Spiskovi izolovanih stigli na naplatu

Država će morati da isplati 500 eura sa kamatom Podgoričanki J.L. jer je njeno ime, između ostalih, javno objavljeno na spisku osoba koje su stavljene u samoizolaciju, na početku epidemije koronavirusa Čeka se pravosnažnost ovog slučaja, a onda će ova presuda biti sudska praksa u ostalim predmetima i orjentir za buduće slučajeve. Može biti odstupanja ako je neko javna ličnost, kazao je advokat Kavarić

59653 pregleda 282 reakcija 52 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Država će morati da isplati 500 eura sa kamatom Podgoričanki J. L. jer je njeno ime, između ostalih, javno objavljeno na spisku osoba koje su stavljene u samoizolaciju, na početku epidemije koronavirusa.

To je prvostepena presuda sutkinje Osnovnog suda u Podgorici Dijane Radulović.

”Djelimično se usvaja tužbeni zahtjev, pa se obavezuje tužena (Država Crna Gora) da tužilji, po osnovu naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti - prava na zaštitu privatnog života, nastale objavljivanjem podataka o stavljanju u samoizolaciju, isplati ukupan iznos od 500 eura, sa zakonskom zateznom kamatom, počev od 30. 09. 2021. godine, kao dana presuđenja do konačne isplate”, navodi se u presudi.

Istom odlukom, država se obavezuje da plati troškove parničnog postupka u iznosu od 272,25 eura.

Ako se ova presuda potvrdi, država, odnosno građani skupo će platiti kontroverznu odluku Nacionalnog koordinacionog tijela iz marta 2020. godine o objavljivanju spiska osoba u samoizolaciji.

Ustavni sud još je u junu konstatovao da ta odluka nije u skladu sa najvišim pravnim aktom, nakon čega su pokrenute brojne tužbe zbog povrede prava na privatnost.

Mediji su ranije objavili podatke nadležnih službi - da je od 15. marta do 24. aprila 2020. godine, izdato 8.221 rješenja o samoizolaciji i 1.795 rješenja o stavljanju lica u karantin. To je ukupno 10.016 osoba.

Pravni zastupnik Podgoričanke J. L. advokat Dalibor Kavarić kazao je “Vijestima” da će se žaliti na tu odluku i tražiti da se građanima odšteta poveća.

”Na ovaj iznos poravnjanja neću pristati. Smatram da iznos od 500 eura nije pravična nadoknada i žalbom ću tražiti da se građanima odšteta poveća na veći iznos. Tužbom sam tražio odštetu od 3.000 eura”, rekao je on.

Advokat je objasnio da je u pitanju šteta koju je nezakonitim radnjama i stigmatizacijom građana napravila prethodna Vlada:

”A tu štetu, bez svoje krivice, mora da plati sadašnja Vlada”.

Istakao je da su svi drugi predmeti po istom osnovu u zastoju dok presuda po tužbi J. L. ne bude pravosnažna.

”Čeka se pravosnažnost ovog slučaja, a onda će ova presuda biti sudska praksa u ostalim predmetima i orjentir za buduće slučajeve. Može biti odstupanja ako je neko javna ličnost”, kazao je advokat Kavarić.

Poručivali da je zdravlje preče...

Zbog toga što su pojedini građani kršili samoizolaciju, Vlada je 21. marta objavila spisak svih u samoizolaciji, pa i većine koja je poštovala tu mjeru. Uz to su poručili i da svaki građanin treba da zna ko ga od komšija i sugrađana nedisciplinom dovodi u opasnost. Spiskovi su sadržali ime i prezime osobe u samoizolaciji, kao i adresu stanovanja. Iako su kasnije povučeni sa sajta Vlade, ti podaci su dugo stajali ili i dalje stoje na mnogim portalima u zemlji i regionu.

Par mjeseci je bila aktivna i aplikacija koja je pokazivala koliko su fizički udaljene od vas osobe koje se nalaze u samoizolaciji.

Tadašnji premijer Duško Marković poručivao je da razumije razloge za kritiku, ali i tvrdio da je zdravlje građana preče od ljudskih prava.

Nevladine organizacije među kojima je i Građanska alijanska upozoravale su svojevremeno da bi neko zbog objavljivanja spisaka trebalo da podnese ostavku, međutim, to se nije dogodilo”

Bonus video: