Đukiću će suditi za pokušaj ubistva policajaca

U oktobru 2020. godine, Đukić je, navodi se u optužnici, pokušao da ubije policajace Aleksandra Đurđića i Sašu Kneževića u barskom lokalu “Makina Vučinića”. Istovremeno je nanio tešku tjelesnu povredu odborniku DPS-a Božidaru Jankoviću

17565 pregleda 3 komentar(a)
Prvo je zapucao na Jankovića (ilustracija), Foto: Shutterstock
Prvo je zapucao na Jankovića (ilustracija), Foto: Shutterstock

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu koju je podgoričko Više državno tužilštvo podiglo protiv Branislava Đukića, zbog krivičnih djela - teško ubistvo u pokušaju, u sticaju s krivičnim djelom teška tjelesna povreda i krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

To je “Vijestima” potvrdila samostalna savjetnica za odnose s javnošću Aida Muzurović.

Optužnicom je predstavljeno da je Đukić 4. oktobra 2020. godine, pokušao da ubije policajce Aleksandra Đurđića i Sašu Kneževića u barskom lokalu “Makina Vučinića” i da je nanio tešku tjelesnu povredu odborniku DPS-a u Skupštini opštine Bar Božidaru Jankoviću.

U optužnici piše da je Đukić 4. oktobra 2020. godine, s umišljajem pokušao da liši života više osoba i da je teško tjelesno povrijedio oštećenog Jankovića.

”Na način što je, nakon verbalnog i fizičkog sukoba sa V. M. i oštećenima u ugostiteljskom objektu ‘’Makina Vučinić’, otišao iz objekta, a zatim se vozilom marke ‘mercedes’, zajedno s oštećenim Jankovićem, vratio do navedenog ugostiteljskog objekta. Za vrijeme vožnje je, nakon prepirke s oštećenim Jankovićem, okrivljeni Đukić iz pištolja nepoznate marke, ispalio jedan projektil u pravcu donjeg dijela lijeve natkoljenice oštećenog Jankovića, nanoseći mu tešku tjelesnu povredu u vidu strijelne rane prostreline.”

U tom tužilačkom aktu, navodi se da je optuženi tada stigao do ugostiteljskog objekta, izašao iz vozila i iz istog pištolja ispalio jedan projektil prema prozoru objekta, gdje su za stolom u unutrašnjosti objekta sjedjeli oštećeni Đurđić i Knežević, kao i još tri lica:

”Koji su ustali od stola i dali se u bjekstvo, a... projektil se zadržao u drvenom zidu objekta. Zatim je prilaskom do terase kod ulaznih vrata objekta, ispalio još dva projektila u pravcu prozora objekta kod istog stola, nakon čega je ušao u unutrašnjost objekta, gdje je, vidjevši oštećene Đurđića i Kneževića kako se udaljavaju ka toaletu, iz prostora ispred otvorenih kliznih vrata predsoblja toaleta, ispalio tri projektila u njihovom pravcu, kojom prilikom je oštećeni Đurđić od dijela projektila-rikošeta, zadobio laku tjelesnu povredu u vidu rane razderine u predjelu spoljašnje strane desnog stopala. Nakon čega je ispalio još jedan projektil u vrata toaleta, nakon čega je napustio lice mjesta”, stoji u optužnici više državne tužiteljke Ane Radović.

U Višem sudu nedavno je održano ročište na kojem se raspravljalo o opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv Đukića - njegov pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović tada je kazao da je nesporno da je njegov branjenik počinio krivična djelo - teška tjelesna povreda i nedozvoljeno držanje oružja, ali da nema govora da je počinio teško ubistvo u pokušaju.

”Jer za tu tvrdnju tužilaštva ne postoji niti jedan dokaz”, kazao je Piperović.

Dodao je da svjedoci - oštećeni Đurđić i Knežević, koji su policajci, u tužilačkoj su istrazi naveli da nijesu vidjeli kada je Đukić pucao prema njima, već samo da su čuli hice.

”Jedan od policajaca je zadobio lakšu tjelesnu povredu od rikošetiranog zrna. Njemu je dio projektila nađen u obući iz čega se zaključuje da je Đukić nasumice pucao u pravcu objekta, ne ciljajući ni na koga. Čak i samo tužilaštvo navodi da je nekoliko projektila pronađeno na spoljnim stranama restorana ispred kojeg u trenutku pucnjave nije bio niko”, istakao je Piperović.

Dodao je da se taj predmet dugo nalazio u Osnovnom tužilaštvu u Baru jer je tužilac razmišljao da Đukića optuži za krivično djelo - izazivanje opšte opasnosti.

Bonus video: