Vještače kokain i listinge Krstovića

Ukoliko se preliminarni rezultati pokažu stoprocentno tačnim, to bi značilo da je zaplijenjena droga značajno vrednija nego što se sumnjalo u početku

50532 pregleda 283 reakcija 55 komentar(a)
Na pakovanjima kokaina pisalo i COVID, Foto: Uprava policije
Na pakovanjima kokaina pisalo i COVID, Foto: Uprava policije

Kokain zaplijenjen krajem avgusta u magacinu Krstovića u zetskom selu Mojanovići, veoma je visoke čistoće, pokazali su preliminarni rezultati, saznaju Vijesti.

Istovremeno, tvrdi izvor lista, vještače se i komunikacije osumnjičenih kako bi se ušlo u trag ostalima uključenim u međunarodni šverc droge.

To je Vijestima kazao izvor iz istrage, precizirajući da finalna vještačenja nijesu završena.

Ukoliko se preliminarni rezultati pokažu stoprocentno tačnim, to bi značilo da je zaplijenjena droga značajno vrednija nego što se sumnjalo u početku.

Zbog rekordne zapljene 1.400 kilograma kokaina policija je na izmaku 26. avgusta uhapsila Marinu Krstović (27). Narednog jutra lisice na ruke stavljene su i njenom ocu Budimiru Krstoviću (66).

Iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Vijestima je odgovoreno da je predmet formiran protiv Krstovića zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga u fazi istrage tokom koje preduzimaju sve neophodne mjere i radnje:

”Donijete su naredbe za sva neophodna vještačenja, te upućeni zahtjevi Višem sudu u Podgorici, sudiji za istragu, za telekomunikacijska vještačenja, koja vještačenja su u toku”, kazala je rukovoditeljka i portparolka VDT Podgorica, viša državna tužiteljka Lepa Medenica.

Nakon hapšenja Krstovića, VDT moralo je dva puta da obrazlaže zbog čega oni treba da budu u Istražnom zatvoru.

Nakon drugog obrazloženja i žalbe Višeg državnog tužilaštva, vijeće Višeg suda odredilo im je pritvor do 30 dana, preinačivši odluku sudije za istragu Radomira Ivanovića, koji ih je prethodno pustio da se brane sa slobode.

Ivanović je, po sopstvenom priznanju, u kumovskim odnosima sa porodicom Krstović.

Krstovići su uhapšeni u akciji kodnog naziva “187” u kojoj su učestvovali VDT, Uprava policije, Uprava prihoda i carina i Viši sud u Podgorici.

Nakon što su inspektori Sektora za borbu protiv kriminala, preciznije njihov odsjek za suzbijanje krijumčarenja droga, od partnerskih službi dobili informaciju da velika količina kokaina plovi ka Crnoj Gori, napravljena je strategija da se na carinskom terminalu “propusti” kamion sa više od tone kokaina, kako bi vidjeli gdje će droga završiti.

Istražitelji 'pustili' banane da ih odvedu u magacin kokaina
Istražitelji "pustili" banane da ih odvedu u magacin kokainafoto: Uprava prihoda i carina

U prvim satima akcije droga je “propuštena” u Baru, a potom i na Carinskom terminalu u Podgorici sa kog su vozači kamiona PG-353GA, navodno potpuno ispravni odvezli teretnjak u kom je bijeli prah vrijedan stotine miliona eura.

Prateći ih, inspektori i carinici nastavili su akciju, koja je rezultirala najvećom zapljenom kokaina na Balkanu i hapšenjem Krstovića.

Prethodno, jedan od tri kontejnera koje je Budimir Krstović kupio u Ekvadoru, odmah nakon dolaska u Crnu Goru otpremljen za Srbiju, ali u njemu su bile samo banane.

To se navodi u rješenju sudskog vijeća podgoričkog Višeg suda, kojim su preinačili odluku sudije za istragu - da ne odredi pritvor Budimiru i njegovoj kćerci Marini, osumnjičenima za šverc 1.400 kilograma kokaina.

Tročlano vijeće Višeg suda konstatovalo je da je sudija za istragu Radomir Ivanović nepravilno postupio, kada je odbio njihov predlog da odredi pritvor okrivljenima za krijumčarenje droge.

U obrazloženju te odluke navodi se da je Budimir Krstović tokom jula i avgusta u Ekvadoru nabavio kokain, a da je njegova kćerka Marina doprinijela izvršenju krivičnog djela...

Navodi se da je Budimir od kompanije “COEXFRUIT S.A” kupio tri kontejnera banana, a potom od nepoznate osobe i 1.400 kilograma droge, koja je utovarena u kontejner pa u brod “MSC Charlotte”, u luci Puerto Bolivar u Ekvadoru.

”Brod je zatim 23.08.2020. godine uplovio u Luku Bar, nakon čega je, a poslije carinjenja, opojna droga kokain prebačena u magacin u Mojanovićima, gdje je uskladištena... Dok je okrivljena Marina Krstović učestvovala u nabavljanju i realizaciji transporta pošiljke u kojoj su se nalazile banane i kokain, tako što je sve detalje dogovarala na engleskom jeziku sa prodavcem banana Karlosom Falkezijem.... a potom pratila kretanje pošiljke... te nakon toga pratila prijem i organizovala uskladištenje tovara u magacin u Mojanovićima”, piše u odluci.

Podsjeća se da su pripadnici Uprave policije drogu oduzeli 26. avgusta.

Sudije su konstatovale da je Budimir osnovano sumnjiv da je kontrolisao kretanje kontejnera punog kokaina:

”Jer je po ocjeni ovog suda, nelogično da bi bilo koje osobe bez znanja okrivljenog, količinu od 1.400 kilograma opojne droge kokain, spakovale u navedene kontejnere sa bananama koje su stigle u njegov magacin i pod potpunom kontrolom okrivljenog”, stoji u rješenju suda.

Piše da osnovana sumnja da je Marina Krstović počinila krivično djelo proizlazi iz činjenice da je ona lično naručila pošiljku od firme “COEXFRUIT S.A” u kojoj se nalazio i kokain, da je pratila transport, organizovala carinjenje pošiljke, te pratila dolazak droge u zetsko selo Mojanovići.

”Ukazuje na osnovanju sumnju da ista ima potpunu kontrolu nad tovarom, iz čega proizlazi i osnovana sumnja da je okrivljena znala da se u predmetnom tovaru, nalazi i opojna droga”.

Nekoliko dana nakon akcije direktor Uprave policije Zoran Brđanin odgovorio je da još ne može saopštavati detalje, pa ni to da li zbog tog stotinu miliona eura vrijednog tovara traže stanovnika Tuzi, registrovanog u policiji kao bezbjednosno interesantno lice.

Ta osoba, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, napustila je državu nakon zapljene droge u Mojanovićima.

Brđanin je tada saopštio novinarima i da imaju obavještajne podatke o umješanosti jedne kriminalne grupe u taj međunarodni šverc kokaina, i da taj klan djeluje u Evropi.

On i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović objasnili su predstavnicima medija da su podatke o sumnjivoj pošiljci dobili od međunarodnih partnera.

Bonus video: