Tvrdi da nije koristio šok bombu i namjerno gađao Krivokapića

Imenovani policijski službenik je pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću iznio tvrdnju da kritičnom prilikom nije upotrebljavao bilo kakva hemijska sredstva prema bilo kom građaninu, pa ni Ranku Krivokapiću i iskazao spremnost da se podvrgne poligrafskom tesitranju

17798 pregleda 203 reakcija 38 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Rukovodilac podsektora iz Centra bezbjednosti Nikšić G.Đ. u pisanom izjašnjenju, koje je poslao direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu, kazao je da je 5. septembra na Cetinju putem megafona izdavao prvo upozorenja, a potom i naređenja građanima da se raziđu ali je tvrdio i da nije koristio sredstva posebne namjene - šok bombu, a time i mogućnost da je namjerno gađao i pogodio počasnog predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića.

Savjet za građansku kontrolu rada policije saopštio je da postupa po pritužbi Socijaldemokratske partije (SDP) zbog nanošenja tjelesne povrede počasnom predsjedniku SDP i bivšem predsjedniku Skupštine zbog čega su tražili od direktora UP podatke, te da im je on poslao pisano izjašnjenje i službenu zabilješku službenika UP G.Đ. koji je tog dana sa kolegama iz Nikšića bio angažovan na Cetinju tokom ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

"U službenoj zabilješci navedeno je da je došlo je do okupljanja građana, a kasnije i narušavanja javnog reda i mira, kada je iza postavljenog kordona policije putem megafona izdavao upozorenja i naređenja građanima da se raziđu. Imenovani policijski službenik je pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću iznio tvrdnju da kritičnom prilikom nije upotrebljavao bilo kakva hemijska sredstva prema bilo kom građaninu, pa ni Ranku Krivokapiću i iskazao spremnost da se podvrgne poligrafskom tesitranju, i da se u svojstvu svjedoka, ovim povodom, mogu saslušati i policijski službenici CB Nikšić, koji su se nalazili u njegovoj neposrednoj blizini", piše u saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada UP.

Odgovor Uprave policije Savjet je dostavio SDP Crne Gore na upoznavanje i izjašnjenje.

"U svom izjašnjenju SDP je navela da se akt direktora Uprave policije Zorana Brđanina kojim je gradanskoj kontroli rada policije dostavljena službena zabilješka G.Đ. ne može tretirati kao odgovor na zahtjev iz pritužbe za utvrđenje identiteta komandira koji je 5. septembra 2021.godine, u jutarnjim satima, nakon 6 h, rukovodio policijskim kordonom na Trgu Kralja Nikole, naredio upotrebu šok bombe kojom je gađan Krivokapić i kojom prilikom je zadobio lakše tjelesne povrede, kao i njegovu odgovornost za namjeru osakaćivanja počasnog predsjednika SDP-a, prekoračenje ovlašćenja i upotrebu prekomjerne sile.

SDP je iznijela da se iz odgovora direktora policije vidi da isti nije preduzeo sve mjere i radnje iz djelokruga svoje nadležnosti kako bi utvrdio činjenično stanje odnosno na osnovu dostupnog video materijala i iskaza svjedoka i drugih dokaza sproveo potrebnu istragu, pronašao tj. identifikovao policijskog službenika koji je upotrijebio na način opisan u prijavi - šok bombu, utvrdio njegovu povredu službene dužnosti i pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti pred nadležnim organima", navodi se u saopštenju.

Savjet je direktoru UP saopštio da je zbog integriteta policije od izuzetne je važnosti da ne bude upitna identifikacija policijskog službenika, koji je neprofesionalno postupao prema Krivokapiću.

Zahtijevali su da u roku od tri dana dobiju Plan rasporeda starješina sa njihovim punim imenima na sektoru gdje je povrijeđen Krivokapić.

Bonus video: