Svjedok: Arifović je bio najsposobniji pilot

Prema navodima optužnice, Arifović je nepropisnim i nepravilnim upravljanjem letom vazduhoplova, doveo u opasnost bezbjednost vazdušnog saobraćaja tako što je nepropisno upravljao vojnim helikopterom "Gazela" HN-45 M

16493 pregleda 156 reakcija 21 komentar(a)
Arifović, Foto: Boris Pejović
Arifović, Foto: Boris Pejović

Saslušanjem svjedoka, danas je u Višem sudu u Podgorici pred viječem kojim predsjedava sudija Vesna Moštrokol, nastavljeno suđenje pukovniku Vojske Crne Gore Namiku Arifoviću, zbog pada helikoptera “Gazela” u blizini Komanskog mosta u Podgorici 10. juna 2016. godine.

Prema navodima optužnice, Arifović je nepropisnim i nepravilnim upravljanjem letom vazduhoplova, doveo u opasnost bezbjednost vazdušnog saobraćaja tako što je nepropisno upravljao vojnim helikopterom "Gazela" HN-45 M.

U padu helikoptera, Arifović je zadobio teške povrede, kao i potpukovnik Miroljub Atanasijević, koji se, kao član posade, nalazio sa njim u letjelici.

Svjedok Jovan Radeta, komandir mješovite eskadrile vazduhoplostva Vojske Crne Gore u vazduhoplovnoj jedinici, rekao je da je optuženi Arifović bio jedan od najiskusnijih i najsposobnijih pilota.

“Pilot Arifović je letio sa mnogo kompleksinijim avionima, helikopterima. On je jedan od najsposobnijih pilota, ima veliko iskustvo. Bio je i probni pilot na avionima i helikopterima. On je pilot prve kategorije i daleko iznad svih kada je u pitanju znanje i iskustvo u kategoriji stručno borbene sposobnosti. On je bio probni pilot pored helikoptera i na avionima. Probni pilot je jedno od najvećih zvanja u vazduhoplostvu. To je najveće stručno zvanje kada je vazduhoplovstvo u pitanju. Кada takva osoba da izjašnjenje da se nekim vazduhopovom može letjeti, znači da je on siguran za upotrebu, da može da se koristi u operativne svrhe”, izjavio je Radeta.

Dodao je da je profesija kojom se bavio optuženi Arifović, izuzetno teška i odgovorna i da vojni kombinezon ne može svako da nosi.

“Treba imati osjećaj prema vojsci i prema onome što radimo. Žao mi je što smo došli u ovu poziciju”, naveo je on.

Odgovarajući na pitanja suda rekao da "vorteks" zapravo prstenasto kružno kretanje helikoptera, nije nešto što se praktično vježba, jer se ne smije doći u takvo stanje. Na početku suđenja u februaru ove godine okrivljeni Arifović je izjavio da je bio u komi 43 dana zbog zadobijenih povreda i da se ne sjeća detalja.

“Ne priznajem krivično djelo koje mi se optužnicom stavlja na teret, ne sjećam se detalja jer sam bio u komi, pa samim tim ne mogu govoriti o nezgodi. Savjest mi je čista jer sam posao uvijek obavljao profesionalno i odgovorno”, rekao je tada Arifović.

Prema navodima optužnice, Arifović je nepropisnim i nepravilnim upravljanjem letom vazduhoplova, doveo u opasnost bezbjednost vazdušnog saobraćaja tako što je nepropisno upravljao vojnim helikopterom "Gazela" HN-45 M kao pukovnik u ulozi nastavnika letenja, iako nije bio teoretski i praktično osposobljen za izvršenje zadataka na ovom tipu vazduhoplova, te protivno Planu obuke i usavršavanju pilota na ovom helikopteru njime upravljao bez prethodne završene praktične obuke u vazduhu od 70 sati za predmetnom helikopteru.

Optužen je za teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje sigurnosti vazdušnog saobraćaja.

Bonus video: