Marović, Ilinčić i milioni

Veselin Mujović u Osnovnom sudu pričao o odnosu sa Marovićem, Đukanovićem, Katnićem

49141 pregleda 205 reakcija 50 komentar(a)
Mujović izlazi iz suda (arhiva), Foto: Savo Prelević
Mujović izlazi iz suda (arhiva), Foto: Savo Prelević

Nakon gotovo pet godina i 41 odloženog ročišta - Podgoričanin Veselin Vesko Mujović (67) napokon se ponovo pojavio u sudnici podgoričkog Osnovnog suda, gdje je ispričao kako je i zbog čega u tri navrata uzimao novac od optuženog šefa budvanske grupe Svetozara Marovića, a potom ga nosio u Italiju i navodno predavao "ljudima iz Švajcarske kako bi spriječili da podaci o njegovom tajnom računu budu objelodanjeni".

"Došao sam jer sam obećao da ću doći. Imam medicinske nalaze da ne moram ali želim da završimo ovo suđenje", počeo je iskaz Mujović, a potom pojasnio kako se dogodilo da "on zastupa Marovića u jednom predmetu".

Tvrdi da se najprije u Parizu sastao sa Oliverom Ilinčić, a potom i u Budvi zajedno sa njom i Marovićem, kako bi im pomogao da riješe neki problem, koji su imali oko parcele kod Splendida.

Ilinčić
Ilinčićfoto: Vijesti

Mujovića je tada na kratko prekinuo sudija Rade Ćetković napominjući ga da je o tome već pričao na prvom glavnom prestresu davne 2016. godine. Optuženi je nastavio da pojašnjava da mu je nakon sastanka u Budvi bilo čudno kakav je to problem, koji ne mogu njih dvoje da riješe sami tri godine, a zajedno su to "učinili za dan".

"Poslije 10-ak dana Sveto me je zamolio da mi da punomoćje, ali ovaj put da mu riješim problem sa Ilinčić. Problem se sastojao u tome što je ona njemu sa računa iz banke u Londonu podigla 13,5 miliona i prebacila u London. Ja sam to punomoćje dao advokatu Milovanu Oroviću i mi smo napisali krivičnu prijavu SDT-u. Kasnije, kada sam ja uhapšen i bio u Spužu, Marović je sa izvjesnim Skočajićem povukao tu prijavu. On je inače, htio da odustane od te tužbe i prije mog hapšenja da tužioci ne bi našli neke podatke zbog čega bi mogao krivično da odgovara. Pitao sam ga šta ćemo sa procentom što mi je obećao od naplate duga, Marović mi je rekao da ima obavezu prema meni, te da će mi izvjesni Šer Štreder, koji je bio tada direktor WTA - fabrike otpadnih voda u Budvi, isplatiti. Dok sam gledao papire između Sveta i Olivere, vidio sam da je dosta te dokumentacije falsfikovano i to na način da bi to uočio i student prve godine prava. Prvo sam o tim mojim sumnjama popričao sa Lazarom Rađenovićem, on mi je rekao da o tome ne zna ništa. Onda sam tražio prijem kod tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Na jednom sastanku, Milo me je pitao: Vesko, imaš li snage da ti sve ovo prijaviš", kazao je Mujović.

Sa otvaranja postrojenja u Budvi
Sa otvaranja postrojenja u Budvifoto: Vuk Lajović

Kada je odlučio da svoje sumnje i dokaze dostavi glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, Mujović se, kako tvrdi, tih dana često sastajao sa Marovićem, kojem je kazao šta je sve saznao i nekoliko puta ga pitao ima li kakvog učešća u malverzacijama u Budvi: "Rekao mi je da nema".

Dok se sastajao sa Marovićem, okrivljeni je kako je naveo, uporedo preko arhive SDT-a donosio dokumentaciju za Katnića. Nakon saradnje na relaciji Mujović - GST, kako je ispričao okrivljeni, Katnić se zahtjevom obratio Švajcarskoj da ispita da li Sveto i njegova supruga Đorđina imaju tajni račun u toj zemlji:

"Sveto mene nije prijavio odmah kada je uhapšen, već mnogo kasnije. Jedan od motiva zbog čega je to uradio je taj kada se kasnije saznalo da on ima taj tajni račun u Švajcarskoj".

Marović i Mujović snimljeni u Podgorica 11. decembra 2015. godine
Marović i Mujović snimljeni u Podgorica 11. decembra 2015. godinefoto: Luka Zeković

Mujović je optužnicom okrivljen da je doveo u zabludu Svetozara Marovića, te da mu je na prevaran način uzeo 850.000 eura.

Mujović naveo je da ga je Marović više puta pitao za savjet šta da radi jer tužilaštvo prikuplja podatke o njemu, a onda je ispričao i kako mu je jednom, preko sekretarice GST-a, zakazao sastanak sa Katnićem.

"Dok sam zvao telefonom, Sveto je stajao pored mene, sav uplašen. Sljedećeg dana, subota je bila, poveo sam ga autom do Ulice Slobode gdje je zgrada GST-a, a onda i sačekao. Bio je više nego usplahiren, a onda mi je rekao: 'Ne znam kako da protumačim rečenicu - bolje biti ranjen nego mrtav'. Tada sam mu rekao - dogovori se. Prvo se dogovorio da dobije pet godina robije i da plati 8 miliona. To su motivi, što je on mene prijavio. Ja sam Sveta doživljavao kao člana porodice, ali to sam promijenio kada sam shvatio da on i Ilinčić ne pričaju istinu. Sve te laži i papire sam predao GST-u".

Ispričao je i kako je Marovićev novac na tajnom računu u Švajcarskoj, zarađen od šverca cigareta, ali nije želio da odgovori ko je političar iz Srbije koji je navodno sa Budvaninom bio u tom nelegalnom poslu ali ni datume kada su to radili.

"Jednog dana me Sveto probudio rano ujutro, kucao mi je sam na vrata od stana. Rekao mi je da ne žali novac ali da mu provjerim da li se što radi na ispitivanju oko nekog ubistva u kojem je stradao neki momak od udara glisera. Kada je vidio da sam ja to sve prijavio, jednog dana me zvao i ispričao da se sreo sa Draginjom Vuksanović. Draginja je bila sa mužem. Ispričao mi je kako mu je rekla: 'Bježi od Katnića i Đukanovića, oni su se dogovorili da te uhapse'. Ima tu još nekih stvari i motiva zbog kojih je on mene prijavio".

Vuksanović Stanković
Vuksanović Stankovićfoto: Luka Zeković

Mujović je naveo kako je u tri navrata, navodno, za Marovića nosio novac u Italiju i predavao ga dvojici Švajcaraca.

"Kazao sam mu da mogu da mu pomognem oko problema u Švajcarskoj, pojasnio da imam prijateljicu u Itaiji Danku Vlahović, koja će da me povede kod te dvojice, sa kojima je Marović stupio u kontakt i ja sam samo trebao da im odnesem novac. Dva puta sam novac nosio u maju i to sam lako prelazio granične prelaze, nisam prijavljivao da nosim novac. Jednom sam pare, to je bio treći odlazak, nosio preko prelaza manjeg u Herceg Novom nije Debeli brijeg, ide se lijevo. Sačekala me žena, koju je on zvao telefonom, a tu me čekao i čovjek sa hrvatskim pasošem i autom, prošli smo i niko nas nije dirao i pitao šta nosimo", kazao je Mujović, ali nije mogao da se precizno sjeti kada je to bilo, ali da može naknadno da dostavi sudu datum jer je po povratku imao medicinsku intervenciju.

Naveo je da je svaki put kada je nosio novac za Marovića, imao saradnju sa jednim državnim organom - dijelom jedne bezbjednosne službe, ali nije otkrio koje, i kazao da su svaki put prije puta brojali novac, upisivali brojeve novčanica i o tome su sačinjavali službenu zabilješku.

"Nalazili smo se u gradu Aćekato u Italiji, sa auto-puta blizu, da ne bih lutao. Nalazio sam se sa njima, predavao novac, a samo sam se treći put zadržao malo duže jer sam svratio u tržni centar", naveo je Mujović.

On je ispričao da mu je zbog nošenja novca porodica Marović bila zahvalna, zbog čega je mu je jedan iz Svetovog obezbjeđenja poslao poruku: "Hvala ti Vesko u naše ime, spasio si porodicu".

Marović
Marovićfoto: Savo Prelević

Tokom iskaza Mujović je iznio brojne optužbe za Marovića, a tvrdio je i da ima podatke da je bivši funkcioner DPS-a vlasnik preko 100 stanova u Budvi ali na druga imena, te da tu imovinu "čuva i drži pod kontrolom i dio sadašnje vlasti".

"Ti se i sada sastaju sa njim u Beogradu. Ja za to imam dokaz. Zna se ko ga čuva u Beogradu, a ja vam kažem da ga nikada neće izručiti".

Sudija Ćetković pitao je punomoćnika Marovića iz Beograda, da li postoji mogućnost da obezbijedi neku adresu kako bi putem video linka uspostavili razgovor sa Marovićem, kako bi dobili njegov iskaz jer potjernica za njim ne daje rezultate.

"Ostaje da pitamo, pa da odgovorimo sljedeći put. To je pitanje i njegovog zdravstvenog stanja", kazao je advokat iz Beograda.

Naredno ročište zakazano je za 19. oktobar.

Osveštana ćelija

Mujović je kazao da ga je đakon, kojeg je davno upoznao, ali mu nije objelodanio ime, ispričao zašto je Svetozar Marović dok je bio u pritvoru Spuža insistirao da mu lično Amfilohije dođe u posjetu i osvešta ćeliju.

"Ta dokumenta koja su tada izašla, neću da pominjem, pretpostavlja se ko mu je donio iz ćelije i dao vama. Imam ime tog đakona, koji će ovo da potvrdi, jer ga je on pratio", tvrdio je Mujović.

Pare za novinara

Dolazak u sudnicu okrivljeni Mujović je iskoristio da iznese brojne optužbe na račun Svetozara Marovića, a u jednom trenutku se prisjetio susreta blizu Porta Montenegra sa "velikim novinarskim magnatom iz Beograda".

"Bio sam prisutan kada je dao pare tom novinaru da nađe nekog neuropsihijatra iz Beograda da proglase Katnića - nervnim bolesnikom. Vjerujte, isto jutro sam pošao i to prijavio, prvo na arhivu pa tek posle i lično kod GST-a", naveo je Mujović.

Bonus video: