Abazović: Ugrožena istraga ubistva Duška Jovanovića, ali i životi

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao da je juče sprovedena sinhronizovana akcija u pokušaju da se uništi najznačajnija istraga - o ubistvu urednika Dana Duška Jovanovića. Iz Demokratske Crne Gore poručeno da samo neko bez trunke stida može na njihov račun iznositi optužbe u tom slučaju. Sekulović rekao da u policiji nije bilo klasične opstrukcije, ali da postoji jedan vid nezainteresovanosti da se istražuje bivši menadžment

66414 pregleda 113 reakcija 110 komentar(a)
Policija i tužilaštvo nijesu nikada otkrili ko je pucao u Duška Jovanovića nakon što je izašao iz redakcije Dana, Foto: Boris Pejović
Policija i tužilaštvo nijesu nikada otkrili ko je pucao u Duška Jovanovića nakon što je izašao iz redakcije Dana, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da je juče sprovedena sinhronizovana akcija u pokušaju da se uništi najznačajnija istraga koju vodi tužilaštvo - istraga ubistva urednika Dana Duška Jovanovića.

”Sada je svima jasno ko su pojedinci među političarima, novinarima i ostalima koji rade za mafiju, a ne za javni interes, niti se bore za istinu. Ovim nisu samo ugrozili istragu ubistva koje Crnu Goru opterećuje duže od deceniju i po, nego i živote svih koji su uključeni u istragu na bilo koji način”, rekao je on “Vijestima”.

To je saopštio nakon što mu je na vanrednoj konferenciji za medije postavljeno pitanje - ko je od vladinih zvaničnika u spuškom zatvoru posjetio visokopozicioniranog kriminalca.

”Ja sam posjetio visokopozicioniranog kriminalca u Spužu povodom jako važnog slučaja koji neko želi da opstruira. Dobio sam pismo. To je u cilju jednog velikog predmeta. Vjerovatno je to i želja. Ako se predmet bude upropastio ja ću reći sve detalje”, rekao je na konferenciji koordinator bezbjednosnih službi.

Sa jučerašnje konferencije za novinare: Milošević, Abazović i Sekulović
Sa jučerašnje konferencije za novinare: Milošević, Abazović i Sekulović foto: Luka Zekovic

Ta tema pokrenuta je 13. oktobra, kada su Demokrate, u seriji političkih prepucavanja sa koalicijom Crno na bijelo, u saopštenju konstatovale da bi bilo dobro da Abazović saopšti javnosti “ko je u zatvoru Spuž posjetio jedno visoko kotirano lice u kriminalnom miljeu i na osnovu koje odluke.

Vijesti su krajem maja objavile da je saslušano više osoba u ponovo pokrenutoj istrazi ubistva Jovanovića, što je tada i potvrđeno zvaničnim odgovorom iz podgoričkog Višeg državnog tužilaštva. Oni tada nijesu precizirali da li je u susjednoj državi saslušana osoba koja je ponudila svoja saznanja o tom zločinu.

Abazović je juče Vijestima ponovio da zbog istrage neće reći kog zatvorenika je posjetio, ali je otkrio da je sa tom osobom razgovarao o ubistvu Jovanovića i da je o svemu obavijestio tužilaštvo, sud, Biro za operativnu koordinaciju službi bezbjednosti, policiju, Komisiju za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija i porodicu ubijenog urednika “Dana”.

”Kome je u interesu da spriječi rješavanje slučaja ubistva Duška Jovanovića moraće da odgovori javnosti. Indikativno je što su se određene političke strukture udružile i pružaju zaštitu licima odgovornim za taj slučaj iz kriminalnih struktura”, naveo je Abazović u izjavi za “Vijesti”.

Mjesto ubistva Duška Jovanović
Mjesto ubistva Duška Jovanovićfoto: Savo Prelević

Dodao je da je o toj posjeti i novim detaljima koji bi mogli dovesti do potpunog rasvjetljavanja ubistva Jovanovića obavijestio brojne međunarodne adrese i komesara za proširenje: “Još kada sam tražio izmjene tužilačkog zakona”.

”Nakon susreta sa zatvorenikom ta istraga je ponovo pokrenuta, preduzete su brojne radnje, koje očito nijesu odgovarale nalogodavcima. Sada je sve jasno - oni koji su pokušali da unište ovu istragu ne misle dobro ni Crnoj Gori, ni njenim građanima. Simptomatično je i što je to urađeno sada, kada je klupko počelo da se odmotava”, rekao je Abazović.

Istakao je da je porodici ubijenog Jovanovića obećao da će bezbjednosni sektor uraditi sve da rasvijetli taj slučaj: “I hoće, ovim nas neće zaustaviti”, rekao je on.

Ranije juče najavio je da će objelodaniti sve detalje, ako neko ipak upropasti slučaj.

”Pošto se ta priča sad aktivira, onda je to vjerovatno i želja. Ako se bude upropastio (slučaj), ja ću onda reći sve detalje, pa neka javnost sudi o mojim postupcima i postupcima Demokrata”, poručio je Abazović.

Reakcije

Iz Demokratske Crne Gore, saopštili su da potpredsjednik Vlade pokušava da optuži poslanicu te partije Zdenku Popović za navodno uništavanje slučaja ubistva Jovanovića i da je to dokaz licemjerstva bez granica.

Ona je potpisala saopštenje u kojem se govori o posjeti zatvoru.

”Samo neko bez trunke osjećaja odgovornosti i stida može da izrekne ovakve gnusne optužbe na račun poslanice Popović”, saopštili su i pozvali Abazovića da podnese krivičnu prijavu protiv bilo kog funkcionera Demokrata ako je učinio bilo koje krivično djelo.

Prije nego je koordinator službi bezbjednosti objelodanio o kom slučaju je riječ, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević na Tviteru je napisao da smo jedina država na svijetu gdje mafijaš iz zatvora naruči posjetu potpredsjednika Vlade:

”I ovaj dođe. Budite relaksirani. Države nema. Vlasti nema. Sve je u haosu. Anarhija i bezvlašće”, napisao je.

Zet ubijenog Jovanovića, privatni detektiv Vladan Pavićević poručio je, međutim, Demokratama i Medojeviću - Sram vas bilo.

”Na uporno insistiranje predstavnika Demokrata i Nebojše Medojevića, aktivnosti koje se preduzimaju na rasvjetljavanju atentata na Duška Jovanovića, od strane koordinatora bezbjednosnih službi Dritana Abazovića - i to morate upropastiti. Sram vas bilo!”, napisao je on na Twitteru.

Član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista Slobodan Filipović saopštio je da je posjeta Abazovića osuđenom za najteža krivična djela predstavlja nezapamćen skandal.

”Potpredsjednik je famozno pismo trebalo da preda nadležnom tužiocu na dalje postupanje, kako bi poštovao međusobne nadležnosti i podjelu vlasti”, ocijenio je on.

Iz Abazovićevog Građanskog pokreta URA saopštili su da su u “zajedničkoj, koordinisanoj akciji Demokrate, Nebojša Medojević i pojedini mediji bliski kriminalnim strukturama otkriveni oni kojima nije do rasvjetljavanja ubistva Duška Jovanovića”.

Poručili su i da Demokrate i Medojević treba javnosti da odgovore po čijem nalogu su uradili sve da se upropasti i zataška taj slučaj.

Potom su, kao odgovor na saopštenje Demokrata, naveli da ne optužuju poslanicu Popović već generalnog sekretara te partije Borisa Bogdanovića za koga navode da je autor saopštenja i lidera stranke Aleksu Bečića za kog su naveli da aminuje saopštenja “koja kontaminiraju istragu”. Neka što borbu protiv kriminala vode isključivo preko društvenih mreža, već su počeli da opstruiraju otkrivanje najtežih slučajeva, kao što je ubistvo glavnog i odgovornog urednika lista “Dan” Duška Jovanovića”, naveli su iz Ure.

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine.

Policija i tužilaštvo nijesu nikada otkrili ko je pucao u njega nakon što je izašao iz redakcije Dana.

Zbog tog zločina osuđen je samo Podgoričanin Damir Mandić, kojeg terete za saučesništvo.

Slučaj Belivuk

Bivši pomoćnici direktora Uprave policije Zoran Lazović i Enis Baković naložili su krajem prošle godine tada podređenim službenicima da fizički sklone zabranu ulaska u Crnu Gori optuženim beogradskim kriminalcima povezanim sa kavačkim kriminalnim klanom Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

To je juče saopšteno na vanrednoj konferenciji Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i državnih sekretara u tom Vladinom resoru Rada Miloševića i Zorana Miljanića.

”Sada je vrlo jasno ko je naredio skidanje zabrane. Došli smo do dva imena - Baković i Lazović, neka SDT utvrđuje ko je od njih dvojice to uradio. Imamo saslušanje Bakovića, vidjećemo šta će biti epilog svega. Što se tiče drugih službenika Uprave policije, niko nije ni imao sumnju da su oni imali ingerencije da to urade bez naredbe njihovih šefova, međutim, da bi se sve raskrinkalo i dovelo do onih koji su zaista to naredili, morali su da budu dio postupka”, rekao je Abazović.

Abazović
Abazovićfoto: Luka Zeković

Milošević je juče optužio rukovoditeljku Višeg državnog tužilaštva Lepu Medenicu da je, nakon što je podnio krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu, vršila pritisak na postupajućeg tužioca Vukasa Radonjića, kojem je kraju “ekspresno oduzet predmet”.

”U noći kada je pokrenut postupak i kada su određena lica privedena... negdje poslije ponoći je rukovoditeljka Višeg tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica vršila pritisak na postupajućeg tužioca... Neka nadležni organi to provjere.. Upućen je poziv, vršen je pritisak kako da se postupa, postupajući tužilac je to odbio... Predmet je sat kasnije ekspresno predat SDT-u”, kazao je Milošević.

Dodao je da je i Baković zvao Radonjića kasno u noći i da to sigurno nije bio poziv za kafu.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić odgovorio je da na postupajućeg tužioca niko iz Državnog tužilaštva nije vršio nikakav pritisak:

”Što za izvršnu vlast ne možemo da tvrdimo, već je istom, u skladu sa pravima i obavezama propisanim Zakonom o državnom tužilaštvu, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica, ukazala da nenadležno postupa u predmetu, da je neosnovano lišio slobode policijske službenike i da spise mora dostaviti odmah nadležnom - Specijalnom državnom tužilaštvu”, piše u njegovom saopštenju.

Dodao je da su opravdanost takvog stava rukovoditeljke VDT Podgorica potvrdili i učesnici konferencije za medije:

”A posebno potpredsjednik Vlade”, piše u njegovom reagovanju.

“Baković ne može da se odbrani”

Govoreći o istrazi nezakonitog ukidanja zabrane ulaska u državu kriminalcima, Milošević je rekao da je tim povodom komunicirao i sa direktorom Policije Srbije Vladimirom Rebićem.

Podsjetio je da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nedavno kazao da je zabrana ukinuta na zahtjev srpskih vlasti.

Milošević je novinarima dostavio i Rebićev odgovor - da su pokrenuli istragu o tome i od Interpola, Europola i Seleka, zatražili da od kancelarije NCB Interpol Podgorica pribavi podatak o službeniku Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji je to tražio.

Milošević
Miloševićfoto: Luka Zeković

”Pa gospodin Katnić zna i gospodin Baković. Evo, biće prilike da pomognemo kolegama iz Srbije da se rasvijetli ko je to uradio”, rekao je on.

Objasnio je da se zabrana može ukinuti samo ako onaj kome je izrečena pokrene upravni postupak, što Belivuk i Miljković nijesu učinili.

Govoreći o navodnim pristicima koje je tužilac Radonjić trpio u noći kada su uhapšeni policijski službenici Aleksandar Bošković i Saša Đurović, Milošević nije precizno odgovorio što je od tog tužioca traženo.

Kazao je i da Baković ne može da se odbrani, jer je sada jasno da je on naredio skidanje zabrane ulaska u državu Belivuku i Miljkoviću.

Nakon njegove izjave Baković je za Televiziju Vijesti rekao da on nema od čega da se brani i da je sve radio zakonito.

”Iznio je i to da nemam odbranu i da sam ja nalogodavac. Niti sam nalogodavac, a Miloševiću poručujem da nemam od čega da se branim jer sam sve radio zakonito”, kazao je on.

Pozvao je tužioca Radonjića da je javno saopštio zbog čega ga je kontaktirao.

Sekulović: Nema više privilegovanih

Abazović je kazao da je poznato da grupa oko Belivuka i Miljkovića ima regionalni karakter, da su optuženi za najteža krivična djela i da se protiv njih vode sporovi i u susjednim državama, te da se radi o monstruoznim zločinima počinjenim na više djelova Zapadnog Balkana:

”Ako neko misli da takvi ljudi treba da šetaju Crnom Gorom zato što je neko primio ili nije primio poziv, da idu po žurkama koje organizuju vođe organizovanih kriminalnih grupa koji su trenutno u bjekstvu, da po nalazima našeg SDT-a pripremaju ubistva na teritoriji Crne Gore, a da pri tom niko ne treba da odgovara i da to sve treba da svedemo u istu ravan kao kada dajemo zabrane popovima, pjevačima, kulturnim radnicima ili ljudima koji su iz nekog drugog miljea, onda u Crnoj Gori zaista nešto ne funkcioniše”, rekao je on.

Sekulović je poručio da više ništa neće biti tajno i da će sve nadzirati. Rekao je da u policiji nijesu imali klasičnu opstrukciju, ali da postoji jedan vid nezainteresovanosti da se istražuje bivši menadžment.

Sekulović za govornicom
Sekulović za govornicomfoto: Luka Zeković

”Sve ćemo otvoriti. Nema privilegovanih, nema zaštićenih. Mi radimo na strategiji transnacionalnog organizovanog kriminala, ona podrazumijeva jedinstvo i koordinaciju. U ovakvim slučajevima mi pokazujemo i dokazujemo da je nismo imali. Mi je moramo imati. Ako želimo da se borimo protiv organizovanog kriminala mi moramo da djelujemo kao jedinstven sistem, a ne kao sistem koji ratuje između sebe. Ovo nije dobro i mi ćemo ovo da promijenimo”, kazao je on.

Državni sekretar Miljanić rekao je da se Tužilački savjet mora izabrati što prije.

Miljanić
Miljanićfoto: Vlada Crne Gore

”Ovo je već prevršilo svaku mjeru. Što se tiče MUP-a, mi smo jako dobro upoznati sa situacijom, jer 30 godina nije kratak period. U tih 30 godina su ostvarene i specijalne veze između samih policajaca. Nije lako sve to razbiti. Mi smo u zakonu o unutrašnjim poslovima upravo iz tih razloga predvidjeli jedinicu za antikorupciju, koja će se baviti i ovakvim stvarima u policiji i rješavati slučajeve u koje su uključeni prljavi policajci”, rekao je Miljanić.

Ko sve druguje sa kriminalcima?

Niko na konferenciji juče nije odgovorio na pitanja Vijesti - da li je utvrđeno ko su policajci koji su ručali sa Belivukom, Miljkovićem, bili sa njima na slavlju i u jednom restoranu na Grahovu, kao ni da li je utvrđeno ko je od njih na Sky aplikaciji koristio nadimke Komita i Kardinal.

Kazali su da sve to istražuju, kao i da tragaju za navodnim vođom kavačkog kriminalnog klana Radojem Zvicerom i vođom njima suprotstavljenog škaljarskog klana Jovanom Vukotićem.

Međutim, nijesu odgovorili Vijestima da li je utvrđeno koliko su, prije akcije hapšenja, iz države pobjegli Vukotić, Zvicer i članovi njegove ekipe.

Bonus video: