Đeljošaj: Bakija vjerovala državi koja je nije zaštitila

Portparol ODT-a Vukas Radonjić ponovio da je tužilac donio u potpunosti pravilnu i zakonitu odluku, kada je u avgustu odlučivalo po prijavi Šejle Bakije. Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj nazvao je sramotnom reakciju institucija, dok izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević smatra da tužilaštvo nije adekvatno reagovalo

19395 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Zoran Đurić
Đeljošaj, Foto: Zoran Đurić

Dvadesetosmogodišnjem Iliru Đokaju, osumnjičenom za ubistvo nevjenčane supruge Šejle Bakije (19) i ranjavanje njenog oca Šabana Bakije (42), zaprijećena je najmanja kazna zatvora 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora, kazala je rukovoditeljka operativnog tima za borbu protiv porodičnog nasilja Uprave policije Snežana Vujović.

Portparol Osnovnog državnog tužilaštva Vukas Radonjić je ponovio u večerašnjem gostovanju na Televiziji Crne Gore da je državni tužilac donio u potpunosti pravilnu i zakonitu odluku, kada je u avgustu odlučivalo po prijavi Šejle Bakije. Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj nazvao je sramotnom reakciju institucija, dok izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević smatra da tužilaštvo nije adekvatno reagovalo.

Đokaju je nakon saslušanja kod tužioca određeno zadržavanje do 72 sata.

Vujović je kazala da će o pritvoru odlučiti sudija za istragu.

"Za ovo krivično djelo koje je kvalifikovano Đokaju zaprijećena je najmanja kazna zatvora 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora", kazala je Vujović, kako prenosi portal RTCG.

Radonjić je ponovio da je državni tužilac donio u potpunosti pravilnu i zakonitu odluku povodom prijave iz avgusta ove godine.

On je kazao da tužilaštvo obezbjeđuje krivično-pravnu zaštitu svim građanima, te da je postupano u skladu sa zakonom. "Preventiva nije u nadležnosti tužilaštva", rekao je Radonjić.

Raičević je kazala da osjeća odgovornost kada kaže ženama da prijave nasilje.

"Ako znamo da država ne može da stane iza njih i zaštiti njihovo pravo na život, a to je osnovno ljudsko pravo i osnovna obaveza države, onda nijesam sigurna da je to dobar savjet", rekla je Raičević.

"Pranje ruku" od odgovornosti predstavlja, kako je dodala, patologiju naših institucija.

"Ne znam kako bih to drugačije nazvala. To predstavlja kulturu nekažnjivosti", navela je Raičević.

Đeljošaj je kazao da je reakcija institucija "sramota".

"Šejla je vjerovala državi, podnijela prijavu, vjerovala državi, država je nije zaštitila i ona je ubijena. To je tako jasno i precizno", kazao je Đeljošaj i dodao da je u tom slučaju sve "crno na bijelo".

Kaže i da je vjerovao da će ODT "dozvati pameti", preuzeti odgovornost i reći ko je bio dežurni tužilac.

"Ja sam iskreno očekivao da će biti uhapšen", naveo je Đeljošaj i dodao da se krije ime dežurnog tužioca.

Radonjić je pitao ko krije ime dežurnog tužioca. "Uopšte nije bitno ko je poimenično državni tužilac", kazao je Radonjić i dodao da je tužilaštvo u potpunosti postupilo po zakonu.

"Tužilaštvo neće gledati da zadovoljni nečiji pojedinačni interes, već će isključivo postupati po Ustavu i zakonu", kazao je Radonjić.

Radonjić: Tužilaštvo se drži zakona

Radonjić je kazao da su jedino oruđe tužilaštva zakoni - Krivični zakon i Zakon o zaštiti od nasilja u porodici. Dodao je i da u prijavi nema "grubog nasilja", pod kojim se smatra svako nasilje pod kojim za posljedicu tjelesnu povredu laku ili tešku.

Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, kaže, da je prekršaj kada član porodice prijeti napadom drugom članu porodice.

“Je li ovo prijetnja napadom - jeste izrazita prijetnja napadom, zato je koleginica i ocijenila da je to prekršaj”, kazao je Radonjić.

On je rekao da postoje dvije potvrde da je odluka tužioca pravilna i zakonita.

“Sama u zakonu, Krivičnom zakoniku i Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici i druga u odluci suda, koji je prihvatio da je nadležan, zakazao ročište i donio odluku”, naveo je Radonjić.

Naveo je i da je problem neusaglašenost zakona međusobno i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici sa KZ i sa Istanbulskom konvencijom.

Radonjić je kazao da svaki građanin osjeća empatiju u ovom slučaju te da i sam osjeća isto.

Raičević: Konvencija vas obavezuje da budete proaktivni

Raičević tvrdi da Radonjić nije u pravu. “Mi ovdje imamo uporno nasilje koje ne prestaje imamo prijetnje po život, ko je ikad rekao da ovakve radnje ne predstavljaju grubo kršenje mira člana porodice”, pitala je Raičević.

Kazala je i kada se procjenjuje da li je nešto prekršaj ili krivično djelo, mora se imati u vidu i kontekst.

“Na to nas obavezuje Istanbulska konvencija. Postoji u konvenciji princip dužne pažnje, to znači da se od države očekuje da djeluje proaktivno i da efikasno bez nepotrebno odlaganja procesuira sankcioniše i na kraju izvrši naknadu štete žrtvama bilo krivičnih djela bilo prekršaja. Konvencija vas obavezuje da budete proaktivni”, kazala je Raičević.

Ona je navela i da se moralo imati u vidu da je Ilir Đokaj bio povratnik kada je riječ o nasilničkom ponašanju. Raičević kaže i da je bilo potrebno provjeriti da li on ima oružje.

Đeljošaj: Najveća sramota reći da je odluka tužilaštva bila zakonita

Đeljošaj je kazao da je najveća sramota reći da je odluka tužilaštva bila zakonita.

"Poslije svega što se desilo, samo prekršajni postupak, ja ne znam ima li neko ko može da zaštiti ovo društvo protiv ovakvog tužilaštva. Ima li policije da pokrene istragu", pitao je Đeljošaj.

Kazao je kako nam se sve ovo može ponoviti, ako nemamo odgovornih.

"Svakome je jasno da je ovo pogrešna procjena da se ovo kvalifikuje kao prekršaj. Koji prekršaj? Mi smo za banalnije stvari krivično procesuirali ljude u Crnoj Gori. Za jedno pisanje na Fejsbuku", poručio je Đeljošaj.