policijski službenici tužili Radonjića

Tvrde da im je tužilac nacrtao mete

Policajci Aleksandar Bošković i Saša Đurović podnijeli krivičnu prijavu protiv Vukasa Radonjića, zbog njihovog hapšenja u slučaju “Belivuk”

22350 pregleda 52 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Filip Roganovic
Foto: Filip Roganovic

Osnovni državni tužilac Vukas Radonjić neosnovano je, nezakonito i iz zle namjere naredio hapšenje policijskih rukovodioca Aleksandra Boškovića i Saše Đurovića u slučaju “Belivuk i Miljković”, kako bi sebe u javnosti predstavio kao borca protiv organizovanog kriminala.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, to piše u krivičnoj prijavi koju su ti policajci podnijeli Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) protiv Radonjića, optuživši ga za zloupotrebu službenog položaja.

Zbog činjenice da su u tom slučaju označeni saradnicima Belivuka i Miljkovića, oni prijavom sumnjiče Radonjića da im je hapšenjam svjesno nacrtao metu i poigrao se sa ljudskim sudbinama.

Tužilac je “Vijestima” rekao da je i u tom predmetu “baš kao i u svakom drugom, postupao po Ustavu i zakonu”, onako kako se zakleo pred Tužilačkim savjetom kada je imenovan za državnog tužioca. Poručio je i da će se to dokazati.

Bošković i Đurović prijavom terete Radonjića da je, iako je znao da za to nema osnova, neosnovano naložio njihovo hapšenje zbog ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru optuženim beogradskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Oni sumnjiče Radonjića da je to uradio po prethodnom dogovoru sa državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova Radem Miloševićem i više NN lica, kao i da je podnošenje prijave namjerno urađeno tokom dežurstva tog tužioca.

Sumnju u to, navodi se, probudila je činjenica da su mediji “pomepezno” u ponoćnim satima objavili informaciju o hapšenju policijskih službenika, upravo kada je službena zabilješka o njihovom lišenju slobode zavedena: “Ili možda i prije toga”.

Bošković je za “Vijesti” potvrdio da je podnio krivičnu prijavu, dodajući da su on i Đurović tužiocu decidno objasnili ko je izado naređenje za ukidanje zabrane ulaska za Belivuka i Miljkovića i ko je to izvršio.

Ističe, međutim, da je tužilac bacio pod noge sve dokaze i kompletnu situaciju koja mu je stavljena na uvid: “U svoim izjavama precizno smo naveli, kolega Đurović da je dobio naređenje od mene, ja sam to potvrdio - da sam mu izdao naređenje, da je on to izvršio i da me obavijestio povratno... Ukoliko sve to stavite na papir, potpišete, evo mene, ali zašto kolegu Đurovića hapsite, toliko o profesionalnosti toga tužioca... Ja sam konkretno naređenje za sprovođenje te odluke dobio od pomoćnika direktora Enisa Bakovića... Moja reakcija je bila... Rekao sam decidno: ‘Kako ove zlotvore da skidamo s mjere zabrane ulaska u zemlju?’ Dobio sam obrazloženje koje sam dobio i to je u spisima predmeta... Nijedan vid opstrkcije nije bio sa naše strane... Ja sam morao da izvršim naređenje. Policija je ustrojena hijerarihiski i fukcioniše po principu subordinacije, ja moram da izvršim naređenje”, kazao je on.

Taj rukovodilac Uprave policije tvrdi da uprkos toj činjenici, tužilac nije pozvao Bakovića na saslušanje “jer je znao da kada je riječ o javnom funkcioneru, slučaj se mora ustupiti Specijalnom tužilaštvu”.

”Nije ni pokušao da ga nazove, a lično ga zna, bili su nekad kolege tužioci... Prosta je činjenica - Enis Baković je javni funkcioner, on (Radonjić) kao osnovni državni tužilac i nije mogao da ga pozove. Znao je, i svjesno je ušao u taj predmet. Moja je sumnja da je on htio da ima sjutra bombastičan naslov kako su pohapšeni policijski funkcioneri”, rekao je Bošković.

Boli ćutanje kolega

Načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala (SBPK) Bošković kazao je da boli što se niko iz policijske organizacije nije oglasio povodom njihovog hapšenja.

”Niko iz sindikalne organizacije, od direktora pa redom, a svi znaju sa kakvim su ljudima radili. Takođe, naknadna pamet i izlazak u medije da smo mi časni profesionalci bez mrlje u karijeri, nama ništa ne čini, svrstali su nas sa jednim Belivukom i iskreno ću reći - na koji način će porodica ubijenih da reaguje kada pogledaju naše fotografije zajedno sa tim licima”, pitao je on.

Tvrdi i da je zbog aktivnosti prema licima kao što su Belivuk i slični, u policijskoj službi imao problema i da su kolege obezbjeđivale njega i njegovu porodicu:

”Zbog informacija da će eksplozivna naprava biti postavljena pod moje vozilo, odnosno postavljena na ulazna vrata mog stana”.

Poručio je i da neće dopustiti da “neke političko interesne grupe” preko njihovih leđa ostvaruju ciljeve...

Bošković je rekao i da ne može da shvati da su neki časni ljudi, poput ministra Sergeja Sekulovića, dozvolili da ih zloupotrijebe.

Traže procjenu bezbjednosti

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, policajci su od SDT-a tražili da sa dijelom njihove prijave upoznaju Agenciju za nacionalnu bezbjednost kako bi uradili bezbjednosnu procjenu i eventualno pratili aktivnosti koje bi ih mogle ugroziti.

”Radonjić nas je označio saradnicima Veljka Belivuka, nacrtao nam je metu i pripadnicima suprotstavljenog škaljarskog klana ukazao da smo navodno saradnici kavačkog klana. Ukoliko se u narednom periodu bilo šta fizički desi nama, članovima naših porodica, imovini, tražimo da SDT sagleda motive i ulogu tužioca Radonjića u tim eventualnim dešavanjima”, piše u prijavi.

Preporučujemo za Vas