Leković nezakonito "oprao" svoj dosije

Nekadašnji načelnik tivatske Komunalne policije pribavio nevalidno rješenje o rehabilitaciji od ranije počinjenih krivičnih djela

44293 pregleda 48 reakcija 22 komentar(a)
Novak Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Novak Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Nekadašnji načelnik Komunalne policije Opštine Tivat Novak Leković (DPS) nezakonito je zaposlen u lokalnoj upravi tog grada nakon što je pribavio nevalidno rješenje o rehabilitaciji od ranije počinjenih krivičnih djela i sebi “oprao” kaznenu evidenciju, čime je ispunio uslove konkursa da dobije posao u Tivtu.

To proizilazi to iz presude Višeg suda u Podgorici koji je, postupajući po žalbi Osnovnog državnog tužilaštva iz Herceg Novog, krajem prošle godine ukinuo rješenje hercegovskog Osnovnog suda iz oktobra 2019, kojim je utvrđeno da je navodno, nastupila rehabilitacija Lekoviću koji je pravosnažno osuđen u dvije presude hercegnovskog suda iz 1996, odnosno presudi Višeg suda u Bijelom Polju iz 2011.

Osnovni sud Herceg Novi je 2019. nakon što je donio rješenje o rehabilitaciji Lekovića, naložio da mu se tri krivične osude izbrišu iz kaznene evidencije. U tom postupku kao sudija izvjestilac postupao je predsjednik Osnovnog suda Ivan Perović.

Taj sud je rješenje o rehabilitaciji Lekovića i brisanju ranijih osuda iz njegove kaznene evidencije, proglasio pravosnažnim 17. oktobra 2019. i sa klauzulom pravosnažnosti dostavio Ministarstvu pravde, iako ono nije moglo biti pravosnažno jer je postupak po žalbi na to rješenje još bio u toku. Na taj način je novski sud omogućio Lekoviću da se zaposli kao načelnik Komunalne policije, iako nije mogao biti pimljen na to mjesto po javnom konkursu lokalne uprave Tivta jer je u kaznenoj evidenciji imao više upisanih krivičnih osuda.

To se vidi iz Rješenja Višeg suda u Podgorici Kvž.br 723/20 od 28. decembra 2020. koje je dostavljeno “Vijestima” zajedno sa krivičnom prijavom koja je zbog ovog slučaja, Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeta protiv predsjednika Osnovnog suda u Herceg Novom Ivana Perovića, zbog sumnje da je nezakonito rehabilitujući Lekovića i brišući njegovu kaznenu evidenciju, Perović počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, odnosno falsifikovanje isprave.

Vijeće Višeg suda na čelu sa predsjednikoma Borisom Savićem, postupajući po žalbi Tužilaštva na rješenje o rehabilitaciji Lekovića i brisanju njegove kaznene evidencije, konstatovalo je da se ono “mora ukinuti zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka”. Pored ostalog, Viši sud je konstatovao da “u situcaji kao što je konkretna kada je podnosilac molbe za rehabilitaciju višestruko osuđivano lice, nije dovoljno da isti samo ispunjava uslove za rehabilitaciju iz člana 119 Krivičnog zakona Crne Gore za svako od djela za koje je osuđen, već je neophodno utvrditi da li je osuđeni svojim vladanjem zaslužio da bude rehabilitovan i o tome se u odluci moraju dati valjani razlozi”.

”Ocjena o vladanju učinioca ne može se zasnivati na tome da li je u određenom roku izvršio novo krivično djelo, jer je to uslov za davanje rehabilitacije uopšte, već je riječ prije svega o opštoj ocjeni osuđivanog lica, o njegovom ponašanju na slobodi, u odnosu prema društvenim i drugim obavezama i slično, a što se može cijeniti i kroz činjenicu da li je za to vrijeme eventualno učinio prekršaj ili privredni prestup, kao i sve drugo što je od bitnog da sud ubijedi da li je osuđeno ‘zaslužio’ rehabilitaciju ili ne”, piše u rješenju Višeg suda.

Viši sud kostatuje i da Osnovni sud u Herceg Novom po zakonu nikako nije mogao da donese odluku o rehabilitaciji Lekovića za krivične osude koje su mu izrečene pred drugim sudovima, poput osude koju je on dobio od Višeg suda u Bijelom Polju.

Novak Leković je krajem 2019. za vrijeme prethodne DPS-SD-HGI vlasti u Tivtu doveden za načelnika Komunalne policije iz Herceg Novog, gdje je prethodno dugo godina radio u MUP-u kao policijski inspektor. Leković je sa te pozicije 2017. tokom kampanje za lokalne izbore u Novom, ušao u sukob sa Demokratama koje su ga optužile da je kao službenik policije, “protivpravno uticao na volju birača i izvršavao prljave zadatke po nalogu šefa Izbornog štaba DPS Herceg Novi Petra Ivanovića”. Leković se u jeku kampanje za lokalne izbore u tom gradu, džipom tivatskih tablica, vozio po Herceg Novom. Na svom vozilu je sa prednje strane i na registarskim tablicama imao oblijepljene postere DPS i SD, a na zadnjem staklu poster koji, kako je tada saopšteno iz Demokrata, “u vrlo negativan kontekst stavlja funkcionere te partije”. Zbog toga su Demokrate tada protiv Lekovića podnijele krivičnu prijavu za protivpravni uticaj na volju birača, ali ju je tužilaštvo odbacilo.

Leković se ranije dovodio u vezu i sa prekomjernom upotrebom policijske sile nad navijačima FK Zabjelo, na utakmici Arsenal-Zabjelo u Tivtu u novembru 2014. godine. Krajem 2018. on je, prethodno napustivši Upravu policije, doveden i postavljen prvo za v.d. a potom i načelnika Komunalne policije.

Leković je i na novoj dužnosti nastavio sa ekscesima pa je tako krajem avgusta prošle godine kandidat za odbornika liste Narod Pobjeđuje Vladimir Arsić prijavio da mu je Leković prijetio tokom predizbornih događaja u Tivtu.

Leković je negirao da je na bilo koji način prijetio Arsiću.

Nakon izbora 30.avgusta nova vlast je početkom novembra Lekovića smijenila sa mjesta načelnika Komunalne policije na što je on vrlo burno reagovao u incidentu 4.novembra prošle godine, kada je po tvrdnjama svjedoka, glasno psujući i prijeteći funkcionerima nove opštinske vlasti Tivta, počeo da lomi i izbacuje kroz prozor službeni inventar iz svoje kancelarije.

Opština ga je prijavila policiji pa je OB Tivat protiv Lekovića podnijelo prijavu za krivično djelo “oštećenje i uništenje tuđe stvari”, ali ju je Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru aprila ove godine, odbacilo zbog navodnog nedostaka dokaza.

Prijavom obuhvaćen i sudija Marojević

U krivičnoj prijavi koja je podnijeta SDT-u protiv predsjednikka Osnovnog suda Ivana Perovića povodom slučaja Leković, a u koju su “Vijesti” imale uvid, stoji da je Perović krivična djela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprave navodno počinio “uz pomoć sudije Andrije Marojevića”.

Prema navodima prijave, Perović je prvo odbio Lekovićev zahtjev za rehabilitaciju i brisanje njegove kaznene evidencije, da bi onda na Lekovićevu molbu koji je za to odbijanje saznao preko sudije Marojevića, predsjednik Osnovnog suda navodno, prihvatio da “usvoji Lekovićev zahtjev za rehabilitaciju jer mu je to uslov za dobijanje radnog mjesta” u Opštini.

”Sudija Perović je prihvatio da izmijeni svoju odluku, iako je bio svjestan da je to krivično djelo i da uslovi za rehabilitaciju nisu nastupili. Sudija Perović je sam donio odluku da se zahtjev usvaja, bez konsultacije sa preostalim sudijama”, piše u prijavi uz napomenu da se na tu odluku Osnovnog suda žalilo ODT Herceg Novi, ali da Perović “iako je svjestan da predmet treba odmah poslati na Viši sud u Podgorici radi odlučivanja po žalbi, odlučio je da spise na šalje u Viši sud, nego da rješenja o rehabilitaciji sa klauzulom pravosnažnosti, iako je znao da pravosnažnost nije mogla nastupiti, pošalje Ministarstvu pravde kako bi Novaku Lekoviću po hitnom postupku, bila očišćena kaznena evidencija i on dobio potvrdu da nije krivično kažnjavan”.

Na taj način bivša DPS vlast Tivta je Lekoviću omogućila sticanje protivpravne imovinske koristi u iznosu većem od 10.000 eura koliko je on dobio plata na mjestu načelnika Komunalne policije. Taj novac, ali i iznos koji je na ime otpremnine dobio nakon što ga je lokalna vlast otpustila, Leković će morati da vrati u kasu Opštine koja će ga, nakon saznanja za nezakonito brisanje njegove kaznene evidencije, kako je “Vijestima” rečeno, sigurno tužiti, zajedno sa svim drugim akterima uključenim u ovaj nesvakidašnji slučaj “pranja biografije”.

Perović: Odlučno odbacujem optužbe

Predsjednik Osnovnog suda u Herceg Nobom Ivan Perović odlučno je odbacio navode iz krivične prijave koje je SDT-u podnešena protiv njega.

”Tačno je da je 2019. donijeto rješenje o rehabilitaciji Lekovića i da ga je onda na žalbu ODT-a, Viši sud ukinuo. U ponovljenom postupku zahtjev za rehabilitaciju je odbijen kao neosnovan”, kazao je “Vijestima” sudija Perović dodajući da je on u prvom postupku bio sudija izvjestilac i da “kao izvjestila, nisam ja mogao nikako potpisati i staviti klauzulu pravosnažnosti”.

”Nikada tako nešto ne bih uradio u postupku koji još niije završen jer je u toku odlučivanje po žalbi. Tvrdim da to nisam uradio ni u ovom predmetu. Ako tako nešto navodno postoji sa mojim potpisom, onda je sigurno u pitanju falsifikat”, istakao je Perović ograđujući se da nije upoznat sa sadržinom krivične prijave i da je stoga ne može ni detaljnije komentarisati.

Bonus video: