Propuste više niko ne može ispraviti

Vještak protivpožarne struke Radovan Popović govorio na suđenju vještaku Milutinu Ostojiću, koji odgovara zbog krivičnog djela - zloupotreba službenog položaja, u sticaju sa krivičnim djelom - davanje lažnog iskaza

3860 pregleda 0 komentar(a)
Vještak Ostojić juče izlazi sa suđenja, Foto: Jadranka Ćetković
Vještak Ostojić juče izlazi sa suđenja, Foto: Jadranka Ćetković

Ne postoji teoretska šansa da neki vještak može sada da utvrdi šta je stvarni uzrok požara na kući oštećenog Bjelopoljca Dragana Madžgalja 2014. godine, zbog propusta prilikom uviđaja.

To je kazao vještak protivpožarne struke Radovan Popović, na suđenju vještaku Milutinu Ostojiću (76) iz Podgorice, koji odgovara zbog krivičnog djela - zloupotreba službenog položaja, u sticaju sa krivičnim djelom - davanje lažnog iskaza.

Prema optužnici, on je u tri navrata tokom 2017. godine, postupajući u parničnom predmetu Osnovnog suda u Bijelom Polju, u svojstvu vještaka elektro struke - energetike, s umišljajem zloupotrijebio službeni položaj zbog čega je onemogućio Madžgalja da ostvari pravo na naknadu od štete u iznosu od 50 hiljada eura.

Ostojić u nalazu, koji je dao u postupku po tužbi Madžgalja protiv Elektroprivrede radi naknade štete, naveo da je požar krenuo iz prostorije lijevo od ulaza, koja, kako je utvrđeno i nakon juče prezentovanih fotografija (izuzetnih sa snimka Televizije Vijesti) nema nikakvih tragova požara.

Za taj kratak spoj utvrđeno je da je odgovorna Elektrodistribucija Crne Gore AD Nikšić.

Iako za njega fotografije, kao ni iskazi svjedoka nisu relevantni pokazatelji o uzroku požara, već isključivo materijalni tragovi na licu mjesta, vještak Popović je kazao da bi, “da je odatle krenuo požar, morali postojati neki materijalni tragovi, kojih nema”.

”Prilikom uviđaja nisu valjano niti kompletno pregledani ostaci elektroinstalacija, patroni osigurača na razvodnoj tabli, električni potrošači u kući, prostorije, niti drugi djelovi objekta. Niko nije vršio analize umetaka osigurača, već su isti skinuti sa razvodne table a da ih niko nije gledao, jer da su ih pogledali mogli su dobiti podatke da li je na nekom od potrošača bilo požara”, kazao je Popović.

Radović nije isključio mogućnost da je požar započeo na konzoli na krovu, ali je tvrdio da to ne može da tvrdi sa sigurnošću.

Objasnio je da spajanje provodnika na konzoli, koje nije vršeno pravilno već improvizacijom, nije apsolutni dokaz da je to mogući uzrok požara.

Komšije oštećenog Madžgalja, Vlatko Medenica, Miodrag Golubović i Mišo Bulatović, koji su među prvima stigli na lice mjesta, ispričali su da su vidjeli požar na krovu oko konzole, sa gornje strane kuće, a da sa donje strane kuće, u sobi lijevo, kod ulaza nije bilo vatre.

Kako su istakli, toga se dobro sjećaju, jer su svi utrčavali u tu sobu zbog sumnje da se tu nalaze Draganova unučad.

Prema optužnici, Ostojić je lažnim izvještajem Elektroprivredi pomogao da izbjegne plaćanje naknade štete, za koju je odgovorna.

Bonus video: