Za odbranu je sporno kako se našao DNK optuženog Stupara na rancu

"Tačno se ne mogu izjasniti sa kojeg je mjesta izuzet trag, jer se radi o jednom uzorku, uzeti sa tri mjesta. Ne mogu se tačno izjasniti sa koje pozicije sam izuzela nađeni biološki trag Vojina Stupara, da li je to rajfešlus ili pregrada u rancu", kazala je vještak Jelena Jovanović

12854 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

U nastavku suđenja okrivljenima za šverc oko 60 kilograma kokaina na brodu „Jadran“ danas je u Višem sudu u Podgorici pročitan izvještaj Forenzičkog centra u Danilovgradu za DNK vještačenja.

Vještak Jelena Jovanović je kazala da je na pištolju „češka zbrojevka“ i rajfešlusu ranca u kojem je bila droga kokain, pronađen biološki materijal optuženog Vojina Stupara. Njegov branilac advokat Marko Radović postavio je sijaset pitanja na koje je vještak dala pojašnjenja i odgovore.

„Prigovaram nalazu i mišljenju vještaka i ne može biti pravno valjan. Ovakvim izjašnjenjem nijesu nesumnjivo potvrđeni navodi optužbe. Iz ovakvog nalaza ne može se nesumnjivo zaključiti da se DNK profil nalazio na rancu i da je vršio pakovanje droge. Došlo je do kontaminacije tragova i prije dolaska ekipe za uviđaje i prije pretresanja po naredbi suda, na što ukazuje službena zabilješka Uprave policije CB Heceg Novi od 19. 04. 2019. godine“, smatra advokat Radović.

Vještak Jelena Jovanović je odgvorajući na pitanja odbrane, između istalog kazala da se po preporuci pravnog okvira EU i Udruženja evropskih forenzičkih centara, interpretacija bioloških tragova opisuje kao podrška hipotezi za umjereno jako. Ona se nije mogla izjasniti kako je nastao trag, da li od kontakta ili je prenešen.

„S obzrom na mjesto izuzimanja uzorka sa rajfešlusa i unutrašnje pregrade ranca, mogu reći da je manja mogućnost da se prenese sekundarnim transferom zato što je rajfešlus dio ranca koji se dodiruje kada se otkopčava.Očekuje se da se tu nanase biološki materijal osobe koji otkopčava ili zakopčava rajfešlus“, pojasnila je vještak Jovanović.

"Tačno se ne mogu izjasniti sa kojeg je mjesta izuzet trag, jer se radi o jednom uzorku, uzeti sa tri mjesta. Ja sam uzela ljepljivom trakom uzorak i to sa tri površine na kojima je očekivano da osoba ostavi biološki matrerijal na rancu. Ne mogu se tačno izjasniti sa koje pozicije sam izuzela nađeni biološki trag Vojina Stupara, da li je to rajfešlus ili pregrada u rancu.

Biološki DNK trag okrivljenog Radomira R. Osmajića, ne nalazi se ni na jednom mjestu na dva zamotuljka pvc kese sa drogom“, izjavila je Jovanović.

Advokat Ratko Pantović je podsjetio da je svjedok saradnik Miloš Kulić izjavio da mu je Osmajić predao dva zamotuljka sa drogom u mjesto Opatovo.

Vještak je potvrdila da je nađen samo Kulićev biološki trag i još jedne osobe. Branilac je zatim dodao da je iz nalaza jasno da Osmajić nema veze sa drogom.

U optužnici specijalnog tužioca se navodi da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin, takođe u bjekstvu, dok su u pritvoru Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Duško Radenović zajedno sa Milošem Kulićem, stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore, koji je rješenjem Višeg suda u Podgorici određen za svjedoka saradnika, su 17. aprila 2019., po prethodnom dogovoru, sa umišljajem podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina.

Na način što su Račin i Rovćanin predložili Kuliću da obezbijedi da se na školski brod “Jadran” unese najmanje 50 kilograma kokaina, i da je ovim brodom transportuje do Istambula i obećali mu nagradu.

Dodaje se da je Radenović drogu unio na brod “Jadran”, te rance sa kokainom smjestio u spavaonu ispod svog kreveta i u jednom od vojničkih ormarića. Potom je ponovo otišao do “golfa 5” i uzeo još dva ranca sa kokainom i njih smjestio u vojničke ormariće zajedno sa oružjem, a sve ovo, kako bi po dolasku broda u luku Istambul, drogu predao drugim, za sada neidentifikovanim članovima kriminalne organizacije radi dalje prodaje.

Okrivljeni Račić i Stupar su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok je i Radenović počinio ista krivična djela.

Okrivljeni Račić i Rovčanin su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, a okrivljeni Radenović, Osmajić i Stupar stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, krivičnog zakonika Crne Gore.

Suđenje se nastavlja 11. oktobra.

Bonus video: