Izviđaj protiv Miloševića i Karadžić okončan, uskoro odluka

Iz Osnovnog tužilaštva u Podgorici tvrde da rade po prijavi novinarke Jelene Jovanović

7900 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Okončan je izviđaj u predmetu formiranom po prijavi novinarke “Vijesti” Jelene Jovanović protiv Podgoričanina Marija Miloševića i njegove pravne zastupnice, advokatice Natalije Karadžić i odluka će ubrzo biti donesena.

To je “Vijestima” juče saopšteno iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva. Tim predmetom rukovodi tužiteljka Ivana Petrušić Vukašević.

”U dosadašnjem toku postupka, prikupljena su obavještenja od podnositeljke prijave i građana M. M., Lj. M. i N. K., ali i od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Državna tužiteljka kojoj je predmet dodijeljen u rad će, nakon razmatranja i ocjene prikupljenog materijala, vrlo brzo donijeti odluku”, odgovorio je “Vijestima” državni tužilac i portparol u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Vukas Radonjić.

Jovanovićeva je 28. jula podnijela krivičnu prijavu protiv Miloševića i Karadžićeve. Tog dana, na njenu službenu i e-mail adresu redakcije hronike u kojoj radi, advokatica je poslala pismo koje je nazvala demantom, a u kome osumnjičeni za izvršenje dva ubistva navodi gdje novinarka stanuje, insinuirajući da stan otplaćuje pišući tekstove o njemu.

Novinarka - svjedok ubistva za koje tužilaštvo sumnjiči Miloševića, te navode protumačila je kao ozbiljne prijetnje i pokušaj zastrašivanja i diskreditacije jer informacija o tome gdje stanuje nije javna.

Inspektorima je rekla i da je Milošević ugrozio njenu bezbjednost, optužujući je da ga je svrstala u kavački klan, jer to nije ona učinila.

Tražila je i da tužilaštvo utvrdi na koji način je advokatica Karadžić dobila otkucano pismo Miloševića u Word dokumentu, datirano na 28. jul, s obzirom na činjenicu da zbog obustave rada advokati ne ulaze u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija, a da je pritvorenim licima komunikacija ograničena.

Od policije i tužilaštva je zbog svega tražila da utvrde da li je Milošević i ljudi povezani sa njim na bilo koji način prate, ali i da utvrde da li je advokatica Karadžić, eventualno, saizvršilac pomaganjem u vršenju više krivičnih djela u sticaju.

Osim krivične, protiv advokatice je podnijela i prijavu disciplinskom tužiocu Advokatske komore, obrazlažući da je Karadžićeva, kao pravnik, morala znati da prenošenje prijetećih poruka od osobe osumnjičene za najteža krivična djela, predstavlja pomaganje u izvršenju krivičnog djela, ali je to ipak učinila prosljeđujući pismo.

Desetak dana kasnije dobila je dvadesetčetvoročasovnu policijsku zaštitu.

Bonus video: