Odbornika ranio, ali nije pucao u policajce?

Advokat Zoran Piperović, branilac okrivljenog Đukića, na ročištu je kazao da njegov branjenik nije počinio to krivično djelo, ali odbrana, međutim, nije sporila da je okrivljeni Đukić nanio tešku tjelesnu povredu odborniku DPS-a u Skupštini opštine Bar Božidaru Jankoviću i da je nedozvoljeno držao oružje.

14790 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay
Foto: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay

U Višem sudu u Podgorici juče je održano ročište na kojem se raspravljalo o opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv Branislava Đukića zbog pokušaja ubistva policajaca Aleksandra Đurđića i Saše Kneževića u oktobru 2020. godine u barskom lokalu “Makina Vučinića”.

Vanraspravnim vijećem predsjedavao je sudija Boris Savić, koji je najavio da će u zakonskom roku od 15 dana donijeti odluku da se optužnica potvrdi ili predmet vrati na dopunu istrage.

Advokat Zoran Piperović, branilac okrivljenog Đukića, na ročištu je kazao da njegov branjenik nije počinio to krivično djelo, ali odbrana, međutim, nije sporila da je okrivljeni Đukić nanio tešku tjelesnu povredu odborniku DPS-a u Skupštini opštine Bar Božidaru Jankoviću i da je nedozvoljeno držao oružje.

”Nesporno je da je moj branjenik počinio krivično djelo - teška tjelesna povreda i nedozvoljeno držanje oružja, ali nema ni govora da je počinio teško ubistvo u pokušaju jer za tu tvrdnju tužilaštva ne postoji niti jedan dokaz”, kazao je Piperović.

Dodao je da svjedoci - oštećeni Đurđić i Knežević, koji su policajci, u tužilačkoj su istrazi naveli da nijesu vidjeli kada je Đukić pucao prema njima, već samo da su čuli hice.

”Jedan od policajaca je zadobio lakšu tjelesnu povredu od rikošetiranog zrna. Njemu je dio projektila nađen u obući iz čega se zaključuje da je Đukić nasumice pucao u pravcu objekta, ne ciljajući ni na koga. Čak i samo tužilaštvo navodi da je nekoliko projektila pronađeno na spoljnim stranama restorana ispred kojeg u trenutku pucnjave nije bio niko”, istakao je advokat Piperović.

Dodao je da se taj predmet dugo nalazio u Osnovnom tužilaštvu u Baru jer je tužilac razmišljao da Đukića optuži za krivično djelo - izazivanje opšte opasnosti.

”Potom su predmet dostavili Višem tužilaštvu u Podgorici i dobili smo šta smo dobili”, naveo je Piperović.

Predložio je sudu da predmet proslijedi Osnovnom sudu u Baru ili da naloži da se dopuni istraga, kao i da se ispita gdje su završila tri projektila koje je Đukić ispalio unutar lokala.

Prema navodima optužnice, pucnjava se dogodila 4. oktobra 2020. godine u Baru.

Piše da je tome prethodila svađa vlasnika lokala s optuženim, koji se zatim sukobio s policijskim službenicima Đurđićem i Kneževićem.

Đukić je, navodi se, napustio konobu i krenuo po Jankovića, s kojim se verbalno sukobio na putu prema lokalu u kojem je prethodno došlo do svađe.

Đukić je, kako se navodi u optužnici, u svađi ispalio jedan projektil koji je pogodio Jankovića, nanoseći mu tešku tjelesnu povredu.

”Kada je stigao ispred konobe, optuženi Đukić je izašao iz auta i ispalio jedan hitac prema prozoru objekta u kojem su za jednim stolom sjedjeli Đurđić i Knežević s još tri osobe. Ispred ulaznih vrata Đukić je ispalio još dva hica prema prozoru u čijoj blizini su sjedjeli policajci, a kada je ušao i vidio da Đurđić i Knežević bježe u toalet, za njma je ispalio još tri hica. Đurđić je tom prilikom zadobio lakšu tjelesnu povredu stopala. Pošto nije uspio da udarcem noge otvori vrata lokala u kom su se Knežević i Đurđić sakrili, optuženi Đukić je ispalio jedan projektil u vrata i napustio lokal”, piše u tužilačkom aktu.

Bonus video: