Sprejevi za kuće ili uvredljive grafite

Tužilac prezentovao video-snimke u nastavku suđenja Novakoviću i Vranešu

3661 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC
Ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC

Na video-snimku izuzetom iz prodavnice “Okov” u centru Pljevalja, vide se kako Pljevljaci Nemanja Novaković i Dane Vraneš 3. septembra u 11 časova kupuju lak sprejeve.

To je saopštio i državni tužilac Hasan Lukač, nakon prezentacije video-snimaka, u nastavku suđenja Pljevljacima, koji odgovaraju za krivično djelo - izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Njih optužnica tereti da su 3. septembra, pola sata poslije ponoći, vršili javno podsticanje na mržnju prema grupi koja je određena na osnovu religije, porijekla i nacionalne pripadnosti, ispisujujući grafite uvredljive sadržine: “Selite se turci - Srebrenica”, “Srebrenica 92 turci”...

Optuženi nisu priznali djelo koje im je stavljeno na teret, ističući da nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa ispisivanjem grafita.

Supruga Novakovića, Ana, ispričala je da njen suprug ne izlazi noću, jer su nedavno prije toga dobili bebu, a i pravi novu kuću.

Izgradnja kuće, objasnila je ona, razlog je što je posjedovao sprejeve, za obilježavanje prilikom građevinskih radova.

Njenom iskazu prigovorio je tužilac Lukač, ističući da je “sračunat na pomaganje okrivljenom”.

Nemanjin otac Miljan kazao je da njegov sin živi u iznajmljenom stanu, da je poslije posla angažovan na izgradnji kuće, ali da on ne zna da li se uveče kasno kretao ulicama Pljevalja.

Što se tiče sprejeva, kazao da ih je i on naručivao jer su im potrebni na izgradnji kuće.

U optužnici se navodi da su njih dvojica, nakon održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 30. avgusta 2020. godine, u prodavnici “Okov” u Pljevljima kupili lak sprejeve bijele i zelene boje, koje je platio Vraneš, i nakon toga u naznačenom vremenu prvo otišli u Odžak, na putnom pravcu Pljevlja - Đurđevića Tara.

Tada su, kako se navodi, na kolovozu ispisali grafit “Selite se turci - Srebrenica”, pa na saobraćajnom znaku sa natpisom “Odžak”, ispisali grafit “4 S Srebrenica”.

”Zatim su u ulici Oslobođenja u Pljevljima na zidu bivšeg ugostiteljskog objekta ‘Pod pločom’ ispisali grafite ‘Srebrenica 92 turci’ i ‘4S’ na tri mjesta, a potom na parkiranom putničkom vozilu marke ‘golf’ oznake PV (AH 377) na bočnim prozorima ispisali grafit ‘4S’, i na parkiranom teretnom vozilu marke ‘TAM’ zelene boje, registarskih oznaka PV (AV 808) na prednjem vjetrobranskom staklu ispisali grafit ‘4S’”, navodi se u optužnici.

Suđenje se nastavlja 3. novembra.

Bonus video: