Predatori vrebaju djecu na internetu

Crnogorska policija dio mreže istražitelja u suzbijanju seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja djece

7760 pregleda 0 komentar(a)
Reci ne! (Detalj iz policijskog filma), Foto: Screenshot/UP
Reci ne! (Detalj iz policijskog filma), Foto: Screenshot/UP

Od decembra 2019. godine tri osobe sa teritorije Crne Gore uhapšene su zbog dječje pornografije, posjedovanja eksplicitnog materijala i/ili seksualnog zlostavljanja djece. U istom periodu građani i Interpol crnogorskoj policiji prijavili su 29 tih slučajeva, u kojima inspektori postupaju.

Te podatke juče je na konferenciji za medije saopštio rukovodilac Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala Uprave policije Jakša Backović.

On je objasnio da je urgentno postupano u svih 29 predmeta u kojima su djeca oštećena, jer su im ta krivična djela prioritet u radu.

”U nekim predmetima još nije donijeta odluka, u pojedinim nije bilo elemenata krivičnog djela, a pojedini su proslijeđeni kolegama iz zemalja u kojima su registrovane IP adrese. Najvažnije je da nijedan predmet nije ostao u fioci”, kazao je on.

Pojasnio je i da istražitelji seksualnog zlostavljanja djece rade zajedno na formalnom i neformalnom nivou, razmjenjujući iskustva, organizujući zajedničku obuku i pružajući prekograničnu pomoć u istragama slučajeva seksualnog zlostavljanja iz kojih dijete i počinitelj dolaze iz različitih zemalja.

Backović
Backovićfoto: Jelena Jovanović

Backović je govorio na konferenciji za medije organizovanoj povodom međunarodne kampanje pod nazivom “Reci ne!” koja je započeta u saradnji sa Europolom i policijskim snagama Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine.

Cilj kampanje je da se skrene pažnja na pitanje seksualnog zlostavljanja djece i adolescenata u regiji, rekao je Backović.

Zbog podizanja svijesti o opasnostima koje djecu vrebaju na internetu UP je kao dio kampanje napravila promotivni film, snimljen na osnovu istinitih događaja u kojima su adolescenti bili žrtve predatora i kriminalaca.

Pojašnjeno je da djeca mogu biti žrtve seksualne iznude i prinude na interenetu, pa su apelovali da im takve slučajeve prijavljuju a ucjenjivačke poruke sačuvaju zbog istrage.

Naglasio je da, kao što ne postoje granice za počinioce seksualnog zlostavljanja djece i adolescenata na mreži, ne bi trebalo biti ni granica u zajedničkoj borbi za sprečavanje, otkrivanje i istragu ovih zločina.

Sa jučerašnje pres konferencije
Sa jučerašnje pres konferencijefoto: Boris Pejović

”Seksualno zlostavljanje djece posebno je teško krivično djelo sa dalekosežnim i teškim posljedicama po žrtve. Još je lakše počiniti ove zločine na internetu, jer internet pruža počiniocima lak, anoniman i jeftin pristup čat sobama, forumima, web stranicama i društvenim mrežama, što su okruženja u kojima djeca i mladi provode puno vremena”, rekao je on.

Backović je objasnio da je u ovom regionu još manje prepreka za seksualno zlostavljanje na internetu - “Jer počinioci i žrtve dijele sličnu kulturu i jezik”.

”Zbog ovih veza, oni mogu lako započeti razgovor, a ni uspostavljanje fizičkog kontakta između djeteta i počinioca nije teško. Tokom zaključavanja, kada su predatori, kao i svi drugi, bili primorani da ostanu kod kuće, provodili su više vremena na računarima i drugim pametnim uređajima, a to se odrazilo na povećanu potražnju za materijalima za seksualno zlostavljanje djece”.

Taj policijski funkcioner saopštio je i da se, prema Europolu, u nekim državama članicama potražnja tog materijala povećala i do 25 procenata, kao i da se, prema Internet Watch fondaciji, većina materijala o seksualnom zlostavljanju djece nalazi u Evropskoj uniji.

Ucjene nakon prepiske (Detalj iz policijskog filma)
Ucjene nakon prepiske (Detalj iz policijskog filma)foto: Screenshot/UP

Načelnik Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL Europol SIRENE Dejan Boljević rekao je da je Crna Gora pristupila operativnoj aktivnosti koju vodi Slovenija u koliderstvu sa Hrvatskom i Europolom, a čiji cilj je povezivanje istražitelja koji se bave suzbijanjem seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja djece (posebno na internetu):

”I uspostavljanje mreže stručnjaka za buduću saradnju i prevenciju seksualnog zlostavljanja djece, a sve u cilju poboljšanja prevencije i istraga vezanih za pomenuto krivično djelo”, kazao je on.

Kada je dijete seksualno zlostavljano na internetu, šteta je još veća, jer kao žrtve moraju živjeti sa činjenicom da fotografije i video zapisi koji prikazuju najgore trenutke njihovog života kruže internetom i da ih mogu vidjeti svi, uključujući njihove prijatelje, rodbinu, nastavnike, kao i buduće poslodavce”, rekao je Backović

10

osoba procesuirano je od 2016. godinje u policijskoj operaciji “Posmatrač”. Istovremeno, zaplijenjeno je više od 400.000 fotografija i video snimaka, oduzeto više mobilnih uređaja, laptopova i personalnih računara...

Odavno traže javni registar seksualnih prestupnika

Uspostavljanje javnog registra pedofila, ograničavanje pristupa internetu i/ili određenim lokacijama, onemogućavanje da budu zaposleni na mjestima gdje mogu stupiti u kontakt sa djecom Uprava policije još ranije je predložila donosiocima zakona, ali to još nije učinjeno.

Backović je juče, odgovarajući Vijestima, rekao da bi izmjene zakona u tom dijelu bile od značaja, kao i da UP razmatra mogućnost blokiranja određenog internet sadržaja na kom se čini krivično djelo.

To bi, pojasnio je on, onemogućilo da korisnici crnogorskih internet provajdera pristupe takvim web adresama.

Bonus video: