Određen pritvor Podgoričaninu okrivljenom da je seksualno zlostavljao dječaka

Osumnjičeni za silovanje završio u Spužu

Osumnjičenom za silovanje prijeti dugogodišnja zatvorska kazna, ukoliko bude osuđen

23224 pregleda 616 reakcija 6 komentar(a)
Zavod za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, Foto: Boris Pejović
Zavod za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, Foto: Boris Pejović

Podgoričanin A. K. (21) osumnjičen za silovanje tri godine mlađeg sugrađanina sproveden je u Istražni zatvor u Spužu.

Pritvor do 30 dana nakon saslušanja odredio mu je sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović, koji je prihvatio prijedlog podgoričkog Višeg državnog tužilaštva.

Dvadesetjednogodišnjak je uhapšen zbog sumnje da je prije par noći u kampu na Vrelima ribničkim prijetio tek punoljetnom sugrađaninu, a potom ga i primorao na seks.

Osamnaestogodišnjak, koji je u redakciju “Vijesti” došao sa majkom, ispričao je da ga je te večeri zaustavio A.K., dok je prolazio pored jednog od lokala u tom naselju u kom posjećuje rodbinu, branio mu da nastavi put ka kući...

”...Zvao me da sjedim sa njegovim društvom. Rekao sam mu da ne mogu i da moram kući, jer će se moja majka zabrinuti gdje sam. Natjerali su me da sjedim sa njima, a onda mi nudili da pijem pivo, ili alkohol, što sam odbio. Oni su svi pili. Rekao sam im da moram da idem, a A.K. koji je znatno krupniji od mene, nije mi to dozvoljavao. Govorio mi je: ‘Ti si moj najbolji drug’, a ja mu odgovarao da nisam, jer ga ni ne znam, osim što znam da me stalno udara kad prolazim i da hoću kući. Nisam želio da ostanem sa njima, jer ja niti pijem, niti se drogiram”, rekao je osamnaestogodišnjak.

Dodao je da je nakon pola sata uspio da krene kući, ali da je taj krupniji, tetovirani muškarac krenuo za njim.

Rekao je da ga je pod prisilom odveo do nekog napuštenog objekta udaljenog oko dvjesta metara od kafane i držeći flašu u ruci, prijetio mu da ćuti, dok je skidao garderobu s njega...

Detaljno je ispričao i što je sve preživio te noći, na šta ga je sve navodno A. K. primorao, na kraju opet zaprijetivši da će ga pretući ako bilo kome ispriča što se dogodilo:

”Plakao sam. Sve me je boljelo. I sada me sve boli... Rekao mi je i da ću nakon toga biti isti kao on. Da treba da nosim minđušu i budem gej”, rekao je osamnaestogodišnjak.

”Krvav sam jedva stigao do kuće. Sve sam odmah rekao majki, a ona je zvala policiju”, kazao je on.

Iz LGBT Foruma Progres poručili su juče da će aktivno pratiti postupanje svih institucija uključenih u taj proces - policije, tužilaštva, sudstva, zdravstvenog sistema i sistema socijalne zaštite.

Oni su saopštili da ih je duboko uznemirila vijest da je osamnaestogodišnjaka prije par dana na Koniku silovao tri godine stariji sugrađanin.

Naglasili su da će u tom procesu posebno obratiti pažnju na tretman i postupanje prema žrtvi nasilja, kvalitet i obim pružene medicinske i psihosocijalne podrške, kao i postupanje u kontekstu obavljanja infektoloških pregleda i zaštite od polno prenosivih infekcija.

”Obaveza i odgovornost cjelokupnog sistema, u ovakvim slučajevima, je da angažuje pune kapacitete i žrtvi nasilja obezbijedi svu neophodnu medicinsku njegu i pristup servisima psihološke, psihijatrijske i socijalne podrške, sa posebnim obraćanjem pažnje na zaštitu od HIV-a, hepatitisa i drugih polno prenosivih infekcija. Konačno, podsjećamo da su LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar, kao i druge nevladine organizacije, ranije ove godine Skupštini Crne Gore uputili predloge za izmjene i dopune Krivičnog zakonika Crne Gore, u dijelu koji se tiče pooštravanja kazni za seksualne predatore i silovatelje, ali da Skupština do danas nije pristupila ozbiljnoj raspravi i izmjenama Krivičnog zakonika. Stoga pozivamo sve poslanice i poslanike da što skorije uvaže apel šire javnosti i pooštre kaznenu politiku”.

Do deset godina zatvora...

Osumnjičenom za silovanje prijeti dugogodišnja zatvorska kazna, ukoliko bude osuđen.

Prema Krivičnom zakoniku članom 204 - silovanje, propisano je da će se zatvorom od jedne do osam godina kazniti onaj ko nad drugim izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin bez njegovog pristanka.

”Ko prinudi drugog na obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili prijetnjom da će neposredno napasti na život ili tijelo tog ili drugog lica, kazniće se zatvorom od dvije do deset godina”, propisano je drugim stavom tog člana KZ-a.

Kazna do osam godina predviđena je za one koji silovanje počine prijeteći žrtvi da će otkriti nešto što bi škodilo njenoj časti ili ugledu ili prijetnjom drugim teškim zlom.

Kazna od pet do 15 godina propisana je ukoliko je kod žrtve nastupila teška tjelesna povreda ili ako je djelo izvršeno od strane više lica ili na naročito svirep ili naročito ponižavajući način ili prema maloljetniku ili je djelo imalo za posljedicu trudnoću, učinilac.

Oštrim kaznama protiv seksualnog nasilja

Činjenica da seksualno nasilje ne jenjava, da sistem nema efikasan odgovor na njega, blaga kaznena politika i saznanja da je povratnika ovakvih krivičnih djela sve više nas dodatno obeshrabruje, kazali su iz LGBT Foruma Progres.

Poručili su da očekuju od nadležnih institucija da tom slučaju pristupe sa najvećom mogućom pažnjom:

”I da oštrom kaznenom politikom pošalju jasnu poruku da se seksualno nasilje neće tolerisati. Jedino primjenom oštre kaznene politike i brzom reakcijom svih društvenih aktera možemo da pružimo kvalitetnu zaštitu žrtvama nasilja i radimo na prevenciji ovakvih krivičnih djela.”

Preporučujemo za Vas