Ismailov tražio azil, dobio lisice

U Podgorici juče uhapšen azerbejdžanski oligarh, kojeg ruske vlasti potražuju zbog sumnje da je organizovao dva ubistva

16858 pregleda 30 reakcija 7 komentar(a)
Ismailov (u sredini), Foto: Russiangate
Ismailov (u sredini), Foto: Russiangate

Crnogorska policija juče je u Podgorici uhapsila azerbejdžanskog oligarha Telmana Ismailova, kojeg ruske vlasti potražuju zbog sumnje da je organizovao dva ubistva.

Ismailova ruske vlasti terete da je u maju 2016. sa dva miliona dolara finansirao dvostruko ubistvo u Moskvi, koje je organizovao njegov brat Rafik.

Iz bezbjednosnog sektora “Vijestima” je nezvanično rečeno da je Ismailov u Crnoj Gori tražio azil, navodno zbog političkog progona u Rusiji. Zbog toga će njegovo izručenje biti upitno.

Prema istražiteljima, Telman Ismailov je sa svojom braćom Rafikom i Vagifom osmislio plan ubistva, po kom je 15. maja 2016. godine Mekhman Kerimov pucao i likvidirao dva preduzetnika u Moskvi - Vladimira Savkina i Jurija Bryleva.

Rafik Ismailov odveo je Kerimova s ​​mjesta zločina, a zatim su mu saučesnici pomogli u bijegu, saopštio je ranije Istražni komitet Ruske Federacije (ICRF).

Kerimov je osuđen na 13 godina zatvora, a Telmanu, ukoliko bude izručen i osuđen, prijeti doživotna robija.

Rusija traga i za njegovim bratom Vagifom.

Ismail je bivši vlasnik tržnice Cherkizovo u Moskvi. Vlasnik je luksuznog kompleksa u turskoj Antaliji - Mardan Palace, najskupljeg hotela u Evropi, čija gradnja je koštala preko 1,5 milijardi dolara.

Mediji su 2009. godine objavili da je jedan od gostiju Ismailova u tom turskom kompleksu bio i tadašnji crnogorski premijer, a danas predsjednik države Milo Đukanović.

Njegov sin Alekper Ismailov, krajem 2018. godine kupio je polovinu akcijskog kapitala kompanije “Casino Avala” čime je praktično preuzeo upravljanje kockarnicom u istoimenom budvanskom hotelu.

Sagovornik “Vijesti” iz te kompanije kazao je juče da mlađi Ismailov već pola godine nije u vlasničkoj strukturi “Casina Avala”, a da gotovo toliko nije ni viđen u metropoli turizma.