Belivuku otvorili granicu saradnici iz policije?

Državni sekretar Rade Milošević podnio krivičnu prijavu protiv službenice policije zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj Milošević kazao da je taj slučaj dokaz povezanosti organizovanih kriminalnih grupa sa bivšim menadžmentom policije

65959 pregleda 168 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva sinoć je uhapšeno nekoliko službenika Uprave policije, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe, Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću krajem prošle godine.

Nalog za hapšenje, prema informacijama Vijesti, izdao je osnovni državni tužilac Vukas Radonjić, a po krivičnoj prijavi državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Rada Miloševića.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Rade Milošević podnio je krivičnu prijavu protiv službenice granične policije S. I. zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe - Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Milošević
Miloševićfoto: SAVO PRELEVIC

Milošević je “Vijestima” potvrdio da je podnio krivičnu prijavu i, kako kaže, očekuje da istraga pokaže ko je naredio službenici da nezakonito ukine zabranu Belivuku.

”Ovaj slučaj dokaz je povezanosti organizovanih kriminalnih grupa sa bivšim menadžmentom policije, koji je učinio sve da ovo zataška i sakrije se iza kolektivne odgovornosti”, kazao je Milošević.

On je u prijavi naveo da je službenica 28. decembra 2020. godine, prekoračenjem granica službenog ovlašćenja, pribavila drugom korist, na način što je sa službenog računara pristupila informaciono-komunikacionom sistemu i u njemu, bez pravnog osnova - odgovarajuće odluke MUP-a, deaktivirala zabranu ulaska u Crnu Goru za Miljkovića i Belivuka.

”Državni sekretar u MUP-u za kontrolu rada policije je od strane Službe za informaciono-komunikacione tehnologije i informacionu bezbjednost i sisteme tehničkog nadzora, aktom od 04. 10. 2021. godine i od 08. 10. 2021. godine, obaviješten da je službenica S. I. pristupala informaciono-komunikacionom sistemu 04. 06. 2018. i 07. 03. 2018. godine, kada je mjera zabrane ulaska za lica Veljko Belivuk i Marko Miljković bila aktivna, da bi, dana 28. 12. 2020. godine, u 09:58:50 i 10:07:11 časova, ponovo pristupila sistemu i od tada je mjera deaktivirana”, piše u prijavi.

Belivuku i Miljkoviću bila je izrečena mjera zabrane ulaska u Crnu Goru iz razloga nacionalne i unutrašnje bezbjednosti.

U prijavi se navodi da im je osumnjičena na taj način omogućila da nesmetano uđu u Crnu Goru, gdje su, po ulasku, izvršili više krivičnih djela za koja se protiv njih u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) vodi krivični postupak.

Time je, navodi se, zloupotrijebila službeni položaj.

U obrazloženju prijave, Milošević navodi da ga je načelnik Direkcije za strance, migracije i readmisiju u MUP-u 11. oktobra 2021. godine obavijestio da Belivuk i Miljković nijesu podnosili žalbu na rješenje Uprave policije kojim im je zabranjen ulazak u Crnu Goru i da ne posjeduju tražene informacije o tome da postoji dokumentacija o ukidanju zabrane.

Zbog toga, navodi se u prijavi, “postoje osnovi sumnje da je prijavljena, samoinicijativno ili po nečijem nalogu”, zloupotrebom službenog položaja omogućila tim osobama ulazak u Crnu Goru.

Specijalno državno tužilaštvo Belivuka i Miljkovića, kao i Nebojšu Jankovića, Ratka Živkovića i još nekoliko zasada neidentifikovanih članova kavačkog kriminalnog klana, sumnjiči za ubistvo pripadnika škaljarskog klana Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je u avgustu da je kolegijum MUP-a u januaru donio odluku da se Belivuku, zvanom Velja Nevolja i Miljkoviću skine zabrana ulaska u Crnu Goru, i da su stalno praćeni.

Na tu izjavu su reagovali iz MUP-a, poručivši da Kolegijum MUP nije donio tu odluku, kao i da je zabrana ukinuta 28. decembra 2020. godine, te da su to jedino mogli uraditi kolegijum ili bivši menadžment Uprave policije.

Iz SDT-a nakon toga su saopštili da je Katnić pogriješio, te da je odluku o skidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću donio bivši menadžment Uprave policije.

Katnić je u emisiji “Načisto” na TV Vijesti 8. oktobra rekao da je Belivuk ušao u Crnu Goru na zahtjev kolega najvišeg ranga iz policije iz Srbije “da se prati, kao što je praćen on i jedna osoba”, o tome je odlučio menadžment policije.

Na pitanje da li to smatra ispravnom odlukom, odgovorio je: “Apsolutno”.

Milošević je kazao da u tom slučaju ima opstrukcija i da nema povjerenja u SDT.

”Čak i da je tačno da je Belivuk ušao u Crnu Goru na zahtjev Srbije, ne može susjedna država da traži od nas nešto što je nezakonito”, rekao je Milošević.

Belivukova grupa optužena je za više zvjerskih ubistava i u Srbiji.

Tužilac naredio oduzimanje telefona i računara

Državni tužilac Vukas Radonjić obavijestio je juče Upravu policije da je formirao predmet protiv službenice MUP-a, saznaju “Vijesti”.

Prema istim navodima, on je zahtijevao od službenika te institucije da bez odlaganja od S. I. prikupe obavještenja u svojstvu građanina na okolnosti krivične prijave, kao i da od nje privremeno oduzmu mobilni telefon, ali i službeni računar, koji je, kako proizilazi iz prijave, koristila za izvršenje krivičnog djela.

Tužilac je, prema informacijama “Vijesti”, zahtijevao da ga Uprava policije odmah obavijesti o preduzetim radnjama, kako bi nastavio da postupa u tom predmetu u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

Milošević je kazao da u tom sluačju ima opstrukcija i da nema povjerenja u SDT: 'Čak i da je tačno da je Belivuk ušao u Crnu Goru na zahtjev Srbije, ne može susjedna država da traži od nas nešto što je nezakonito'", rekao je Milošević

Bonus video: