U Tivtu uhapšen bivši vlasnik ruske banke

Pedesetpetogodišnjem Čujanu određen je ekstradicioni pritvor

18029 pregleda 56 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski državljanin Igor Čujan (Chuyan), za kojim je raspisana potjernica moskovskog Interpola, uhapšen je u Tivtu, nakon višenedjeljne aktivnosti ciljanog traganja od strane Uprave policije.

"Slobode je lišen I.C. (55) državljanin Ruske Federacije koji se potražuje od strane NCB Interpol-a Moskva radi vođenja krivičnog postupka u Ruskoj Federaciji zbog krivičnog djela davanje/primanje mita u profitnoj organizaciji, izvršeno u cilju svjesnog i voljnog preduzimanja protivpravnih radnji i krivičnog djela organizovanje zloupotrebe službenog položaja usljed čega su nastupile teške posljedice", saopšteno je iz policije.

Čujan se sumnjiči da je od 2012. do 2018. godine, kao akcionar i vlasnik jedne banke, kroz izvršenje pomenutih krivičnih djela ostvario nezakonitu dobit u visini od 340 miliona rubalja.

Njemu je od strane sudije za istragu Višeg suda u Podgorici određen ekstradicioni pritvor.

Čujana je u januaru 2009. godine Vladimir Putin imenovao za šefa Federalne službe za regulaciju tržišta alkohola, a devet godina kasnije protiv njega je pokrenuta istraga.

Tamošnji mediji ranije su objavili da je zahtjev advokata Nikolaja Egorova podnijet Putinu 2018. godine postao osnova za istragu protiv Cujana. Ta istraga pokrenuta je 27. aprila 2018. godine, a optužnica protiv Čujana podignuta je 2. avgusta, nakon čega je za njim raspisana federalna, a 12. decembra i međunarodna potjernica.

Prema dokazima, u razdoblju od 2013. do 2016. godine, bez pristanka Upravnog odbora OFK-banke, izdato je 115 neosiguranih kredita, ukupnog iznosa oko 14,2 milijarde rubalja, kompanijama pod kontrolom jednog od najvećih distributera alkoholnih proizvoda u to vrijeme - Status group LLC. Istragom je utvrđeno da su te kompanije fiktivne.

Službenici Istražnog odbora Rusije su tokom istrage došli do zaključka da je Čujan koristio i OFK banku i kompaniju Status group, kao i da je osmislio šemu prevara.

U septembru 2019. godine privremeno mu je oduzeta imovina - šest nekretnina ukupne vrijednosti oko 260 miliona rubalja, uključujući seosku kuću u moskovskoj oblasti i stan od 270 metara u centru glavnog grada. Prema istražiteljima, Čujan je tom prevarom nanio više milijardi rubalja štete toj banci i manjinskom dioničaru te institucije, advokatu Egorovu. Otuđena imovina formalno ne pripada bivšem šefu Federalne službe za regulaciju tržišta alkohola.

Bonus video: