Cigarete utovarene u Tuzima

Podgorička firma platiće akciznu obavezu za milionski vrijedne cigarete ukradene iz njihovog magacina u Luci Bar Skladištar i dvojica špeditera osumnjičeni da su pola godine krali pakete cigareta iz skladišta broj 2 u barskoj Slobodnoj carinskoj zoni

38454 pregleda 73 reakcija 16 komentar(a)
Carinici pronašli štek za cigarete, Foto: Uprava prihoda i carina
Carinici pronašli štek za cigarete, Foto: Uprava prihoda i carina

Oko pet stotina paketa cigareta zaplijenjenih na Graničnom prelazu Dobrakovo utovarene su u Tuzima, saznaju “Vijesti”.

Nelegalan tovar vrijedan oko 250.000 eura službenici Uprave prihoda i carina (UPC) i policajci pronašli su u kamionu-cisterni, registarskih oznaka BG-1776-AD, kojim je Rastko Tomović iz Aranđelovca u noći između utorka i srijede pokušao da pređe granicu sa Srbijom.

Direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Aleksandar Damjanović kazao je juče “Vijestima” da su rezultati koje carinici postižu u borbi protiv suzbijanja šverca cigareta i droge “plod sistemskih napora za reformama u radu carinskog organa i velikog broja kadrovskih promjena koje su sproveli”.

“Ne radi se samo o Slobodnoj zoni Luke Bar, jer pokušavamo da zaustavimo krijumčarenje na svim pravcima odakle je moguće, odnosno rizičnim područjima kakva su ona u blizini granica s Kosovom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom. Te rezultate postižemo uz podršku, koju svakako trebamo, od Vlade i resornog Ministarstva finansija i socijalnog staranja i onu koju već dobijamo od međunarodnih partnera”, rekao je on.

Damjanović je poručio da će UPC u saradnji s partnerima još radikalnije nastaviti borbu protiv krijumčarenja:

”Dok ne iskorijenimo ovaj oblik kriminala”.

Iz UPC zvanično je saopšteno da je zaplijenjeno oko 500 paketa cigareta:

”Vozilo beogradskih registarskih tablica kretalo se iz pravca Crne Gore ka Republici Srbiji, a u daljem postupku biće utvrđena tačna količina cigareta, radi daljeg procesuiranja predmeta i utvrđivanja krivične odgovornosti lica koje je upravljalo motornim vozilom.”

Oni su istakli da je ta aktivnost samo jedna u nizu onih koje se sprovode u kontinuitetu radi otkrivanja i sprečavanja svih vidova prekograničnog krijumčarenja:

”Čime se potvrđuje postojanje snažne političke volje, ali i što ide u prilog naporima Uprave prihoda i carina na povećanju efikasnosti u sprovođenju akcizne politike i sprečavanju kriminalnih aktivnosti u ovoj oblasti.”

Carinici i Uprava policije juče su, osim zaplijenjenih cigareta na Dobrakovu, na Sukobinu zaplijenili drogu, a saopštili su i da je otkriveno ko je krao duvanske proizvode iz jednog od skladišta u barskoj Luci.

Vrijedan tovar zaustavljen na Dračenovcu
Vrijedan tovar zaustavljen na Dračenovcufoto: Uprava prihoda i carina

Komentarišući slučaj iz Bara, Damjanović je rekao da će UPC sada raditi ono što “nažalost nije rađeno prethodnih godina”.

”Shodno Carinskom zakonu, apsolutno ćemo obračunati akciznu obavezu za količinu cigareta koja nedostaje u magacinu, jer je za nas ta roba stavljena u promet. To će se obračunati solidarno na račun firme koja je skladištila cigarete i njenog špeditera”, poručio je on.

U magacinu podgoričke firme ustanovljen je manjak od 1.841 paket i 152 šteke cigareta različitih brendova.

To je otkriveno nakon što je obezbjeđenje Luke Bar 16. septembra, na izlaznoj rampi, u “pikapu” otkrilo skoro 40 paketa cigareta.

Suzbijanje šverca cigareta mjesecima je u fokusu Vlade, a snažnije kontrole počele su sredinom juna kada je i provjeravana dokumentacija kompanija koje uvoze i u Luci Bar skladište duvanske proizvode. Mjesec i po kasnije Vlada je usvojila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone Luka Bar, a kontrolisani su i magacini u ostalim gradovima.

Pola godine krali, pa preprodavali cigarete

Posljednjih šest mjeseci skladištar u Luci Bar Đorđije Vučetić (28) i špediteri Nenad Franović (51) i Jovo Anđelković (38) navodno su krali, a potom i krijumčarili cigarete iz skladišta broj 2 u Slobodnoj zoni te luke.

To su saopštili iz Uprave policije (UP), objasnivši da je taj trojac nakon saslušanja u barskom Osnovnom državnom tužilaštvu uz krivičnu prijavu priveden sudiji za istragu, koji im je odredio pritvor do 30 dana.

Na teret im se stavlja da su krađom i krijumčarenjem duvanskih proizvoda oštetili državnu kasu za oko 1.692.174 eura - po osnovu neplaćenih pripadajućih dažbina.

Da cigarete nestaju iz jednog skladišta primjetili su službenici obezbjeđenja AD Luka Bar, koji su to i prijavili policiji 16. septembra.

Tog dana su na izlaznoj rampi kontrolisali vozilo u vlasništvu “Zenšped group”, kojim su upravljali Baranin Franović i državljanin Kosova nastanjen u Baru Anđelković, koji su prevozili veću količinu cigareta.

Iz UP objašnjavaju da je nakon prijave policija izvršila vanredni pregled skladišta broj 2 Luke Bar u sklopu slobodne carinske zone.

Iz UP objašnjavaju da su identifikovali trojac i priveli ih da od njih prikupe obavještenja - Vučetića sumnjiče da je iz skladišta iznosio cigarete, a špeditere da su službenim vozilom ukradenu robu transportovali na jedan parking prostor:

”Gdje su je predavali za sada nepoznatom licu za novčanu nadoknadu”.

Pet dana nakon prve prijave, obezbjeđenje Luke Bar obavijestilo je policiju da su u jednoj prostoriji skladišta broj 2 pronašli 38 paketa cigareta, “za koje se pretpostavlja da potIču iz ovog skladišta”.

”Daljim radnjama policije je utvrđeno da su te cigarete otuđene iz magacina gdje su bile uskladištene prije pretresa.”

Policija je pretresom Vučetićevog stana pronašla 25 metaka u ilegalnom posjedu.

Paketi zarobljeni ili čekaju švercerski karavan?

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić juče je saopštio da su, prema informacijama kojima raspolaže, skladišta u Luci Bar prepuna cigareta, dodajući da “nije tajna da narednih dana kreću švercerski karavani”.

”Uskladištena roba, očigledno, ne putuje na neko novo tržište, već čeka konkretnu ‘akciju’. Nije neka posebna tajna da ovih dana kreću švercerski karavani. Pozivam carinsku službu i policiju da osujete najnovije dogovore švercera jer bez njihove saradnje i asistencije ništa od tog kriminalnog plana ne može biti realizovano”, poručio je Mandić na Tviteru.

Nedugo nakon toga savjetnik potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića Filip Adžić saopštio je da su skladišta u toj luci puna jer je stopiran šverc - pa su cigarete koje se tamo nalaze ostale “zarobljene” i ne mogu biti dalje distribuirane na crno tržište.

”To je posljedica Odluke Vlade o zabrani daljeg skladištenja duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni Luke Bar i odlučnosti crnogorskih institucija da tome stanu na kraj”, naveo je Adžić.

Bonus video: