Živković: Napadaču na Kočana gotovo maksimalna kazna, motiv se utvrđuje u drugom postupku

"Oštećeni i njegovi punomoćnici su u toku postupka upravo insistirali na potrebi da se ispita sve što je eventualno prethodilo samom događaju, ukazujući da se mora rasvijetliti motiv napada,” objasnila je advokatica Živković

12962 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Napadač na Esada Kočana, novinara i urednika nedjeljnika Monitor, Dragutin Šuković osuđen je danas u Osnovnom sudu u Podgorici na 10 mjeseci zatvora, zabranu prilaska i obavezno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi.

“Danas je sudija Osnovnog suda u Podgorici Nada Rabrenović javno objavila prvostepenu presudu okrivljenom D.Š. za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz člana 168 stav 1 Krivičnog zakonika, a na štetu Esada Kočana, urednika nedeljnika Monitor, kojom okrivljenog oglašava krivim i izriče mu kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci, kao i mjere bezbjednosti obaveznog liječenja alkoholičara i obaveznog liječenja narkomana, te mjeru zabrane prilaska Esadu Kočanu na manje od 100 metara, u trajanju od jedne godine od dana prestanka trajanja pritvora,” prenijela je članica advokatskog tima Maja Živković.

Šuković se optužnicom podgoričkog tužilaštva teretio da je 27. marta ove godine napao Kočana ispred zgrade u kojoj živi, a na teret mu je bilo stavljeno krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Krivičnim zakonom je za to djelo zapriječena novčana ili kazna zatvora do jedne godine.

Advokatica Maja Živković kazala je da je zadovoljna presudom, posebno i jer se u ODT Podgorica vodi poseban postupak u kome se utvrđuju motivi napada na Kočana.

Presuda je danas usmeno objavljena u sudu, a oštećenom će biti pismeno dostavljena naknadno.

Kočana su zastupali advokati Maja Živković I Aleksandar Đurišić koje je angažovalo Društvo profesionalnih novinara, uz podršku donatora.

“Prilikom davanja kratkog obrazloženja donijete presude sudija je istakla i činjenicu da je okrivljeni mijenjao odbranu, a između ostalog da je primarno govorio da ne poznaje oštećenog Kočana, da nije znao o kome se radi, da bi na posljednjem ročištu glavnog pretresa naveo da je znao ko je ošteženi, da ga je gledao stotinu puta.

U nivou presedana može se tretirati i navod državne tužiteljke Snežane Šišević, takođe iznijet na posljednjem ročištu glavnog pretresa, da je, majući u vidu da se radi o uredniku medija Monitor i imajući u vidu prirodu tog posla, formiran drugi predmet koji se tiče eventualne pozadine napada na Esada Kočana, a što je u konkretnom od suštinskom značaja.

Oštećeni i njegovi punomoćnici su u toku postupka upravo insistirali na potrebi da se ispita sve što je eventualno prethodilo samom događaju, ukazujući da se mora rasvijetliti motiv napada,” objasnila je advokatica Živković.

Ona je kazala da je zadovoljna ishodom prvostepenog postupka i da očekuje postupanje tužilaštva u drugom predmetu.

Bonus video: