Sudije odlaze, posao na leđima onih što su ostali

Od početka godine Apelacioni sud napustilo je pet sudija, troje njih iz Višeg suda u Bijelom Polju u istom periodu steklo je pravo na penziju, dok je sudijska funkcija tim povodom prestala za dvoje sudija iz podgoričkog Višeg suda

29983 pregleda 5 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Od početka godine Apelacioni sud napustilo je pet sudija, njih troje iz Višeg suda u Bijelom Polju u istom periodu steklo je pravo na penziju, dok je sudijska funkcija tim povodom prestala za dvoje sudija iz podgoričkog Višeg suda.

Pandemija virusa kovida-19 znatno je uticala na rad crnogorskih sudova, a posao im je dodatno otežan zbog odlaska mnogih u mirovinu. Brojna suđenja krenula su iznova, nakon promjena u sudskim vijećima.

Nedostatak sudija, kako tvrde, ne osjeća se u Apelacionom sudu Crne Gore - poručuju da su završili gotovo 94 odsto predmeta primljenih u radu 2020. godine.

”Ovaj sud je do sada napustilo pet sudija, i to sudije Radmila Mijušković, Ratko Ćupić i Milić Međedović, kojima je sudijska funkcija prestala zbog ispunjavanja uslova za odlazak u penziju, te sudija Lidija Ivanović, koja je izabrana za sudiju Vrhovnog suda Crne Gore i sudija Zoran Smolović, kojem je funkcija prestala na lični zahtjev”, navodi se u odgovoru sutkinje, portparola Nevenke Popović.

Objasnila je da su sve navedene sudije, sem Lidije Ivanović, bile raspoređene u krivičnom odjeljenju. Sutkinja Ivanović bila je građansko-privrednom odjeljenju.

“Apelacioni sud Crne Gore trenutno ima predsjednika suda i sedam sudija, iako je odlukom o broju sudija u sudovima predviđeno da ovaj sud ima predsjednika suda i 12 sudija. Međutim, i pored toga što ovom sudu već više od pola godine nedostaje pet sudija, na današnji dan završeno je 93,96% predmeta u odnosu na priliv predmeta za tekući period godine, što je rezultat vanrednog napora, kako sudija, tako i svih zaposlenih”, istakla je sutkinja Popović.

Saopštila je da su svi predmeti odmah raspoređeni.

“Svi predmeti koji su bili u radu kod ovih sudija su odmah, po dobijanju odluke Sudskog savjeta Crne Gore o prestanku funkcije, metodom slučajne dodjele predmeta raspoređeni ostalim sudijama koji postupaju u istoj oblasti, te nije dolazilo do odlaganja sjednica vijeća/pretresa/ročišta”, navela je Popović.

VIŠI SUD U BIJELOM POLJU

Odlukom Sudskog savjeta Crne Gore, troje sudija iz Višeg suda u Bijelom Polju je steklo pravo na penziju, a zaduženi su bili s ukupno 156 predmeta.

To je “Vijestima” kazala samostalna savjetnica za odnose s javnošću Aida Destanović.

”Od početka godine je otišlo troje sudija u penziju, a do kraja godine po istom osnovu neće nikom prestati radni odnos. Bili su raspoređeni u građanskom odjeljenju, a zaduženi su bili s ukupno 156 predmeta. Nijedno ročište nije odloženo usljed prestanka rada ovih sudija, tako da nije bilo ni troškova”, saopštila je ona.

Pojasnila je da su predmeti, koje su dužile sudije koje više ne rade usljed odlaska u penziju, raspoređeni ostalim sudijama preko PRIS-a (pravosudnog informacionog sistema).

”Preuzele su ih sve sudije - devet sudija”, navela je Destanović.

Dodala je da sudije imaju u radu od 40 do 100 predmeta, a u prosjeku oko 70 predmeta i naglasila da nijedan sudija od početka godine, osim odlaska u penziju, nije napustio sudijsku funkciju.

PODGORIČKI VIŠI SUD

U podgoričkom Višem sudu, međutim, ne znaju s koliko predmeta su bile zadužene sudije koje su napustile funkciju zbog odlaska u penziju, jer o tome ne vode evidenciju.

”Sud o tome ne vodi posebnu evidenciju”, navela je u odgovoru na pitanja portparolka Aida Muzurović.

Nije odgovorila na pitanja - koliko je ročišta do sada odloženo zbog prestanka rada sudija.

Muzurović je saopštila da se odluka o troškovima postupka donosi po okončanju sudskog postupka.

”Predmeti su preraspodijeljeni metodom slučajne dodjele predmeta sudijama koje postupaju u referatima u kojima su postupale sudije kojima je konstatovan prestanak sudijske funkcije usljed odlaska u penziju. Predmete su preuzele sudije koje postupaju u referatima u kojima su postupale sudije kojima je konstatovan prestanak sudijske funkcije usljed odlaska u penziju, s tim što ne vodimo posebnu evidenciju o prosjeku predmeta koje imaju u radu”, kazala je ona.

Muzurović je ranije izjavila da je sutkinjama Miljani Pavlićević i Dragici Vuković prestala sudijska funkcija usljed odlaska u penziju.

”Ročišta se u predmetima u kojima su navedene sudije postupale odlažu i svakako da to usporava rad suda. Istovremeno ukazujemo da osim navedenih sudija, prije navedene odluke Sudskog savjeta je konstatovan prestanak sudijske funkcije jednom sudiji zbog odlaska u penziju, dok je nakon donošenja navedene odluke za dvoje sudija konstatovan prestanak funkcije na lični zahtjev. Ovom sudu nedostaje sedam sudija, a izbor sudija nije u nadležnosti ovog suda, već Sudskog savjeta”, navela je ona ranije.

Bonus video: