Ko ugrožava Katnića?

Zbog optužbi da su planirali i/ili pripremali likvidaciju glavnog specijalnog i drugih specijalnih tužilaca, u Istražnom zatvoru više je članova nekoliko organizovanih kriminalnih grupa

23350 pregleda 221 reakcija 27 komentar(a)
Milivoje Katnić i Nenad Čanak na Cetinju, Foto: BORIS PEJOVIC
Milivoje Katnić i Nenad Čanak na Cetinju, Foto: BORIS PEJOVIC

Glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić tvrdi da su Vlada i ministar policije doveli njegovu bezbjednost u pitanje, a ne službenici koji ga šest godina obezbjeđuju, jer oni taj posao rade besprekorno.

On je juče tražio od ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da bezuslovno ispita ko je zbog službenog odlaska na Cetinje 5. septembra pokušao da saslušava njegovog šefa obezbjeđenja Miletu Drobnjaka, nazivajući to “besprizornim činom”.

Kao i što je najavio, Katnić je Sekulovića obavijestio da otkazuje tjelohranitelje i da se na to odlučio “zbog ozbiljne zloupotrebe dužnosti” određenih pripadnika MUP-a i Sektora policije posebne namjene (SPPN).

Sekuloviću je poručio i da ga ubuduće smatra odgovornim za svoju bezbjednost.

Policija istražuje da li su policajci koji čuvaju štićene ličnosti ispoštovali procedure prilikom njihove zaštite 4. i 5. septembra na Cetinju, tokom visokorizičnih skupova. Tog dana su, između ostalih, u prijestonici bili šef države Milo Đukanović i Katnić...

Prema tvrdnjama SDT-a, Katnić je više puta u proteklih nekoliko godina bio na listi za odstrijel organizovanih kriminalnih grupa. Nedavno je otkriveno da je njegovu likvidaciju planirala i krimi-grupa kojoj je pomagao i aktivni vojnik Vojske Crne Gore Albin Salić.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanja Vijesti - da li će i na koji način od sada paziti na bezbjednost Katnića, koji je minulog petka poručio da će “od ponedjeljka biti kako Bog da”.

GST je u dopisu Sekuloviću napisao i pitanja koja je Drobnjak dobio od šefova, iako ih je prije odlaska na Cetinje obavijestio o svim bitnim činjenicama. On tvrdi da su sva pitanja, osim - kako su prošli barikade ka Cetinju, ko im je omogućio prolaz i da li su komunicirali sa nekim od učesnika protesta, “maskirna da bi prikrili cilj”.

”A to je da se utvrdi ko je omogućio glavnom specijalnom tužiocu da prođe barikade, je li i sa kim od učesnika na tim barikadama komunicirao... Važniji cilj bio je da se proba ‘karakter’ šefa obezbjeđenja, gospodina Milete Drobnjaka, da se vidi da li je spreman da o sadržini pitanja obavijesti GST, ili je spreman da sarađuje sa pretpostavljenim na obavještavanju istih o svemu onome što bi bilo važno u postupcima GST u budućnosti”, napisao je Katnić.

Kazao je da su Drobnjaku, da mi bu omekšali “karakter” - jasno stavili do znanja da može disciplinski odgovarati “zbog činjenice da je ugrozio bezbjednost štićene ličnosti”.

Katnić je ocijenio da bi to bilo smiješno, da nije žalosno.

”To je bio treći cilj ovog krajnje nemoralnog čina, jer ako slučajno šef obezbjeđenja GST ne bude sarađivao, onda će disciplinski odgovarati za ugrožavanje njegove bezbjednosti, a na njegovo mjesto svakako bi bio postavljen ‘podoban’ novi šef obezbjeđenja”, ocijenio je Katnić.

Sekuloviću je poručio da su službenici SPPN koji su radili na njegovom obezbjeđenju posao besprekorno obavljali punih šest godina i da nikada nijedan od njih pojedinačno, ili više njih, ili svi skupno nijesu doveli u pitanje njegovu bezbjednost.

”Za razliku od njih, Vi, Vlada i poslanici Skupštine ste svojim postupcima, neko svjesno, a neko nesvjesno, a prije svega stavljanjem u proceduru zakona kojim bi se ukinulo Specijalno državno tužilaštvo, doveli bezbjednost GST i svih specijalnih tužilaca do ivice ponora. Kada se to ima u vidu, veoma je licemjeno simulirati sve prethodno navedeno. Što se tiče činjenica do kojih su Vaši službenici htjeli doći prosto su to mogli od mene saznati u pola dana, u pola noći, bez ikakvog okolišanja i zavođenja za Goleš planinu”, poručio je Katnić.

Ističući da će o svemu obavijestiti domaću i međunarodnu javnost, Katnić je od Sekulovića tražio da ispita ko je taj besprizorni čin počeo i pokušao realizovati: “I da počinioce u skladu sa zakonom procesuirate i o tome me bez odlaganja obavijestite”.

Bonus video: