Pešukić tvrdi da se plaši Đukanovića

"Što se tiče novog tužilaštva i izbora novih tužilaca, jedino bih ja njima mogla da budem od pomoći, a oni meni ne, jer im mogu omogućiti da druge stigne pravda"

50306 pregleda 454 reakcija 98 komentar(a)
Oštećeni Aco Đukanović (arhiva), Foto: Zoran Djuric
Oštećeni Aco Đukanović (arhiva), Foto: Zoran Djuric

Nikšićanka Ana Pešukić saopštila je juče Vijestima da je podnijela zahtjev da nadležne službe urade procjenu njene bezbjednosti, jer, kako tvrdi, strahuje od biznismena Aca Đukanovića.

Ona je optužena za krađu vrijednih stvari iz kuće brata predjednika države, a juče je u podgoričkom Višem sudu saopštila da odustaje od sporazuma sa Specijalnim državnim tužilaštvom, kojim se ranije obavezala na šestomjesečnu zatvorsku kaznu i da Đukanoviću vrati 300.000 eura.

”Podnijela sam zahtjev da se uradi procjena bezbjednosti mene i članova moje uže porodice, jer se strunim i na pomene njihovog prezimena i imam noćne more”, rekla je Pešukić novinarki Vijesti nakon suđenja.

Pešukić je objasnila da je na suđenju, pred sutkinjom Suzanom Mugošom, saopštila da odbija da prihvati dogovor sa tužiocima, jer joj je neprihvatljivo da vrati 300.000 eura: “Naročito da ih vratim Đukanovićima”.

Nju tužilaštvo tereti da je iz kuće jednog od vlasnika Prve banke ukrala količinu zlata, nakita, zlatnika, ručnih satova od zlata... vrijednosti 331.500.27 eura.

Ona je godinama radila kao vaspitačica u kući Đukanovića.

Pešukić je rekla da je u odštetnom zahtjevu bilo da joj se odredi zatvorska kazna od šest mjeseci, koliko je provela u pritvoru, kao i da neosnovano traže 300.000 eura, iako ni vještak nije utvrdio da su za toliko oštećeni.

Vještak u nalazu, tvrdi ona, navodi da se ozbiljno ograđuje od rezultata vještačenja, jer nije imao dokumentaciju na osnovu koje bi vršio procjenu.

”Neću dati tu čast i privilegiju nijednom specijalnom krivičnom vijeću Višeg suda da mi sudi i presuđuje... Tražiću razdvajanje postupka (u odnosu na drugog optuženog) koje mi zakon garantuje i dopušta, jer krivično djelo za koje sam okrivljena spada u isključivu nadležnost Osnovnog suda”, rekla je Pešukić.

Tvrdi da sporazum nije odbila da bi čekala bolje vrijeme i bolje tužioce.

”Već zato što je suma za koju me terete improvizovana, bez dokaza i neprihvatljiva za mene. Zahtijevaću da se u cent dokaže vrijednost. Što se tiče novog tužilaštva i izbora novih tužilaca, jedino bih ja njima mogla da budem od pomoći, a oni meni ne, jer im mogu omogućiti da druge stigne pravda”, saopštila je optužena.

Rekla je da nije iznenađena time što je Đukanović angažovao dva advokata: “Ali mu savjetujem da angažuje još dva, jer će mu trebati”.

”Danas (juče) su se u sudnici pojavili pravni zastupnici Aca Đukanovića - advokat Draško Đukanović i bivši ministar pravde Zoran Pažin. U sudnici je nastalo oduševljenje kad su ga vidjeli, mada kod mene nije izazvao takav osjećaj”, rekla je Pešukić.

Bonus video: