Milioni u džepu na priču o profitu na pjeni od mora?

U tužbama piše da im je sunarodnik M. D. srpskog porijekla prodao zemlju daleko u zaleđu, višestruko manje vrijednu od obećane - uz more ”Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa M. D. od koga je parcele navodno kupilo oko 200 ljudi...

49539 pregleda 81 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Letsgotomontenegro
Foto: Letsgotomontenegro

Navodnu više desetina miliona tešku prevaru oko prodaje nekretina, uglavnom zemljišnih kompleksa duž obale, ogolili su njemački državljani koji u nekoliko odvojenih sudskih procesa traže da budu obeštećeni zbog, kako tvrde, očiglednih malverzacija njihovog sunarodnika.

Njemački državljani, koji se međusobno nijesu ni poznavali, nastanjeni u različitim gradovima te države, kako navode u tužbama u koje su “Vijesti” imale uvid, tvrde da ih je prevario sunarodnik srpskog porijekla M. D. koji je u Njemačkoj otvorio agenciju, nalik brokerskoj kući, i navodno uspio da više od stotinu parcela proda nasumičnim pozivima na telefone širom Njemačke.

Klupko je počelo da se odmotava tek kada su mnogi od kupaca doši u Crnu Goru da vide zemlju, ali umjesto lokacija uz more, koje im je, kako tvrde, predočio M. D. - parcele su se nalazile daleko u zaleđu.

Na tim mjestima kvadrat zemlje vrijedi višestruko manje od nekoliko stotina eura, koliko kupci tvrde da su plaćali.

Kupci tužbama podnesenim kotorskom i hercegnovskom sudu traže poništenje kuporpodajnih ugovora i povraćaj novca, jer su, kako tvrde, prevareni i dovedeni u zabludu.

”Vijesti” nijesu uspjele da dobiju M. D. na broj telefona dostupan novinaru. Od njega je zemlju navodno kupilo oko 200 ljudi...

U kotorskom sudu vodi se spor koji je pokrenuo njemački državljanin D. P. Tužbu potpisuje njegova firma “Elpi” iz Kotora, a tuži se kompanija “Damil” iz Budve, preko koje je obavljena kupovina parcela na primorju, čiji je osnivač M. D. Njemac traži da mu se vrati 595 hiljada eura koliko je, kako tvrdi, platio zemlju na Žanjicama. Umjesto te parcele, međutim, ističe da se ispostavilo da je kupio daleko manje vrijedno zemljište u zaleđu, u Grblju, u mjestu Glavatičići.

“M. D. je 2011. telefonom pozvao E. P., djeda D. P. osnivača firme ELPI, predstavivši se kao zaposleni u brokerskoj firmi Swiss Private broker GMBH. Ponudio je da mu proda akcije koje se kotiraju na berzi, ali do kupovine nije došlo, nakon čega je M.D. njemačkom državljaninu ponudio plac uvjeravajući ga da je to investicija od koje će vrlo brzo ostvariti 100 odsto profit. U početku je E. P. htio da kupi samo manji plac, međutim M. D. ga je stalno pritiskao da kupi zemljište uz obećanje se radi o urbanizovanom zemljištu, za koju može brzo da dobije građevinsku dozvolu, i da je neophodno da kupi najmanje 8.500 kvadrata da bi mogao da dobije građevinsku dozvolu. Predstavljao je kupovinu kao odličnu investiciju, budući da se Crna Gora ubrzano razvija i da će biti novi Monte Karlo, te da zemljište koje kupi preko njega mogu prodati brzo i napraviti višestruku zaradu, a do koje nikada nije došlo. M. D. je imao samo namjeru da mu se uplati novac, ali obavezu nikada nije ispunio”, piše u tužbi.

Njemac je potom došao u Crnu Goru, ali je, prema navodima iz tužbe, obilazio lokacije na Žnjicama, dok onu koju je kasnije kupio - nikada nije vidio.

”Od predstavnika firme Damil dobijao je slike putem mejla i telefenom se dogovarala kupoprodaja... Suština je ta da je je M. D. doveo u zabladu njemačke državljane, time da im je dao pogrešnu lokaciju nepokretnosti koju su kupili, odnosno rekao im je da se nalazi na poluostrvu Luštica... Prema njihovom telefonskom dogovoru, njemački državljanin je izvršio uplatu iz inostranstva na devizni račun firme Damil. Zaključen je Ugovor o kupoprodaji neizgrađenog zemljišta kojim je navedeno da ovdje firma Damil posreduje u kupovini, a njemački državljanin kupuje zemljište od 8.500 kvadrata upisano u list nepokretnosti katastarska opština Glavatičići, na poluostrvu Luštica”, piše u tužbi.

Kako se naglašava, neosporno je da su firma Damil i M. D. doveli njemačkog državljanina u zabludu, time što mu je dao pogrešnu lokaciju, fotografije i status zemljišta koje kupuje, odnosno predstavio da se zemljište nalazi na poluostrvu Luštica.

”To je suprotno stvarnom i činjeničnom stanju, budući da se zemljište ne nalazi na poluostrvu Luštica, već je udaljeno nekoliko kilometara vazdušne linije, takođe nije urbanizovano, do parcele ne postoji prilazni put, a ne postoji uslov za dobijanje građevonske dozvole”, piše u tužbi.

Pred hercegnovskim sudom tužbu je pokrenula firma “Jouaux” koju je osnovao bračni par M. J. i C. J. Oni traže da se poništi ugovor sklopljen sa firmom “Damil” i da im se vrati 605 hiljada eura, koliko tvrde da su M. D. platili zemljište koje nikada na njih nije prevedeno.

“M. D. je 2014. stupio u kontakt sa bračnim parom i ponudio im akcije koje se kotiraju na berzi, ali i plac u okolini Žanjica, uvjeravajući ih da je to investicija od koje će vrlo brzo ostvariti 100 odsto profit. Rekao je da je riječ o urbanizovanom i neurbanizovanom zemljištu, na kojem se uskoro očekuje gradnja... Bračni par je osnovao firmu JOUAUX kako bi zemljište moglo da se upiše na njih, jer su stranci koji nisu mogli biti vlasnici zemljišta u Crnoj Gori. Brači par je potom došao u Crnu Goru kada su im ‘pokazane’ parcele koje su namjeravali da kupe na Žanjicama, međutim nikada nije izvršeno geodetsko snimanje da bi imao uvid u stvarnu površinu i položaj nepokretnosti... M. D. im je tada rekao da je riječ o zemljištu koje je urbanizovano i na kome je predviđena gradnja i dostavio im informacioni materijal u kome je naznačio da se na zemljištu mogu graditi luksuzni objekti, vile sa pratećim sadržajem, a što je suprotno stvarnom i činjeničnom stanju...”, ističe se u tužbi.

Naglašava se da je nadležni Sekretarijat Opštine Herceg Novi obavijestio firmu “Damil” da zemljište nije obuhvaćeno lokalnim planskim dokumentom...

”Jasno je da je M. D. znao da na predmetnim parcelama nije dozvoljena gradnja, te je svjesno, radi sticanja određene protivpravne dobiti, predstavio njemačim državljanima istu zemlju kao pogodnu za gradnju i na taj način ih doveo u stanje zablude i naveo da zaključe ugovor, koji ne bi ni zaključili niti platili toliki novac za zemljište koje nema nikakvu svrhu...”, piše u tužbi.

Navodi se da su njemački državljani, “u dobroj vjeri”, zaključili Ugovor o kupoprodaji i da je njihova firma uplatila novac u nekoliko navrata.

”I to iznosa od 130.101,50 eura, 324.691,50 eura i 150.081,50 eura”.

Međutim, na pomenutim katastarskim parcelama, kao vlasnik je bilo upisano treće lice, piše u tužbi.

”M. D. je Ugovorom bio u obavezi da posreduje u kupovini nekretnina, ali to nije učinio već je zadržao novac za sebe, a njemačke državljane držao u zabludi da su kupili nekretnine i da su vlasnici zemljišta, što je suprotno stvarnom i činjeničnom stanju”.

Bivša supruga spremna da svjedoči o prevari

U obje tužbe je kao svjedok predložena S. S. - bivša supruga tuženog koja je, kako kaže, radila u njegovoj firmi.

Ona je “Vijestima” kazala da će svjedočiti u korist navodno prevarenih kupaca i da se na taj korak odlučila kako ne bi bila obuhvaćena eventualnom krivičnom prijavom.

Najavljuje da će se mnogi od navodno prevarenih tek odlučiti da pravdu istjeraju pred sudovima.

Ona je navela da je radila u firmi bivšeg supruga u Njemačkoj, sa kojim je bila i u braku, i tvrdi da je problem nastao kada su Njemci počeli da zovu i govore joj o prevarama.

”Sve je počelo prošle godine, kada su brojni kupci nakon dolaska u Crnu Goru shvatali da su izigrani, da su plaćali i po deset puta skuplje parcele od stvarne tržine vrijednosti. Njima je M. D. predočio da je investicija u Crnu Goru odlična i da bi im se višestruko vratio uloženi novac... Kupovina je izvršavana u većem broju slučajeva i naizgled se činilo da je ugovor realizovan kako je i dogovoreno. Međutim, realnost je bila potpuno drugačija, odnosno riječ je o tome da je M. D. kupcima iz Njemačke pokazivao atraktivne lokacije u Tivtu i Herceg Novom predstavljajući ih kao zemljište koje će biti njihovo vlasništvo, da bi se nakon kupoprodaje ispostavljalo da to uopšte nijesu te lokacije...

M. D. je Ugovorom bio u obavezi da posreduje u kupovini nekretnina, ali to nije učinio već je zadržao novac za sebe, a njemačke državljane držao u zabludi da su kupili nekretnine i da su vlasnici zemljišta, što je suprotno stvarnom i činjeničnom stanju”, piše u jednoj od tužbi

Bonus video: