Vijestima rekao izvor iz istrage, objasnivši da je to učinjeno kako bi se prikrili tragovi likvidacija.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Uprava policije (UP) za ta dva ubistva sumnjiče Beograđane Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Nebojšu Jankovića i državljanina Crne Gore nastanjenog u Kragujevcu Ratka Živkovića i još nekoliko za sada neidentifikovanih članova kavačkog kriminalnog klana.

”Utvrđeno je da su radili grube radove u unutrašnjosti kuće, odnosno da su zidove skroz strugali, potom gletovali i krečili, kao i da su u kući nedavno zamijenjene pločice, parket i namještaj. To je učinjeno kako bi se otklonila mogućnost da se pronađu tragovi krvi, DNK žrtava, ili bilo kakav drugi trag. Ipak, vještačenja su u toku, a mimo toga prikupljaju se i ostali dokazi”, kazao je isti izvor.

Dodao je i da su, uprkos pokušaju osumnjičenih da sakriju tragove, utvrdili da je upravo ta kuća mjesto zločina.

”Upoređivane su i vještačene fotografije koje su međusobno razmjenjivali, a na kojima se u toj kući vide oštećeni. Takođe, to je utvrđeno i po nekim karakterističnim prostorijama, rasporedu, lokaciji...”, kazao je on.

Kuća u kojoj su prema tvrdnjama SDT-a i UP, 14. oktobra prošle godine prvo namamljeni pa ubijeni Hodžić i Spahić, nalazi se u spuškom zaseoku Stanjevića rupa.

Istražitelji pokušavaju da utvrde na koji način su iz nje uklonjena njihova tijela, ali i ko je sve učestvovao u tome i u prikrivanju tragova tog zločina, jer su, navodno, Belivuk, Miljković i Janković već iste noći napustili Crnu Goru.

”Hodžić je ubijen odmah kada je sa Milem Radulovićem, Živkovićem i Spahićem ušao u kuću. Belivuk ga je iz vatrenog oružja pogodio u predjelu glave. Na Spahića, koji je krenuo da bježi, istovremeno su fizički nasrnuli Miljković i Janković, kojeg su potom svezali, a onda i ubili. Tada su uhvatili i svezali i Radulovića. Nije utvrđeno gdje su njega odveli, ali se sumnja da je već iste noći, odnosno u noći između 14. i 15. oktobra ilegalnim putem prebačen u Srbiju”, kazao je sagovornik iz istrage.

On je istakao da su tokom rasvjetljavanja tog krivičnog djela pretresli dvije kuće na području Spuža, koje je osumnjičeni Živković koristio i da je utvrđeno da je druga koju su pretresli mjesto zločina.

Iz Virpazara u smrt

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, Hodžić je tog dana pozvao svog zeta Spahića da iz Bara dođe za njega u Virpazar, gdje je prema instrukcijama Radulovića došao dan ranije. Tražio je da ga odveze na sastanak sa Kapetanom (Radulovićem) i Živkovićem.

Navodno, kada je zet došao za njega, prijateljima je proslijedio fotografiju falsifikovanog pasoša Živkovića, izdatog u Odžacima, na ime Predrag Đurđević, rekavši im da s njim ima sastanak.

Živkovićev falsifikovani pasoš
Živkovićev falsifikovani pasoš foto: Privatna arhiva

Već nakon nešto više od sat obojica su bili nedostupni, a policiju je alarmirala porodica frizera iz Bara Adisa Spahića, koji su prijavili nestanak.

Kako je završio, saznali su tek krajem avgusta ove godine, gotovo istovremeno kada su SDT i UP to saopštili i javnosti, na zajedničkoj konferenciji za medije.

Tužioci su tada saopštili da je Belivuk, zvani Velja Nevolja, 14. oktobra prošle godine ubio Hodžića kojeg naziva “Kasap”, a potom o tome glasovnom porukom obavijestio još neidentifikovanog organizatora te kriminalne grupe.

”Specijalno državno tužilaštvo je u cilju prikupljanja materijalnih dokazala izvršilo pretrese na više mjesta kao i pretrage terena radi pronalaženja posmrtnih ostataka H.D. i S.A., te su prikupljeni dokazi predmet vještačenja. Iz komunikacija kriptovanih mobilnih telefona jasno i nesporno je utvrđeno da su oštećeni H.D. i S.A. lišeni života, jer komunikacije su eksplicitne u tom dijelu i to kroz činjenicu da su okrivljeni prema NN organizatoru slali kako slikovne tako i glasovne poruke, pa je tako dana 14.10. 2020. godine B.V., NN organizatoru poslao fotografije, kao i glasovnu poruku iz koje jasno proizlazi da je okrivljeni B. V. odmah lišio života H. D.”, rekao je tada specijalni tužilac Saša Čađenović.

Oni su prikazali i fotografije koje su članovi kriminalnog klana razmjenjivali međusobno nakon dvostrukog ubistva u Spužu.

Belivuk, Janković i Miljković uhapšeni su u Beogradu zbog više monstruoznih ubistava, a policija traga za Živkovićem.

Bonus video: