Snimci familiju doveli do Spuža

SDT tereti kriminalnu grupu Veljka Belivuka za ubistvo dvojice Barana

94234 pregleda 125 reakcija 32 komentar(a)
Zabilježile ih kamere na ulasku u Spuž preko Pričelja, Foto: Privatna arhiva
Zabilježile ih kamere na ulasku u Spuž preko Pričelja, Foto: Privatna arhiva

Odmah nakon nestanka Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića njihove porodice i prijatelji krenuli su u potragu za dvojicom Barana, a snimci sa nadzornih kamera odveli su ih do Spuža, gdje im se gubi svaki trag.

To su “Vijestima” ispričali roditelji ubijenog Hodžića, rekavši da su sve snimke sa nadzornih kamera, koje su im građani pokazivali, odmah predali pripadnicima tadašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOK).

Tvrde i da su im inspektori tog Sektora nakon sedam dana, pod prijetnjom hapšenjem, zabranili da tragaju za nestalima.

Navodni pripadnik škaljarskog kriminalnog klana Damir Hodžić i njegov zet Adis Spahić, koji nije imao kriminalni dosije, nestali su 14. oktobra 2020.

Policija je mjesecima ćutala o istrazi, a porodicama nestalih govorili su navodno uvijek isto: “Radimo”.

Iako se ubistvo dvojice Barana indirektno pominje u optužnici podnijetoj 30. jula protiv ozloglašene kriminalne grupe Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, bliske kavačkom klanu, Specijalno državno tužilaštvo je 18. avgusta 2021. saopštilo da su Hodžić i Spahić likvidirani.

Automobil u kom su navodno bili Hodžić i njegov zet Spahić
Automobil u kom su navodno bili Hodžić i njegov zet Spahićfoto: Privatna arhiva

Na konferenciji za medije objasnili su da su ubijeni u kući u Stanjevića rupi, nadomak Spuža, optuživši za likvidacije Belivuka, Miljkovića i Nebojšu Jankovića iz Beograda, kao i Ratka Živkovića iz Kraljeva.

Hodžićeva majka Sabaheta ispričala je “Vijestima” da su im građani, koji posjeduju video-nadzor na svojim objektima, odmah pomogli u potrazi.

”Dozvolili su nam da pregledamo snimke, tako smo i vidjeli da je automobil u kom su bili stigao do Spuža. Sve to odmah smo dali policiji, ali sedmi dan od nestanka specijalni tim nas je isključio iz potrage riječima - da činimo krivično djelo i da će nas privesti”, rekla je ona.

Dodala je da je nemoguće da policija nakon toga nije odmakla ni makac, da nisu pronašli čak ni automobil.

U prvim danima istrage policija je tvrdila da je Spahić posljednji put lociran preko signala mobilnog telefona na mostu Union Bridge u Podgorici, 14. oktobra oko 15 sati, a prethodno i u Spužu, preko video-nadzora, dok se vozio automobilom “audi A4”, nikšićkih registracija NK-BU176.

Na fotografiji dostavljenoj “Vijestima” vidi se da taj automobil ulazi u Spuž, preko Pričelja, tog dana u 12.59 časova.

Hodžićeva majka potvrdila je informaciju koju su “Vijesti” ranije objavile - da je njen sin, prije nego je otišao na sastanak sa kog se nije vratio, pokazao roditeljima fotografiju pasoša Živkovića.

Kazala je i da je to bio jedan od njegovih falsifikovanih pasoša, ali da su to tek kasnije saznali.

Ona je ispričala i da im je specijalni tužilac Saša Čađenović rekao da je Damir mrtav tek nakon što su srbijanski mediji objavili da je likvidiran.

”Kad smo došli kod njega (Čađenovića) da pitamo treba li iz druge države da saznajemo što nam se dešava u avliji, plakao je, čini mi se, više nego mi”, kazao je Hodžićev otac.

On i njegova supruga rekli su i da im je Čađenović do sada ispričao dvije verzije ubistva, ali da i dalje ne znaju gdje je Damirovo tijelo:

”Kada smo se prvi put vidjeli sa tužiocem Čađenovićem, rekao nam je da je Damira ubio Belivuk 14. oktobra 2020. godine - iz vatrenog oružja, u automobilu i da za to ima slike i mnoštvo dokaza. Nismo dobili nijedan dokaz, rečeno nam je da nismo spremni to da vidimo... Sljedeći put smo dobili promjenu mjesta zločina. Dobijamo sljedeću verziju ubistva - kuća u mjestu Stanjevića rupa, u Spužu, ali opet ne dobijamo nijedan dokaz, niti sliku”.

Ona je rekla da su se od 18. avgusta mnogo puta vidjeli sa tužiocem, ali da još nijesu vidjeli nijedan dokaz o ubistvu.

Sabaheta je kazala da se uporno pita zbog čega kriju dokaze od porodice i ko će da odgovara od državnih organa:

”Jer kao što vidimo iz priloženog, vlast je učestvovala u zločinu nad mojim sinom. Ko će da odgovara zato što je Veljko Belivuk pušten da se slobodno kreće Crnom Gorom, da ide na babine ili slavu, kojoj je, javna je tajna, prisustvovao neko iz vrha policije”.

Ona je rekla da njihov sin ne bi zaustavio automobil osim na znak policije, zbog čega sumnjaju da je neko iz te institucije umiješan u njegovo ubistvo.