„Tužioci se ponašaju neozbiljno”

Na suđenju za smrt policajca, punomoćnik oštećene porodice kritikovao zastupnike optužbe

5130 pregleda 1 komentar(a)
Memića juče sprovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković
Memića juče sprovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković

Svi državni tužioci u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju izmijenjali su se u zastupanju optužbe protiv Enisa Memića iz Brodareva, pa ne čudi što se ovom slučaju pristupa krajnje neozbiljno.

To je punomoćnik oštećene porodice, advokat Slobodan Novaković, kazao juče u bjelopoljskom Višem sudu u nastavku ponovnog suđenja Memiću, koji odgovara za smrt policajca Irfana Kujovića 2015. godine.

Optuženi je prvostepenom odlukom osuđen na 20 godina zatvora, ali je tu presudu ukinuo Apelacioni sud.

Prema navodima optužnice, srpski državljanin je 22. jula 2015. godine, oko 19.45 sati na regionalnom putu Slijepač Most - Pljevlja, u mjestu Pajska luka u Bijelom Polju, upravljao automobilom “golf II” i s umišljajem ubio saobraćajnog policajca Kujovića, na čiji znak za zaustavljanje nije postupio.

Advokat Novaković primjedbu na rad Tužilaštva saopštio je reagujući na izjašnjenje tužiteljke Milice Rmandić - da “nema potrebe” da se pregleda snimak sa video-nadzora “Lukoil” benzinske pumpe, koji traje oko 20 sati: “Jer optuženi tog dana nije ni prošao tim putem (prema graničnom prelazu)”.

Nakon toga reprodukovan je dio snimka u trajanju od oko pola sata, koji se odnosi na približno vrijeme u kojem je izvšeno krivično djelo.

”Svi tužioci se pravdaju da nisu od početka zastupali optužbu i često se izjašnjavaju da ne mogu da se izjasne i kod činjenice da su u prethodnom postupku dokazi vezano za video-nadzor izvođeni krajnje neozbiljno, baš onako kako su i postupali svi tužioci u ovom predmetu - krajnje neozbiljno”, kazao je Novaković.

Na odgledanom snimku nije zabilježeno kretanje bijelog “golfa II”, kojim je, prema optužnici, Memić izvršio krivično djelo - teško ubistvo.

Branilac okrivljenog, advokat Kasim Dizdarević rekao je da nema zapisa ko je izvršio izuzimanje video-snimaka i da li je ono urađeno po ZKP-u, kao ni podatke da li se sistemsko vrijeme poklapa sa realnim vremenom.

Memić je ranije negirao da je usmrtio policajca, tvrdeći da se tog dana iz Podgorice vratio preko graničnog prelaza Dobrakovo kod Bijelog Polja, ali da je punkt prešao pješke, a potom nastavio kao suvozač u “golfu III”, kojim je upravljao njegov brat Bahrudin.

Memić je pet mjeseci nakon udesa uhapšen u Bosni i Hercegovini, odakle je 8. decembra 2017. godine izručen Crnoj Gori koja ga je potraživala međunarodnom potjernicom zbog teškog ubistva Kujovića.

Suđenje se nastavlja 9. novembra.

Bonus video: