Nakon pet godina shvatili da su nenadležni

Specijalno državno tužilaštvo ne odgovara na to kom tužilaštvu su nakon petogodišnje istrage proslijedili predmet formiran zbog nestanka dokaza koje je policija uzela tokom pretresa kuće Veselina Mujovića

34167 pregleda 60 reakcija 18 komentar(a)
Gotovo šest godina pod istragom: Terzić, Foto: Filip Roganović
Gotovo šest godina pod istragom: Terzić, Foto: Filip Roganović

Specijalno državno tužilaštvo nije odgovorilo “Vijestima” na to kom tužilaštvu su nakon petogodišnje istrage proslijedili predmet formiran zbog nestanka dokaza koje je policija uzela tokom pretresa kuće Veselina Mujovića.

Ta istraga otvorena je u februaru 2016. godine, a završena posljednjeg dana prošle godine.

Njen rezultat, međutim, i dalje je tajan.

U prvim danima istrage policija je uhapsila tadašnjeg vršioca dužnosti šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Dalibora Medojevića i inspektora tog Odsjeka Nikolu Terzića.

Obojica su negirali izvršenje krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja i pušteni su na slobodu.

Od tada, javnost nije upoznata kako je nestalo 13 pisama i dva originalna dokumenta Uprave policije, koji su kasnije pronađeni.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić prije par mjeseci je na konferenciji za medije “Vijestima” odgovorio da je predmet proslijeđen nadležnom tužilaštvu.

Iz SDT-a, međutim, nijesu odgovorili - kom tužilaštvu.

Osim nepoznanice koje tužilaštvo se sada bavi policijskim funkcionerima hapšenim zbog nestanka dokaza, nejasno je i zbog čega je specijalnoj tužiteljki Lidiji Vukčević trebalo gotovo pet godina da okonča tu istragu i odluči da predmet nije u nadležnosti SDT-a.

To tužilaštvo prvobitno je mjesecima ćutalo na pitanja “Vijesti” - u kojoj je fazi istraga, a od sredine februara, kada su objasnili da je završena, odbijali su da odgovore koji je njen ishod, odnosno da li je protiv policajaca koje su hapsili podnijeta optužnica, ili je predmet završen obustavljanjem istrage.

Da optužnice nema bilo je jasno kada je Katnić saopštio da je predmet proslijeđen drugom tužilaštvu.

Iako je SDT istragu vodilo gotovo pet godina, Medojevića i Terzića, nako što su uhapšeni i saslušani krajem februara 2016. godine, više niko nije pozivao tokom istrage, niti su im vraćeni tada oduzeti telefoni.

”Vijesti” su nakon hapšenja inspektora objavile da je među dokazima, koji su tada nestali, bilo 13 Mujovićevih pisama poslatih aktulenom predsjedniku države Milu Đukanoviću, bivšem šefu policije Veselinu Veljoviću i drugim osobama iz javnog i političkog života.

Navodno, pisao im je o svojim aktivnostima “u poslovima za državu”.

Mujovićeva kuća pretresana je u istrazi otvorenoj nakon što ga je osuđeni šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović optužio da je od njega na prevaru uzeo blizu 900.000 eura.

Nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista tvrdio je da mu je Mujović novac uzeo govoreći da će mu olakšati status u istragama o milionskim malverzacijama u Budvi.

Nedugo zatim utvrđeno je da je nestao dio dokaza koje je policija uzela iz Mujovićevih objekata tokom pretresa 19. februara 2016. godine. Specijalno tužilaštvo je odmah nakon što su saznali da su pisma i dokumenta nestala, počelo istragu u kojoj je, pored Medojevića i Terzića, specijalna tužiteljka Lidija Vukčević saslušala sve njihove kolege koje su bile na pretresu, ili su bili u dodiru sa dokazima.

Svi saslušani policajci iz oba sektora saopštili su da kese sa dokazima koje su donijete u Medojevićev sektor nijesu bile zapečaćene.

Policajci iz Sektora za suzbijanje privrednog kriminaliteta tvrdili su da su dokaze navodno držali zaključane do trenutka kada su ih predali Medojevićevom sektoru.

Medojević i Terzić rekli su tužiocu da nijesu vidjeli 13 Mujovićevih pisama, ni dva originalna dokumenta iz Uprave policije, kojih više nema među dokazima.

Ni Medojević ni Terzić navodno nijesu bili na pretresu kuće Mujovića.

Nakon što je tužilaštvo otvorilo istragu, dokazi koji su ukradeni iz policije na još neobjašnjen način pronađeni su u vozilu za uviđaje Centra bezbjednosti Podgorica.

Bonus video: