Nečije ruke u penzionerskom džepu?

Iz podgoričkog udruženja penzionera su zbog navodne višegodišnje pljačke podnijeli krivičnu prijavu tužilaštvu

47194 pregleda 130 reakcija 16 komentar(a)
Pare i za automobil kojeg nema; Grdinić, Foto: Privatna arhiva
Pare i za automobil kojeg nema; Grdinić, Foto: Privatna arhiva

Iz podgoričkog Udruženja penzionera tvrde da se njihove članarine godinama nezakonito troše, odnosno da ih pljačkaju.

To je za “Vijesti” kazao Ivan Grdinić, dodajući da su zbog višegodišnje pljačke podnijeli krivičnu prijavu specijalnoj državnoj tužiteljki Nataši Bošković.

Iz Uprave policije od 21. jula nijesu odgovorili da li su provjeravali navode krivične prijave penzionera podnijete u ljeto 2020. godine protiv Udruženja penzionera Podgorica, zbog navodno nezakonitog trošenja novca od članarina.

Grdinić je rekao da njihova saznanja, zasnovana na, kako tvrdi, neoborivim dokazima, pokazuju da najodgovorniji u Savezu udruženja i Udruženju penzionera Podgorice ne pokazuju gotovo nikakvu spremnost da preduzmu mjere koje su im na raspolaganju protiv onih koji zloupotrebljavaju položaj i čine zločine.

”I to iz više razloga, što je slučaj sa najodgovornijim pojedincima penzionerske organizacije iz Podgorice”, kazao je Grdinić u ime koordinacionog odbora više mjesnih udruženja u Podgorici.

On je, u ime koordinacionog odbora pitao koje su konkretne zasluge predsjednika Saveza i njegovog saradnika Ilije Stanišića, ističući da se postavlja pitanje kredibiliteta najodgovornijih u organizaciji penzionera Crne Gore da zastupaju interese penzionera i da odgovorno obavljaju svoju socijalnu ulogu.

”Takva tvrdnja dobija još veću težinu ako se ima u vidu činjenica da je predsjednik Saveza prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, što je konačnom odlukom utvrđeno u postupku Agencije za sprečavanje korupcije. Ovu odluku potvrdio je Osnovni Sud u Baru, i donio konačnu presudu da predsjednik Udruženja Crne Gore plati kaznu od 500 eura i vrati 11.000 eura nezakonito uzetog novca”.

On je istakao da im je cilj da upoznaju penzionere kako se nezakonito troši njihova članarina, kao i o nezakonitim radnjama užeg rukovodstva predsjenika Udruženja penzionera Podgorice i nekih njegovih najbližih saradnika.

”Krajnje je vrijeme da se preispita njihov rad i odgovornost, uključujući kvivičnu odgovornost, u pregledu materijalnog i finansijskog poslovanja... Prihod namijenjen humanitarnoj pomoći penzionera je dio sredstava koji se odvaja od ukupnog prihoda od članarina i odlukom organa Udruženja strogo je namijenjen kao pomoć najsiromašnijima i zdravstveno najugroženijim slojem penzionera i ne mogu se koristiti u druge svrhe... Za period 2014-2019. od penzionerskih članarina izdvojeno je 394.421,21 euro, eksplicitno za humanitarnu pomoć najugroženijim penzionerima. Od tog iznosa, 188,934 eura navodno je podijeljeno bez dokumentacije, odnosno spiskova, matičnih brojeva i potpisa penzionera kojima je novac podijeljen. Razlika od ukupne sume i navodno podijeljene iznosi 290.725,60 eura. Nije poznato gdje je novac, niti postoji evidencija gdje je nestao”.

On tvrdi i da se u godišnjem izvještaju iz 2015. godine, u dijelu namjenski prihod pod tačkom 1. navodi 58.543,72 eura za izgradnju kluba penzionera u Bloku 5 i 6, a namjenski rashodi za iste klubove je identičan.

”U građevinskoj logici teško je povjerovati da se u građevinskim i zanatskim radovima prihodi i rashodi, poklapaju u jednom centu. Zanimljivo je napomenuti da nema kluba, da nema novca. Postavlja se pitanje - gdje je taj novac? Mimo toga, skandalozan je primjer kako su opravdani izdaci za godišnju skupštinu od 42 delegata, koja traje dva sata i dva sata zakuske - sve to navodno je plaćeno 12.594 eura”, rekao je Grdinić, dodajući da se to ponavlja svake godine.

”U godišnjem izvještaju za 2014. godinu pravda se - za održavanje automobila i registraciju 1.374.01 eura, a automobil ne postoji. Uprava penzionera Podgorice za knjigovodstvene usluge prihoda i rashoda od tri lista plaća 9.000,00 eura. Ovakvi i slični primjeri ponavljaju se preko 10 godina. Mi koji se borimo protiv nezakonitih i kriminalnih radnji od 2014. nismo mogli stati na put ovakvim krivičnim djelima, jer su predsjednik Udruženja penzionera Podgorice, predsjednik Saveza, njihova rukovodstva, predsjednici mjesnih udruženja i njihovih odbora bili članovi Demokratske partije socijalista, sa izuzetkom tri mjesna udruženja”, tvrdi on.

Grdinić najavljuje da će Koordinacioni odbor učiniti sve da smijeni postojeću upravu penzionera Podgorice i optužuje poresku inspektorku da je šurovala sa upravom podgoričkog udruženja penzionera:

”Nakon njene kontrole pozvali su sve sekretare ili predsjednike mjesnih udruženja da donesu pečate, kako bi retroaktivno za 2018. godinu potpisali i ovjerili davanje humanitarne pomoći”.

Stanišić je prije dva dana, odgovarajući na slične optužbe, kazao “Vijestima” da je policijska istraga i finansijska inspekcija Uprave prihoda u nekoliko navrata odbacila prijave Koordinacionog odbora, nakon što je utvrdila da nema nesavjesnog poslovanja.

”Utvrdili su da nema elemenata prekršajne, a kamoli krivične prijave. Uprava prihoda je godinama pregledala izvještaje i ništa sporno nisu našli”, rekao je Stanišić, i dodao da odbor koji ga optužuje nigdje nije registrovan.

Grdinić je podsjetio da se prije nekoliko mjeseci potpredsjednik Vlade Dritan Abazović sreo sa delegacijom Udruženja penzionera Crne Gore, navodeći da je to dobar povod za sveobuhvatniji pregled stanja u penzionerskoj organizaciji u cjelini.

”Posebno kada je riječ o Udruženju penzionera Podgorice, gdje ima velikih problema i nepravilnosti. Ono što treba izdvojiti i istaći u vezi sa pomenutim sastankom je optimistična izjava Abazovića, koji je naglasio da Vlada ima posebnu osjetljivost prema penzionerima i da će se naći kvalitetan odgovor”.

Bonus video: