Tužilac će utvrditi da li je ko mahao pendrekom

Porodica sedamnaestogodišnjeg Nikšićanina prijavila je tužilaštvu da je tog maloljetnika, krajem avgusta u gradu pod Trebjesom, pendrekom udario policajac

6580 pregleda 0 komentar(a)
Centar bezbjednosti Nikšić, Foto: Jelena Jovanović
Centar bezbjednosti Nikšić, Foto: Jelena Jovanović

Porodica sedamnaestogodišnjeg Nikšićanina M. B. prijavila je tamošnjem Osnovnom državnom tužilaštvu da je tog maloljetnika krajem avgusta u Nikšiću pendrekom udario jedan službenik Centra bezbjednosti Nikšić.

Oni su “Vijestima” dostavili i fotografiju povrede, navodno tada nastale.

Iz Uprave policije (UP), međutim, tvrde da tog maloljetnika nije udarao nijedan njihov službenik, ali da su 22. avgusta oko 2.10 sati, spriječili fizički obračun između M. B. i godinu starijeg P. V.

Pojasnili su da im je te noći prijavljeno da je u Ulici Novice Cerovića došlo do vike i galame između više lica, koje su i zatekli u neposrednoj blizini jednog lokala:

”Gdje je u jednom trenutku došlo do fizičkog obračuna između M. B. (17) i P. V. (18) iz Nikšića. Dalji fizički obračun su spriječili službenici nikšićke policije i navedena lica doveli u službene prostorije Centra bezbjednosti Nikšić radi preduzimanja daljih službenih mjera i radnji... Napominjemo da policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšić, tokom preduzimanja službenih mjera i radnji, u konkretnom slučaju nijesu upotrebljavali službenu palicu, kao ni druga sredstva prinude”, odgovorili su iz UP.

Objasnili su i da, imajući u vidu da se predmet još nalazi u fazi izviđaja, protiv policijskih službenika koji su postupali konkretnom prilikom nije pokrenut bilo kakav postupak.

Tužiocu rekao za pendrek

M. B. je na saslušanju u ODT ispričao je da se 22. avgusta posvađao sa jednim sugrađaninom, ali da su ih građani razdvojili.

Rekao je i da je tada vidio da je stigla policija - patrolnim vozilom i maricom.

”Prošao sam oko tih vozila i ovi policijski službenici su me pomjerili sa strane u prolaz zgrade Televizije Nikšić. Onda mi je jedan policajac prišao sa strane i zadao udarac palicom-pendrekom, u predjelu donjeg stomaka... Okrenuo se i udaljio od mene, a drugi policajci su me smjestili u maricu”, rekao je on pred tužiocem.

Tvrdio je i da se ne sjeća službenika koji ga je udario, ali da zna da nu na pločici sa imenom piše “Bajo” ili “Vajo”.

Vještak tvrdi da crvenilo nije od pendreka
Vještak tvrdi da crvenilo nije od pendrekafoto: Privatna arhiva

Tužiocu Rajku Lopičiću odgovorio je i da su ga policajci u noći kada je davao izjavu pitali da li ima povrede i želi li da ga odvedu na ukaivanje pomoći, ali da im je rekao da to nije potrebno.

”Odmah nakon što sam sa ocem izašao iz policijske stanice pokazao sam mu povredu, nakon čega smo zajedno pošli u medicinski centar”, dodao je.

Portparolka ODT Nikšić, državna tužiteljka Vjera Mićunović, prošle sedmice odgovorila je “Vijestima” da je predmet formiran po prijavi maloljetnika u fazi izviđaja.

”...Tokom kojeg je određeno medicinsko vjestačenje i obavljena određena saslušanja. U daljem toku postupka planirana su i druga saslušanja”, odgovorila je prošle sedmice Vijestima portparolka ODT Nikšić, tužiteljka Vjera Mićunović.

Crvenilo ili povreda?

Prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, sudski vještak tvrdi da ono što je vidio na fotografiji, ne odgovara povredi nastaloj udarcem pendrekom.

Nakon što je izvršio uvid u izvještaj ljekara hitno prijemne službe Opšte bolnice u Nikšiću, gdje se M.B. javio, neposrednog pregleda tog tinejdžera i uvida u fotografiju, ocijenio je da je u pitanju - eritem.

”Crvenilo - eritem, izazvano mnogokrvnošću potkožnih žila u sudsko medicinskoj praksi se ne smatra povredom, iako može ukazivati na dejstvo sile na kožu povrijeđene regije. Takođe, smatram da u kritičnom događaju oštečeni nije zadobio povredu koja bi odgovarala potkožnom podlivu-hematomu usled dejstva sile srednjeg do jakog intenziteta djelovanja i udarca tupo-tvrdog predmeta kao što je pendrek, metalna šipka, drvena letva...”, piše u zaključku stalnog sudskog vještaka, dr Spasoja Vukotića.

Ispituju i tuču tinejdžera

Iz UP tvrde da su u noći kada su se tinejdžeri posvađali od njih prikupljena su obavještenja, kao i da su P. V. odvezli na ukazivanje ljekarske pomoći u Medicinski centar u Nikšiću:

”Kojem su od strane dežurnog ljekara konstatovane lake tjelesne povrede. U Medicinski centar Nikšić se naknadno javio i M. B. radi ukazivanja ljekarske pomoći. O navedenom je upoznat državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću koji je naložio da mu se spisi predmeta dostave na ocjenu i mišljenje, nakon čega će pravno kvalifikovati događaj”, kazali su iz te institucije.

Bonus video: