Kaluđerović i Radović prijavili SDT-u bivše rukovodstvo IRF-a

Prijava podnijeta "zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, prevara, falsifikovanje službene isprave i prisvajanje, prikrivanje i uništenje arhivske građe"

21656 pregleda 62 reakcija 15 komentar(a)
Bivši predsjednik Odbora direktora i izvršn direktor IRF-a Zoran Vukčević, Foto: Vlada Crne Gore
Bivši predsjednik Odbora direktora i izvršn direktor IRF-a Zoran Vukčević, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Velizar Kaluđerović i izvršna direktorica Irena Radović podnijeli su krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda.

Kako je saopšteno iz IRF-a, prijava je podnijeta "zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, prevara, falsifikovanje službene isprave i prisvajanje, prikrivanje i uništenje arhivske građe".

"Krivična prijava je podnijeta protiv Zorana Vukčevića, bivšeg predsjednika Odbora direktora i izvršnog direktora Investiciono-razvojnog fonda, Irfana Husovića, bivšeg člana Odbora direktora, Branislava Jankovića, bivšeg direktora Sektora za finansijske i pravne poslove, Zorana Vujovića, bivšeg direktora Sektora za kredite i garancije, Vladislava Dulovića, sada menadžera Sektora rizika i Ilije Markovića, bivšeg sekretara Društva", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da postoji sumnja da su, nakon održanih parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine, očekujući formiranje nove vlasti i eventualnu smjenu rukovodećih kadrova u pravnim licima čiji je osnivač Država, prijavljena lica tokom oktobra i novembra 2020. godine preduzela "niz nezakonitih radnji u vidu falsifikovanja i uništavanja originalne arhivske dokumentacije".

"Naime, postoji osnovana sumnja da su prijavljeni falsifikovali svoje ugovore o radu u dijelu kojim su sebi nezakonito ugovorili pravo na isplatu otpremnine u iznosu od 24 neto zarade u slučaju razrješenja sa funkcije ili podnošenja ostavke, pri čemu bi im Investiciono-razvojni fond na njihov zahtjev morao isplatiti novčani iznos od više stotina hiljada eura. Originalnu dokumentaciju su uništavali, a u arhivu ostavljali falsifikovane dokumente, odnosno ugovore o radu. Kako Investiciono-razvojni fond nije postupio po zahtjevima prijavljenih lica za isplatu, koristeći falsifikovane ugovore o radu pokušali su pribaviti sebi protivpravnu imovinsku korist kroz postupke pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova i Osnovnim sudom u Podgorici. Postoji osnovana sumnja da to nisu bila jedina nezakonita činjenja prijavljenih lica u prethodnom periodu, pa će novi menadžment nastaviti da ispituje zakonitost njihovog poslovanja, a sve u cilju zaštite interesa Investiciono-razvojnog fonda i zaštite interesa Države, kao njegovog osnivača", navodi se u saopštenju IRF-a.

Bonus video: