Mislio je da su učenici ponijeli “travu”

Nastavljeno suđenje za pokušaj šverca kokaina vojnim brodom “Jadran”

7510 pregleda 5 komentar(a)
Nakon zapljene droge na “Jadranu”, Foto: Siniša Luković
Nakon zapljene droge na “Jadranu”, Foto: Siniša Luković

Vodnik I klase Velizar Đoković, kazao je juče u podgoričkom Višem sudu da nije bio na brodu “Jadran” kada je pronađen kokain, ali da je nekoliko dana kasnije čuo o zapljeni droge na vojnom brodu...

Taj kuvar na školskom brodu svjedočio je juče u nastavku suđenja optuženima za pokušaj šverca oko 60 kilograma kokaina.

Naveo je da je bio dežuran kada se okrivljeni Duško Radenović vratio na brod poslije bolovanja.

Odgovarajući na pitanja advokata odbrane, objasnio je da nije bio svjedok pronalaska droge na brodu. Kazao je da mu ništa nije poznato što se tiče pregleda broda od strane vojne policije, jer ni tome nije prisustvovao.

Svjedok je naveo da je kasnije saznao da je pronađena droga, ali da nije znao o kojoj vrsti droge se radi. Mislio je da je pronađena “trava” zato što je školskim brodom trebalo da prevoze učenike pomorske škole, pa je pomislio da je njihova.

U optužnici specijalnog tužioca, navodi se da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin, takođe u bjekstvu, Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar.

Prema tom tužilačkom aktu, u cilju realizacije kriminalnog plana, Radenović i stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore Miloš Kulić, 17. aprila 2019. godine, sa umišljajem su podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina.

”Na način što su Račić i Rovčanin predložili Kuliću da obezbijedi da se na školski brod ‘Jadran’ unese najmanje 50 kilograma kokaina i da se ovim brodom transportuje do Istanbula i obećali mu određenu nagradu”, navodi se.

Dodaje se da je Radenović drogu unio na školski brod “Jadran” i rance sa kokainom smjestio u spavaonu ispod svog kreveta i u jednom od vojničkih ormarića.

”Potom je ponovo otišao do ‘golfa 5’ i uzeo još dva ranca sa kokainom i njih smjestio u vojničke ormariće zajedno sa oružjem, a sve ovo, kako bi po dolasku broda u luku Istanbul drogu predao drugim, zasada neidentifikovanim članovima kriminalne organizacije radi dalje prodaje”, piše u optužnici.

Stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore Kulić, rješenjem Višeg suda u Podgorici određen je za svjedoka saradnika u tom predmetu.

Bonus video: